שתף קטע נבחר
 

המילון השלם לתוספי מזון וויטמינים

יצרניות הוויטמינים והמינרלים משקיעות מיליונים בפרסומות שמבטיחות חיים טובים יותר, אך תרומתם האמיתית של תוספי התזונה נותרה בגדר תעלומה. יותר מכך, במקרים מסוימים הם עלולים לגרום לתופעות לוואי מסוכנות, חלקן בלתי הפיכות. רגע לפני הקפיצה לבית הטבע הקרוב – כל ההבטחות וכל הסכנות שבתוספי התזונה

אכינצאה אצות ים גינקו בילובה ג'ינסנג 
חומצה פולית אל-קרניטין אצטיל אל-קרניטין אבץ 
אשלגן בורון סידן כרומיום 
חומצה אלפא-ליפואית אומגה 3 אומגה 6 גלוקוזאמין 
ויטמין A (רטינול) ויטמין B1 (תיאמין) ויטמין B2 (ריבופלאבין) ויטמין B3 (ניאצין) 
ויטמין B6 (פירידוקסין) ויטמין C (חומצה אסקורבית) ויטמין K ויטמין D 
ויטמין E כונדריטין ליקופן מלאטונין 
סלניום קואנזים קיו-10 (יוביקווינון) קסנתופיל (לוטאין) 
כחמישית מהישראלים נוטלים תוספי תזונה, כך גילה סקר של משרד הבריאות שפורסם השנה. בקרב נשים שיעור הנוטלות תוספי תזונה גבוה פי 2.5 מאשר בקרב גברים. בשנים האחרונות נצפית מגמת עלייה בשימוש בתוספים עם הגיל: בקרב גילאי 25-35 דיווחו 17% מהנשאלים על כ צריכת תוספי תזונה, בעוד שבקרב בני 55-64 דיווחו יותר מ-30% על שימוש בתוספים.

 

אלא שרק מעטים יודעים שמאחורי הוויטמינים, המינרלים ושאר התרכובות הקורצות מעל המדפים בבתי הטבע ובפארמים מסתתרות גם סכנות בריאותיות, חלקן קשות ובלתי הפיכות. אחד הגורמים לכך הוא חוסר הבקרה על יצרניות של תוספי תזונה בעולם. ההגדרה של תוספי תזונה לא מחייבת את היצרניות להציג ממצאים מדעיים בדוקים.

 

התוצאה: מקרים רבים של תופעות לוואי, הרעלות ותגובות בין תרופתיות שלהן עדים הרופאים יום יום. "החוק פרוץ למעשה", אומר ד"ר ניר ברק, מומחה לתזונה קלינית ורפואה פנימית מהמרכז הרפואי רבין. "תוסף מזון הוא לא תרופה ולא מחייב מרשם רופא. כעיקרון, אפשר למכור גם אוויר מארץ הקודש כתוסף מזון, ואשרי המאמין. התחום לא נמצא בפיקוח מסודר, ואנחנו יודעים על מקרים שבהם היה פער בין מה שנכתב על האריזה לבין מה שהמוצר הכיל בפועל".

 

ד"ר ברק מספר על מקרה שבו מטופלת פיתחה הפרעה קשה בתפקוד של בלוטת התריס כתוצאה מצריכת טבליות אצות, שמכילות רמה גבוהה של יוד. חולה אחר הובא לחדר המיון במצב קשה, לאחר שנטל נגזרת של ויטמין D שגרמה לעלייה ברמת הסידן בדמו ולהתכווצויות. מטופלת אחרת נטלה ויטמין E שגרם להפרעה במנגנון קרישת הדם שלה ולדימום מסוכן.

 

"צריכה של תוספי תזונה מלאכותיים קיימת בכל שכבות האוכלוסייה, בלי קשר לרמת הכנסה או השכלה", אומר ד"ר ברק.  "רוב המטופלים לא מדווחים בכלל על נטילת התוספים, וגם הרופאים כבר התרגלו שלא לשאול עליהם. במקרים חמורים יותר אנשים מסתירים ביודעין את נטילת התוספים, כיוון שהם חוששים מהתגובה של הרופא, ובמקרים רבים מדובר במידע רלוונטי מאוד, שיכול להשפיע על הטיפול".

