נוסעים בנתב"ג: למה אנחנו צריכים לשלם?
השביתה שעליה הכריזה ההסתדרות כוללת לראשונה את כל מעברי הגבול של ישראל - דווקא בשיא עונת החגים. בנתב"ג אין המראות ונחיתות, ונוסעים רבים "נתקעו" בישראל או בחו"ל. "אל על" מבטיחה לשנות מועדי טיסות ולהחזיר את הכסף. בסוכנויות הנסיעות לא מתחייבים על ההחזר. שיבושים גם במערכת החינוך, בבתי החולים עובדים במתכונת שבת
השביתה הכללית במשק יצאה לדרך הבוקר (יום ג') - וישראל נותקה, למעשה, מהעולם. ברשות שדות התעופה קראו רשמית לכל הנוסעים שלא להגיע לשדות התעופה ולבדוק מועדים חלופיים עם חברות התעופה. נמל התעופה בן גוריון ומעברי הגבול יהיו סגורים, ומחדר המצב של ההסתדרות נמסר כי באורח חסר תקדים, גם מסוף טאבה ייסגר - למרות ההמונים שצפויים לנהור לסיני לקראת יום הכיפורים. עם זאת, מבדיקת ynet עולה כי היום נמשך המעבר במסוף.
המחזה שנגלה למי שמגיע לשדה התעופה הראשי של מדינת ישראל היה שונה ממה שהורגלנו אליו בשביתות האחרונות. בניגוד לפעמים האחרונות שבהן צבאו רבבות ישראלים על הטרמינל, הבוקר נראה היה שחברות התעופה העבירו את ההודעה מוקדם לנוסעים - ואלה כלל לא הגיעו לנתב"ג. הטיסה האחרונה מנתב"ג, לריאקה שבקרואטיה, יצאה מעט לפני 8:30 בבוקר ו"נעלה" כמעט לגמרי את שמי הארץ. למרות זאת, כמה עשרות נוסעים בכל זאת הגיעו לשדה התעופה, בתקווה שמשהו ישתנה ברגע האחרון.
אלון, תושב תל אביב, אמור היה לטוס לניו יורק לירח דבש עם רעייתו הטרייה.
"הייתי בטוח שאני אגיע לנתב"ג, יהיה בידוק ביטחוני ובסוף עוד נעלה לטיסה - אבל הפעם זה לא קורה. אני לא מבין מה הקשר בין הפגיעה בשכר של עובדי הרשויות המקומיות, שעליה בלי שום קשר אני מתקומם, לבין אלה שנוסעים לחו"ל. שילמתי 2,500 דולר על כרטיסי הטיסה, התכוננתי לרגע הזה הרבה זמן, ברור שכואב לי על אותם אנשים שלא מקבלים את השכר אבל על כך צריכים לתת את הדין האחראיים ברשויות המקומיות. אני לא הבן אדם שצריך לשלם על כך".
גבריאלה סמר מגרמניה הגיעה עם בעלה לנפוש בישראל. היא היתה בקיבוץ דליה ואמורה היתה לחזור לארצה היום בטיסת אל-על לפרנקפורט בשעה
11:15 אלא שאף אחד לא טרח לעדכן אותה על כך שהטיסה הוקדמה לשעה 07:00 וכעת הוא תקועה בנמל התעופה, מאוכזבת. "אני אוהבת את ישראל. ממש מאוהבת בארץ הזו. אבל הדבר הזה ממש הרס לי את החופשה. אני מבינה שהצליחו להודיע לנוסעים הישראלים על הקדמת הטיסה אבל אני לא מבינה עברית ולא יכולנו להתעדכן דרך אמצעי התקשורת על השביתה הצפויה. בגלל זה אני נשארת פה. אני מבינה שיש מאבק עם הרשויות המקומיות בישראל. אני רק לא מבינה למה זה צריך להשפיע על נמל התעופה. שמעתי שיש בחור אחד, עמיר פרץ, שהוא אחראי לכל הבלגן הזה, אם הוא היה פה הייתי אומרת לו מה אני חושבת על זה".
ברשות שדות התעופה הקדימו כ-15 טיסות שהיו אמורות לצאת הבוקר. מנהל נתב"ג, זאב שריג, אמר כי הם יאפשרו נחיתה של שני אמבולנסים אוויריים עם
פצועים שאמורים להגיע מחו"ל. כמו כן יאפשרו נחיתות של טיסות טרנס-אטלנטיות שנמצאות כבר באוויר. על השביתה עצמה אמר: "לרשות אין יד ורגל בשביתה הזו, למרות שאנו מגלים סימפטיה לעובדי הרשויות המקומיות. נדמה לנו שנתב"ג צריך להיות מחוץ למשחק הזה. נערכנו מראש להשבתה והעברנו לציבור כמה שיותר נתונים. כמו כן אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם חברות התעופה לגבי חידוש הטיסות או קביעת מועדים חדשים במידה והשביתה תסתיים נהייה ערוכים בתוך זמן קצר לחידוש הטיסות".
