משאל-עם לאיזה עם?
הגיע הזמן לעקור מקרבנו את הרעיון של משאל-עם, שעוסק בגורלו של עם אחר
יש לעקור את הדיבוק של עריכת משאל-עם על "כן" או "לא" להמשיך להחזיק בשטחים הכבושים, להמשיך לגזול אדמות, להמשיך לבנות התיישבויות בניגוד לאמנות בינלאומית. שהרי זה המובן המדויק של משאל-עם בנושא ההתנתקות.
את הדיבוק הזה אנחנו חייבים לגולדה מאיר, שהבטיחה למפד"ל כי "לא נחזיר אף פרור מאדמת ארץ-ישראל בלא משאל-עם או בחירות". זה היה אחרי מלחמת יום הכיפורים, ובטרם "התפטרה" ממשלת המחדל ב-1974. הבטחה זו של גולדה אינה מעוגנת בהחלטת ממשלה, ומעולם לא הייתה מחייבת.
"משאל-עם" (רפרנדום או איניציאטיבה) מקובל בכמה מדינות דמוקרטיות, בעניינים הנוגעים ישירות לאזרחי המדינה ולצורכיהם. לא להכתבה של שעבוד, שליטה, דיכוי גזל או סתם קביעת גורל של אוכלוסייה שאינה זכאית להשתתף במשאל.
כשם שהזכות לבחור ולהיבחר נתונה לכלל האזרחים מכוח הנחת היסוד הדמוקרטית שלכל אדם יש זכות להיות שותף בקביעת המדיניות לגביו (היינו, שותף בקביעת גורלו) - כך גם במשאל-עם.
הצרפתים שלטו באלג'יריה כ-130 שנה. היו שם שפע התנחלויות של צרפתים. צרפת, שלא כמו ישראל, העניקה אזרחות צרפת לתושבי אלג'יריה, ייצוג בפרלמנט, דאגה לחינוך ולכלכלה וכו'. למרות זאת, שום החלטה של ממשלת צרפת על המשך השליטה על עם הרוצה בחירותו לא הועילה. צרפת פינתה את אלג'יריה, את הצבא ואת המתנחלים. כך היה גם בטוניסיה (בלי שפיכת דמים, בזכות מנדס פרנס), וגם בלוב, כאשר המתנחלים האיטלקים חזרו למולדתם.
במקומות שבהם לא היה מרד ומלחמת שחרור, היה משאל-עם בקרב האוכלוסייה הנוגעת בדבר. תושבי אלזס הם שקבעו להשתייך לצרפת ולא לגרמניה, כך גם היה תושבי אזורים שנויים במחלוקת בין שוודיה לנורווגיה.
אחרי מלחמת ששת הימים אפשר היה לערוך משאל-עם בקרב הפלסטינים, שיחליטו אם ברצונם להסתפח לירדן או לישראל.
אם היו בוחרים בישראל, היה מקום למשאל-עם אצלנו, אם אנחנו מעוניינים בסיפוח ורוצים להעניק למסופחים זכויות אזרח מלאות.
אין לנו שום זכות להחליט שאנחנו, הכובשים בכוח הכוח הצבאי ומכוח תקנות שעת חירום מ-1945 שאימצנו, והידועות לשמצה (בגין ובן גוריון קראו להן תקנות נאציות), נחליט במשאל-עם בקרבנו שאנו ממשיכים לשלוט בעם אחר, ולמנוע ממנו את זכותו לחירויות המעוגנות בהחלטת האו"ם, בחוק הבינלאומי ובאמנות בינלאומיות.
הגיע הזמן שאחיזת העיניים וההתייפיפות באקט דמוקרטי כביכול הנקרא "משאל-עם" יירדו מסדר יומנו, משום שהמקרה הנדון הוא אנטי-דמוקרטי, הוא שקרי והוא בלתי נחוץ במדינה שבה קיים משטר ייצוגי ובחירות הנערכות במועדן. למען האמת ,ב"דמוקרטיה" הישראלית, הדבר היחיד שנשמר כראוי הוא מועדי הבחירות וקיומן באופן חופשי וסודי כנדרש.
חג שמח ושנה טובה.
מומלצים