 

תוספי המזון מפרסמים את עצמם בהבטחות נוצצות לחיים טובים ואיכותיים יותר, אלא שרוב המחקרים בנושא לא הצליחו להוכיח חד משמעית שמאחורי ההבטחות עומדת אמת מדעית. אנו מביאים בפניכם את רשימת הלהיטים שמובילים את מצעדי המכירות של תוספי המזון, ההבטחות – ולצידן הסכנות. כל השאר נתון כבר בידיכם.

 

אכינצאה
מה זה: תמצית של צמח מרפא, שמקורו בתרבות האינדיאנית.

 

ההבטחה: מונע שפעת. המחקרים עדיין סותרים באשר ליכולתה של האכינצאה להילחם בהצטננות.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: שימוש מעל 12 שבועות עלול לדכא את מערכת החיסון.

 

חזור למעלה
אצות ים
מה זה: תמצית של אצות שעשירות ביוד.

 

ההבטחה: הרזיה. אצות הים מכילות כמויות גבוהות במיוחד של יוד, שנקלט בגוף על ידי בלוטת התריס (התירואיד), שאחראית על חילוף החומרים בגוף. מכאן נבעה הסברה שנטילת טבליות של אצות ים מסייעת ומחישה תהליכי הרזיה, אם כי בפועל הנושא לא נחקר מדעית.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אצות הים עלולות לשבש את פעילות בלוטת התריס, עד כדי כך שעלולה להיגרם הפרעה בקצב הלב.

 

חזור למעלה
גינקו בילובה
מה זה: צמח מרפא.

 

ההבטחה: חיזוק זיכרון. המחקרים סותרים, אך על פי חלקם, הצמח גינקו בילובה מסייע לעיבוד חשיבה אנליטית ולשיפור הזיכרון.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: הצמח עשוי להפריע לתרופות מדללות דם ונוגדות דיכאון.

 

חזור למעלה
ג'ינסנג
מה זה: צמח מרפא.

 

ההבטחה: חיזוק התאווה המינית. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Urology, 60% מהגברים הסובלים מאין אונות, שנטלו תמצית ג'ינסנג למשך שמונה שבועות, זכו בזיקפה מחודשת.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: הצמח עשוי להגביר את השפעת האינסולין, ולהפריע לפעולת תרופות מדללות דם.

 

חזור למעלה
חומצה פולית
מה זה: חומצה שנקראת גם ויטמין B10 או ויטמין M.

 

ההבטחה: מניעת שבץ מוחי והתקף לב. מחקר שערכו מדעני אוניברסיטת הרווארד היוקרתית הראה שאלה שנטלו את החומצה הפחיתו את הסיכון לשבץ מוחי בשיעור של 30%. הסוד נעוץ ביכולתה של החומצה להפחית את רמות התרכובת הומוציסטאין, שקשורה למחלות לב וכלי דם.

 

מקורות טבעיים: תרד חי וברוקולי. מנה יומית מומלצת: 30-400 מיקרוגרם, תלוי בגיל.

 

הסכנות: החומצה עלולה להסתיר מצבי חסר בויטמין B12, בעוד הנזק למערכת העצבים נמשך ומצטבר, עד לנזק בלתי הפיך.

 

חזור למעלה
אל-קרניטין
מה זה: חומצה אמינית שמשתתפת בבניית חלבונים בגוף.

 

ההבטחה: ממיסה שומן. בעבר שיערו שחומצת האמינו הזו מסייעת לשריפת שומנים ויכולה להחליף פעילות גופנית, אך כל המחקרים שנעשו עד כה בנושא לא הצליחו להוכיח את התקווה.

 

מקורות טבעיים: בשר.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אין דיווחים על סכנות ממינון יתר.

 

חזור למעלה
אצטיל אל-קרניטין
מה זה: חומצת אמינו שמשתתפת בבניית חלבונים.

 

ההבטחה: הגנה על המוח. רוב חומצות האמינו בגופנו בונות שרירים, אך אצטיל אל-קרניטין משפיעה גם על המוח, על פי ההשערות, וככל הנראה מעכבת את השפעת מחלת האלצהיימר. במחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה, חולדות שקיבלו את החומצה הזו יחד עם חומצה אלפא-ליפואית תיפקדו טוב יותר במבחני זיכרון.

 

מקורות טבעיים: בשר.