רותי כהן, תושבת ניו ג'רזי, הגיעה לשדה התעופה עם בתה הקטנה. כמו רוב הנוסעים של טיסת קונטיננטל לניו יורק, היא חשבה שהשביתה היא עניין של זמן קצר. "הייתי בטוחה שזה עניין פרוצדורלי ולא משהו רציני. שמעתי על השביתה הזו רק ברדיו. אף אחד הרי לא טרח לעדכן אותנו מראש על הדבר הזה. אין לי מה לעשות. בעלי מחכה לנו בשדה התעופה בארה"ב והבעיה הגדולה שלי היא כמה זמן אוכל להישאר פה עם בתי".
"הידיעה על השביתה הכללית נפלה עלינו כרעם ביום בהיר", אמר ל-ynet יהודה זפרני, סמנכ"ל השיווק של חברת הנסיעות "אופיר טורס". לדבריו, "רוב הטיסות יוצאות לאירופה בבוקר, כך שאולי עוד יספיקו להמריא לפני פרוץ השביתה. טיסות אחר-הצהריים יידחו לערב, בתקווה שאז כבר תסתיים השביתה.
"לגבי ביטולים", הבהיר זפרני, "לקוחות לא יוכלו לקבל את כספם חזרה. לצערנו, כמו בכל שביתה, מי שנפגע הכי הרבה הם האזרחים ובמקרה שלנו - הלקוחות. במקרים דחופים בעבר מצאנו פתרונות יצירתיים, כמו להסיע אנשים במונית עד ירדן ושם הם המריאו לאירופה, מטוסים פרטיים למי שיכול להרשות לעצמו, מטוסים קלים. אנחנו מוכנים לענות ללקוחות ותיגברנו את הקווים של שירות לקוחות, אבל אין לנו מה לעשות".
הפתרון הירדני הפעם לא יהיה רלוונטי, שכן כאמור, גם מעברי הגבול היבשתיים אמורים להיסגר. בחברת "איסתא" ממליצים לנוסעים לפנות ישירות לנתב"ג. "אנשים רוצים לדעת מה קורה, הם יותר מודאגים מאשר מעוצבנים. יש כפול שיחות מאשר בערב רגיל", סיפרה אחת העובדות.
מערכת החינוך: שיבושים
שיבושים היום גם במערכת החינוך בכל הארץ, למעט בחינוך המיוחד. עובדי מינהל החינוך, סייעות, עובדי מעבדות, שרתים, פסיכולוגים ושאר העובדים שאינם מורים בבתי הספר, שבתו ולא הגיעו לעבודה. עם זאת בתי הספר פעלו כסדרם והתלמידים למדו בכיתות.
עיקר השיבושים חלו בגני הילדים שכן הסייעות לגננות שובתות. מעונות היום והפעוטונים של נעמ"ת, ויצ"ו שובתים. ברשת מעונות אמונה, החליטו הבוקר במפתיע שלא להצטרף לשביתה.
בתחום ההשכלה הגבוהה, סטודנטים רבים מצאו היום את דלתות המעבדה והספרייה סגורות וחלק מהלימודים לא מתקיימים. זאת, מאחר בשל שיבושי עובדי המנהלה במעבדות ובאוניברסיטאות והספרנים בספריות המכללות.
מערכת הבריאות: רק ניתוחים דחופים
במערכת הבריאות בארץ עברו לעבוד במתכונת שבת. לפי שעה, העיצומים אינם מורגשים בצורה דרמטית בבתי החולים. הרופאים אינם שובתים ומי שנוקטים בעיצומים הם האחיות, עובדי המינהל והמשק והעובדים הפארא-רפואיים (טכנאי הרנטגן, עובדי המעבדות וכו'). גם השירותים המינהליים בשירותי בריאות כללית מושבתים הבוקר, וכן אחיות בריאות הציבור וטיפות החלב.
"מרפאות החוץ סגורות", אומרת הבוקר יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, "ומתקיימים ניתוחים דחופים בלבד. חדרי הלידה, מחלקות היילודים, הדיאליזה, ההפרייה והמחלקות האונקולוגיות עובדות כרגיל. אם יש דברים דחופים הם מתקיימים, ואנחנו לא מתכוונים לפגוע בחולים – אלא לגרום לכך שהשיבושים בבתי החולים יהיו עירוי דם לרשויות".
מנהל המרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, פרופ' זאב רוטשטיין, אומר הבוקר כי "עדיין אין חוסרים בכביסה ובמזון בשל שביתת עובדי המינהל והמשק. עוד מוקדם לתלונות של חולים, אבל בהחלט לא מתקיימים היום ניתוחים אלקטיביים. ככל שהשביתה תתארך – הנזק יגדל". גם להנהלת המרכז הרפואי "שערי צדק" בירושלים טרם הגיעו תלונות של חולים. "מקרים דחופים מתקבלים בבית החולים כרגיל", אומרים שם, "ואנחנו עובדים במתכונת שבת".