 

המנה היומית המומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: לא קיימים דיווחים על השפעות מכמויות עודפות של החומר.

 

חזור למעלה
אבץ
מה זה: אבץ אחראי על ייצורם של חלבונים וחומצות גרעין, כמו גם על תפקוד תקין של ההורמון אינסולין שמחדיר את הסוכר לתאים. הוא מווסת צמיחה ומסייע לפעילות בלוטת הערמונית, להתפתחות איברי הרבייה ולריפויים של פצעים וכוויות.

 

ההבטחה: טיפול בהצטננויות. מחקר אמריקאי על 100 נבדקים גילה שאבץ מצליח להפחית את משך ההצטננות בכמחצית. מחקר נוסף, שבו הודבקו 400 נחקרים בנגיף השפעת, גילה שמתן של 13.3 מיליגרם אבץ הצליח להפחית את עוצמת תסמיני ההצטננות בשלושת הימים הראשונים למחלה.

 

מקורות טבעיים לאבץ: בשר רזה, מאכלי ים, לחם מחיטה מלאה, דגנים, קטניות.

 

מנה יומית מומלצת: 3-15 מ"ג, בהתאם לגיל.

 

הסכנות: אבץ ונחושת נספגים על ידי מנגנון דומה, ולפיכך כמות גבוהה מדי של אבץ מונעת את ספיגת הנחושת עד לרמה כזו שעלולה לגרום לחסר דם מסוג אנמיה המוליטית. אבץ עלול גם לפגום בספיגה של סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה.

 

חזור למעלה
אשלגן
מה זה: מינרל שנחוץ למשק המלחים בגוף, ויסות התכווצות השרירים, העברת אותות חשמליים בלב ובמערכת העצבים ויצירת אנרגיה באמצעות ניצול מאגר הפחמימות בגוף.

 

ההבטחה: מניעת מחלות לב. על פי מחקרים, רוב תושבי העולם המערבי לא מקבלים די אשלגן בתפריט היומי. התוצאה: לחץ דם גבוה, התכווצויות שרירים והפרעות בקצב הלב.

 

מקורות טבעיים: שקדים, בננות, תרד.

 

מנה יומית מומלצת: רק על פי הוראות רופא, במקרים שבהם התגלתה בבדיקת דם ירידה באשלגן.

 

הסכנות: אשלגן עלול להצטבר בגוף ולגרום להרעלת אשלגן, שמביאה להפרעות קשות בקצב הלב ולשיתוק שרירים. צריכה של אשלגן בצורה מרוכזת גורמת גם לכיבים (אולקוס) ואף לדימומים קשים במערכת העיכול.

 

חזור למעלה
בורון
מה זה: יסוד שמופיע כחומצה בורית. הוא חיוני לחיים, אך מנגנון פעילותו המדויק בגוף עדיין לא נחקר עד תום. הוא משתתף בתהליכי אנרגיה בתאים ומשמש לייצוב תהליכים כימיים בגוף.

 

ההבטחה: חיזוק זיכרון. מחקרים גילו שבורון מצליח לשפר את הזיכרון ואף לשמר אותו.

 

מקורות טבעיים: אגוזים, קטניות, פירות יבשים.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אצל אנשים שצורכים לפחות חצי גרם של חומצה בורית ליום למשך חודשיים החומר עלול לגרום להקאה, בחילה, שלשולים, עייפות, התכווצויות (אצל תינוקות) ודלקות עור. צריכה מוגברת של בורון עלולה להגביר את הסיכון לסרטן הערמונית.

 

חזור למעלה
סידן
מה זה: מינרל חיוני להתפתחות ולתפקוד תקין של הגוף. סידן הוא מרכיב חשוב של עצמות ושיניים ומשתתף בתהליכים שכוללים העברת אותות עצביים, התכווצות שרירים וקרישת דם.

 

ההבטחה: מפחית רמות שומנים. מחקר שפורסם בנושא מצא שגרם של סידן ליום עשוי להוריד את רמות הכולסטרול HDL בשיעור של 7%. מקורות טבעיים: מוצרי חלב, ברוקולי.

 

מנה יומית מומלצת: 360-1,200 מ"ג, תלוי בגיל.

 

סכנות: סידן עלול להפחית את הספיגה של תרופות אנטיביוטיות, להפחית ספיגה של ברזל ואבץ ולגרום לבחילות ולעצירות. מינון גבוה עלול לגרום לאבנים בכליות ובדרכי השתן.

 

חזור למעלה
כרומיום
מה זה: יסוד מתכתי, שמשמש כזרז בתגובות שונות בגוף, בין היתר בפעילות ההורמון אינסולין.

 

ההבטחה: הגנה מפני סוכרת. ממחקר ישראלי חדש, שנערך במרכז הרפואי שמואל הרופא, עולה שתוסף התזונה כרום פיקולינאט יעיל בטיפול בעמידות לסוכר ומסייע בהפחתת רמות שומנים בדם. אצל הנבדקים שקיבלו את הכרומיום נצפתה ירידה של רמות הסוכר ואף הפחתה ברמות הטריגליצרידים.

 

מקורות טבעיים: בשר, מוצרי חלב, דגנים מלאים.

 

מנה יומית מומלצת: 80-100 מיקרוגרם למבוגר. לא מומלץ לתת לילדים.

 

הסכנות: חוסר ביסוד זה עלול לגרום למחלה דמויית סוכרת, אך מצבי חוסר כרומיום הם נדירים ביותר. מינון עודף של כרומיום עלול לגרום לפריחה עורית. שימוש כרוני עלול להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הריאות.

 

חזור למעלה
חומצה אלפא-ליפואית
מה זה: תרכובת שמשמשת כזרז לתהליכים ביוכימיים בגוף.

 

ההבטחה: כשפעילות האנטי אוקסידנטים במוח מופחתת, חומצה אלפא-ליפואית יכולה לשחזר את פעילותם. היא גם מתקנת נזקים למערכת העצבים שנגרמו בעטיה של מחלת הסוכרת, ואף מגינה מפני נזקי קרינה.

 

מקורות טבעיים: הגוף מייצר את החומר בעצמו.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אין דיווחים.

 

חזור למעלה
אומגה 3
מה זה: אומגה 3 היא חומצה לינולאית (חומצת שומן) שמצויה בדגים צפוניים.

 

ההבטחה: על פי מומחים, צריכת אומגה 3 מפחיתה את הסיכון למחלות לב, לשבץ מוחי, לדיכאון, לסרטן המעי הגס ולדלקות פרקים.

 

מקורות טבעיים: דגים צפוניים כסלמון וטונה.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אצל אנשים בריאים לא אמורה להיות בעיה. אצל מי שסובל ממחלות אוטואימוניות, שבהן הגוף תוקף את מערכת העצבים, לא ברור עדיין מהן ההשלכות של צריכת אומגה 3. היחס בין אומגה 3 לבין אומגה 6 (עוד חומצת שומן חיונית) עשוי לעורר או לדכא את מערכת החיסון, ולפיכך צריכת אומגה 3 אצל חולים אלה עלולה לגרום להחמרה במצבם.

 

חזור למעלה
אומגה 6
מה זה: אחת מחומצות השומן שנחוצות לגוף. ידוע שבין 2% ל-5% מצריכת השומן היומי צריכים להיות מורכבים מהאומגה 6 והאומגה 3. אלא שנדיר מאוד לראות בתזונה המערבית חסר באומגה 6, ולפיכך אין כל המלצה גורפת לצרוך את חומצת השומן.

 

ההבטחה: שריפת שומנים. חוקרים נורבגים דיווחו לאחרונה שנבדקים שנטלו את החומצה במשך שנה איבדו עד 8.7% משומן גופם.

 

מקורות טבעיים: חלב מלא, בשר טלה, בשר בקר.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אין דיווחים.

 

חזור למעלה
גלוקוזאמין
מה זה: תרכובת סוכרית שחיונית לגמישות הסחוסים.

 

ההבטחה: שמירת סחוס. במחקר בריטי, 88% מאלה שנטלו גלוקוזאמין דיווחו על הפחתה בכאבי מפרקים, בהשוואה ל-17% שנטלו תרופת דמה.

 

מקורות טבעיים: מיוצרת באופן טבעי בגוף.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אין דיווחים בספרות הרפואית.

 

חזור למעלה
ויטמין A (רטינול)
מה זה: ויטמין מסיס שומן. חשוב למנגנון הראייה, להתפתחות תאי הגוף ולהתפתחות העובר. ניתן כטיפול כימותרפי בלוקמיה.

 

ההבטחה: חיזוק מערכת החיסון. מחקרים מצאו שהוויטמין מגדיל ב-8% את פעולת כדוריות הדם הלבנות שאמונות על קטילת חיידקים.

 

מקורות טבעיים: גזר, בטטות, מנגו.

 

מנה יומית מומלצת: 450-750 מיקרוגרם, תלוי בגיל.

 

הסכנות: ויטמין A אסור בשימוש לנשים הרות מכיוון שהוא עלול לגרום למומים מולדים בעובר. הרעלת ויטמין A גורמת לבחילות, להקאות, להפרעות ראייה, לבלבול ולהתקלפויות עור. בשימוש ממושך עלול הוויטמין לגרום לכאבי ראש, להגדלה של הכבד והטחול ואף להתכווצויות ולמוות.

 

חזור למעלה
ויטמין B1 (תיאמין)
מה זה: ויטמין שמסייע לניצול הפחמימות בגוף. הוא משתתף ביצירת שליחים עצביים וחשוב לתפקודה התקין של מערכת העצבים. מחסור בתיאמין עלול לגרום לפגיעה מוחית קשה ובלתי הפיכה, שמופיעה באלכוהוליסטים בעיקר. אלכוהוליסטים שלא צורכים תזונה מסודרת חסרים את הוויטמין, שעלול לגרום לנזק מוחי בלתי הפיך.

 

ההבטחה: מעכב נזקי אלכוהול.

 

מקורות טבעיים: בשר, קמח, אורז.

 

מנה יומית מומלצת: 0.3-1.3 מ"ג, תלוי בגיל.

 

הסכנות: לא ידוע על רעילות כתוצאה משימוש עודף בוויטמין.

 

חזור למעלה
ויטמין B2 (ריבופלאבין)
מה זה: ויטמין שמסייע לקליטת חמצן ולייצור תאי דם אדומים.

 

ההבטחה: הקלת כאבי ראש. מחקר בלגי מצא שמינון גבוה של הוויטמין מפחית את אורכן ותדירותן של מיגרנות.

 

מקורות טבעיים: מוצרי חלב.

 

מנה יומית מומלצת: 0.4-1.6 מ"ג, תלוי בגיל.

 

הסכנות: לא ידוע על רעילות כתוצאה משימוש עודף בוויטמין.

 

חזור למעלה
ויטמין B3 (ניאצין)
מה זה: ויטמין שמשתתף בפעילויות אנרגטיות בתאי הגוף.

 

ההבטחה: מוריד רמות כולסטרול. על פי מחקרים מסוגל הוויטמין להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL) בשיעור של עד 5%, ולהפחית את רמות שומני הטריגליצרידים בדם בשיעור של עד 20%. ניאצין אף מסייע להעלאת הכולסטרול הטוב (HDL) בשיעור של 15%.

 

מקורות טבעיים: בשר רזה, דגים, חיטה מלאה.

 

מנה יומית מומלצת: 6-18 מ"ג, תלוי בגיל.

 

הסכנות: הוויטמין עלול להפחית את יעילות פעילותן של תרופות לסוכרת, ולהפריע לפעילות תרופות ממשפחת הסטטינים להפחתת רמות כולסטרול. הוויטמין עלול לגרום גם לדפיקות לב מואצות, לסומק ולפגיעה בתפקודי הכבד.

 

חזור למעלה
ויטמין B6 (פירידוקסין)
מה זה: משמש בייצור חלבונים בגוף.

 

ההבטחה: ישנן עדויות שהוויטמין עשוי להקל את התסמונת הקדם וסתית.

 

מקורות טבעיים: מוצרי בשר, בעיקר כבד.

 

מנה יומית מומלצת: 0.3-2.2 מ"ג, תלוי בגיל.

 

הסכנות: צריכה במינון מוגבר עלולה לגרום להרעלה ולפגיעה בלתי הפיכה במערכת העצבים.

 

חזור למעלה
ויטמין C (חומצה אסקורבית)
מה זה: אחד מנוגדי החמצון (אנטי אוקסידנטים) העיקריים בגוף. גורם חשוב בייצור הקולגן, ומסייע לקליטת הברזל בגוף.

 

ההבטחה: ישנן ראיות שמצביעות על כך שבמקרים של הצטננות או שפעת בכוחו להפחית את משך המחלה.

 

מקורות טבעיים: פירות הדר, עגבניות.

 

מנה יומית מומלצת: 20-30 מ"ג, תלוי בגיל.

 

הסכנות: הוויטמין מופרש בשתן, ולפיכך הסכנות ממינון עודף הן נמוכות, אך מינון של יותר מגרם אחד ליום עלול לגרום לשלשול, בחילה, כאבי בטן ואבנים בכליות.

 

חזור למעלה
ויטמין K
מה זה: ויטמין שמהווה מרכיב חשוב בתהליך קרישת הדם ובתפקוד תקין של הכבד, ומונע מכל חתך קטן להפוך לקטלני.

 

ההבטחה: עצירת ההתפשטות של סרטן. חוקרים בטייוואן מצאו שצורה סינתטית של הוויטמין עוצרת את התפשטות סרטן הכבד בחיות מעבדה.

 

מקורות טבעיים: ירקות ירוקים.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: מינון מוגבר עלול להפריע לפעולתן של תרופות מדללות דם.

 

חזור למעלה
ויטמין D
מה זה: ויטמין שמסייע לבניית עצמות ולחיזוקן.

 

ההבטחה: מניעת אוסטאופורוזיס. הוויטמין מומלץ לנשים בגיל המעבר למניעת בריחת הסידן או להפחתה בתסמינים.

 

מקורות טבעיים: גופנו מייצר את הוויטמין לאחר חשיפה מספקת לשמש ישירה. בשנים האחרונות קיימת ירידה ברמת הוויטמין באוכלוסייה, כתוצאה מהשימוש הגובר בחוסמי קרינה. עוד מקור טבעי הוא מוצרי חלב. מנה יומית מומלצת: 10 מיקרוגרם ליום. בצריכת הוויטמין בצורתו הטבעית (חשיפה לשמש) אין כל סכנה.

 

הסכנות: במינון גבוה הוויטמין עלול לגרום לעלייה מסוכנת של רמות הסידן בדם (היפרקלצמיה) שגורמת לחולשה, להפרעות עצביות ולהפרעות בקצב הלב.

 

חזור למעלה
ויטמין E
מה זה: הוויטמין משמש כאחד מנוגדי החמצון בגוף. הוא חשוב לתפקוד התקין של מערכת החיסון, ובמיוחד של תאי דם לבנים מסוג T. במחקרים מעבדתיים התגלה שיש לו תפקיד גם בהגנה על מערכת העצבים מפני נזקי חמצון.

 

ההבטחה: מניעת סרטן. מחקרים הראו שהוויטמין הזה עשוי להפחית את הסיכון לסרטן הערמונית בשיעור של עד 53%, ואת הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בשיעור של עד 50%.

 

מקורות טבעיים: שמנים, ירקות בעלי עלים ירוקים. מנה יומית מומלצת: 3-8 מ"ג (תינוקות וילדים), 8-10 מ"ג (מבוגרים).

 

הסכנות: לוויטמין עלולה להיות תגובה עם ויטמין K בגוף עד כדי הפרעות בקרישת הדם.

 

חזור למעלה
כונדריטין
מה זה: תרכובת סוכרית שמיוצרת בגוף ואחראית על שמירת המבנה התקין של הסחוס.

 

ההבטחה: מגינה מפני שחיקת סחוסים. מחקר שפורסם בכתב העת JAMA הראה שכונדריטין בשילוב המרכיב גלוקוזאמין עשויה להאט את התקדמות תהליך האוסטאופורוזיס (בריחת סידן) בשיעור של עד 35%. חוקרים רוסים גם מצאו שכונדריטין מפחיתה כאבי גב.

 

מקורות טבעיים: מיוצרת בגוף באופן טבעי.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אין דיווחים בספרות הרפואית על סכנות ממינון עודף.

 

חזור למעלה
ליקופן
מה זה: אנטי אוקסידנט, נגזרת של ויטמין A .

 

ההבטחה: הגנה על בלוטת הערמונית. על פי מחקרים, ליקופן עשוי להפחית את הסיכון להתקף לב בשיעור של עד 48%, ולהפחית את הסיכון לסרטן הערמונית בשיעור של עד 21%.

 

מקורות טבעיים: עגבניות, מלון, גויאבות.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

סכנות: אין דיווחים.

 

חזור למעלה
מלאטונין
מה זה: הורמון שנחוץ לפעילותו התקינה של השעון הביולוגי בגוף.

 

ההבטחה: השראת שינה. חלק מהמשתמשים מדווחים על שיפור בהפרעות השינה לאחר שנטלו מלאטונין. רופאים אף ממליצים לסובלים מג'ט לג (יעפת) ליטול מלאטונין לאחר הנחיתה, לשם הסדרת הפרעות השינה. חלק טוענים שבכוחו של המלאטונין אף לסייע בהורדת לחץ דם גבוה בשעות היום.

 

מקורות טבעיים: מיוצר בגוף באופן טבעי, תלוי במשך החשיפה לאור יום.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: המלאטונין עשוי להפריע לפעילותן של מספר תרופות להורדת לחץ דם, ולתרופה קומאדין לדילול הדם.

 

חזור למעלה
סלניום
מה זה: פועל יחד עם ויטמין E להאטת תהליכי הזדקנות ולשיפור גמישות העור, לשיפור אספקת החמצן לשריר הלב, לפעילות תקינה של מנגנון קרישת הגוף ולבקרת לחץ הדם.

 

ההבטחה: לוחמה בסרטן. חוקרי אוניברסיטת הרווארד מצאו שאנשים עם רמות גבוהות יותר של המינרל היו בסיכון נמוך ב-48% ללקות בסרטן הערמונית. המינרל, על פי הסברות, עשוי גם למנוע סרטן ריאות.

 

מקורות טבעיים: אגוזי ברזיל, בשר, מוצרי חלב, דגנים, דגים.

 

מנה יומית מומלצת: 60-150 מיקרוגרם.

 

הסכנות: מדובר באחד מתוספי התזונה הרעילים ביותר: כמות עודפת גורמת להתקרחות, לנשירת ציפורניים ושיניים, לבחילות ולהקאות, ולחולשה עד מוות.

 

חזור למעלה
קואנזים קיו-10 (יוביקווינון)
מה זה: תרכובת שדרושה לתפקוד תקין של אנזים שמאיץ תהליכים כימיים שמתרחשים בגוף. תאי הגוף משתמשים בקואנזים קיו-10 כדי ליצור אנרגיה שדרושה לצמיחת התאים ולתפקודם. הוא משמש גם כאנטי אוקסידנט, שמונע תהליכי הרס שנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים.

 

ההבטחה: מניעת סרטן. חיות מעבדה שקיבלו את הקואנזים פיתחו עמידות לגידולים סרטניים. דיווחים נוספים גילו שנטילת קואנזים קיו-10 הגדילה את הישרדות חולי סרטן הלבלב, הריאה, המעי הגס והערמונית. עם זאת, מספר המשתתפים במחקרים אלה היה קטן, ועל כן התוצאות לא היו חד משמעיות. מחקרים נוספים אף גילו שהקואנזים עשוי למנוע את מחלת הפרקינסון. אלא שניסויים בבני אדם טרם הוכיחו זאת. גם ההשערות שלפיהן קיו-10 עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב נותרו בסימן שאלה.

 

מקורות טבעיים: מיוצר בגוף באופן טבעי.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

סכנות: בספרות הרפואית אין דיווחים על תופעות לוואי חמורות כתוצאה מצריכת קיו-10. חלק מהמטופלים שנטלו את הקואנזים חוו קשיי הירדמות (אינסומניה), שינוי בתפקודי הכבד, פריחה, בחילה, כאבים בבטן העליונה, סחרחורת, רגישות לאור, עצבנות, כאב ראש, צרבת ועייפות.

 

 

חזור למעלה
קסנתופיל (לוטאין)
מה זה: פיגמנט שקיים בעין.

 

ההבטחה: שומר עיניים. קסנתופיל משפר את תסמונת ניוון הרשתית, שהיא אחת הסיבות העיקריות לעיוורון בגיל המבוגר.

 

מקורות טבעיים: תרד, ברוקולי, חלמון ביצה.

 

מנה יומית מומלצת: אין המלצה.

 

הסכנות: אין דיווחים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ויטמינים. תרומה בגדר תעלומה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים