עזה: חמושים חטפו עיתונאי ישראלי
ברצועת עזה מתנהלים חיפושים אחר ריאד עלי גאנם, דרוזי ממע'ר, בן 42, שעבד עד לפני כשנה בערוץ 1, ומאז עבר לעבוד ברשת CNN. החמאס: "שחררו את הכתב. עיתונאים מסייעים לפלסטינים". כתב CNN, בן וודמן, שהיה עד למתרחש בעזה, דיווח: "חמושים כיוונו אלינו רובים וחטפו את ריאד. לא היתה אינדיקציה שדבר כזה יקרה לנו שם"
לראשונה, עיתונאי ישראלי נחטף ברצועת עזה: חמישה פלסטינים חמושים חטפו אמש (יום ב') את העיתונאי הישראלי-דרוזי, ריאד עלי גאנם, בן 42 מהכפר מע'ר, לשעבר כתב בערוץ הראשון וכיום עוזר הפקה ומתרגם של רשת ה-CNN ברצועה. החמאס קרא לשחררו, כשבמקביל מחפשים אחריו כוחות פלסטינים רבים.
ארגון החמאס פירסם הודעה באתר האינטרנט שלו הקוראת לשחרר את העיתונאי. בהודעה נאמר שעיתונאים "ממלאים תפקיד חשוב ומסייעים לפלסטינים בהגשמת מטרותיהם".
בעקבות החטיפה, אסר צה"ל את כניסתם של עיתונאים ישראלים וזרים לרצועת עזה. האיסור הנוגע לעיתונאים הזרים יוסר, ככל הנראה, בקרוב. לגבי האיסור הנוגע לעיתונאים ישראלים, אין לפי שעה הערכה מתי יוסר.
רשת CNN מסרה בתגובה: "הרשת פועלת לחזרתו הבטוחה של ריאד עלי, עיתונאי ותיק ומקצוען. CNN עומדת בקשר רציף עם משפחתו של ריאד ותומכת בהם בשעה קשה זו. עד כה, לא קיבלה הרשת כל מסר מהחוטפים, אך קוראת להם בכל תוקף לשחררו מיידית".
ממשרד רמתאן לתקשורת בעזה שבו נכח ריאד לפני חטיפתו מסרו שהופתעו לגלות שהוא נחטף: "ריאד נכח בעזה עשרות פעמים, הוא מוכר לכולם כעיתונאי. מוזר שהוא נעלם כך".
ריאד עלי גאנם, אב לשלושה, מתגורר בכפר מע'ר שבגליל. הוא הדריך שנים ארוכות בנווה שלום, ליד לטרון. אביו שירת שנים רבות במשמר הגבול. הוא למד באוניברסיטה העברית בירושלים, עבד במשך מספר שנים בערוץ 1 והכין כתבות ל"יומן" ול"מבט", בנושאי שטחים וערביי ישראל. לפני כשנה החל לעבוד ברשת CNN.
מאות מבקרים מודאגים בבית המשפחה
בבית משפחת גאנם במע'ר התקבצו מאות בני משפחה, נכבדי העדה הדרוזית וחברים. אחד השכנים שבאו לחזק את ידי המשפחה אמר: "המשפחה מאוד מכובדת וידועה בישוב ובמגזר הדרוזי כולו. אנחנו מתפללים שזה ייגמר בטוב. מקווים שהמדינה תעשה כל שביכולתה לחלץ את ריאד מידי שוביו. אנחנו מאמינים ומקווים שהסוף יהיה טוב".
המשפחה עירבה חברי כנסת ואנשי ציבור ערבים בישראל בניסיון לעזור להם למצוא קצה חוט למה שקרה לבנם. חבר הכנסת מוחמד ברכה מחד"ש אמר: "כולם דואגים לגורלו של ריאד. התקשרתי עם אחינו בעזה ואחינו ברמאללה כדי לחפש אותו".
לדברי ח"כ ברכה, "הראיס ערפאת בעצמו מטפל בעניין. ברשות לא יודעים מי עומד מאחורי החטיפה הזו. אנחנו מגנים כל חטיפה של עיתונאים. לא ייתכן שדבר ברברי כזה מתרחש".
כתב CNN, בן וודמן, שהיה עד לחטיפתו של עלי מתוך הרכב בעזה, דיווח לתוכנית "your world today" ברשת הטלוויזיה: "פיז'ו לבנה נסעה לפנינו ואז יצאו אלינו חמושים, כיוונו אלינו רובים. הם היו בשנות ה-20 לחייהם, לא ניסו להסתיר את פניהם ושאלו מי מאיתנו הוא ריאד. ריאד הזדהה והם אמרו לו לצאת מהמכונית. הם לא דיברו הרבה מעבר לכך".
וודמן ציין כי לעלי היו קשרים טובים וכיבדו אותו בשטחים. "אנו מגיעים לעזה לעתים תכופות ולא היתה לנו שום אינדיקציה שיעשו דבר כזה, שמתוך אווירה שהיא בדרך כלל נעימה ומקבלת פנים, מישהו יפנה אלינו נשק". הוא נשאל אם יש לו מושג מה המניע לחטיפה ואמר שהחוטפים פשוט ביררו מיהו ריאד ולקחו אותו. "הם לא סיפקו שום אינדיקציה על הסיבה לכך", אמר.
מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית ברצועה פתחו בחיפושים וחקירות אחר עלי. מקור ביטחוני פלסטיני אמר ל-ynet כי עדיין אין לאנשיו קצה חוט לגבי מיקומו של החטוף ולגבי הקבוצה שחטפה אותו, אולם לדבריו, "הרשות רואה בעניין חמור ביותר ועושה את כל המאמצים כדי להביא את הפרשה לקיצה".
גיל סדן: ריאד בחור דעתן מאוד ולא הולך בתלם
גיל סדן מערוץ 1 היה העורך של ריאד עלי במשך כשלוש שנים בתוכנית "ערבסקה": "הוא בחור נהדר. לדעתי העיתונאי הערבי הטוב ביותר שעובד בישראל. בחור מאוד דעתן. לא מנסה ללכת בתלם של אף אחד.
"אין לי מושג למה חטפו אותו וכל מה שאני יכול להגיד זה ספקולציה. אני חושב שלמישהו יש חשבון אישי ספציפי איתו. הוא עיתונאי מקצוען, ואני לא חושב שמישהו יכול לחשוד בו שהוא משתף פעולה של מישהו. אי אפשר לחשוד בו בשיתוף פעולה עם השלטון הישראלי. אני מקווה שזה יסתיים על הצד הטוב ביותר ושהוא ישוחרר תוך כמה שעות".
מנהל מחלקת תעודה בערוץ 1, איתי לנדסברג, סיפר ל-ynet: "ריאד הוא עיתונאי אמיץ מאוד מבחינת הכניסה שלו לשטחים. עשה כמה כתבות מרגשות כשנפגש עם ניצי הפתח ברמאללה. עשה כתבות חברתיות במגזר הערבי. הוא עיתונאי טוב, בחור רציני מבחינת הבנת התהליכים בחברה הישראלית ובתפר שבינה לבין החברה הערבית. הוא היה מתוסכל מאוד מעזיבתו את רשות השידור. אני מקווה שהוא יחזור בשלום".
עובדים נוספים ברשות השידור מגדירים אותו ככתב מוכשר וחרוץ, בעל ראיה ביקורתית. אחת הכתבות המזוהות ביותר עם עבודתו בערוץ 1 שודרה לאחר אירועי אוקטובר 2000, ובה הוצגו החללים באירועים בנוסח ימי הזיכרון.
הנהלת התאחדות עיתונאי החוץ בישראל הביעה דאגה רבה מחטיפתו של ריאד עלי. עוד דורשת ההנהלה את שחרורו המיידי של עלי. ההתאחדות קראה לכל הרשויות המעורבות לכבד את חופש התנועה והאמינות של העיתונאים המכסים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני: "אסור לשום צד לנצל את העיתונאים", נכתב בהודעת הארגון.
לפני כחודשיים אירע גל חטיפות ברשות הפלסטינית וצה"ל אסר על כניסת אזרחים ישראלים, ובכללם עיתונאים, לרצועת עזה. בין היתר נחטפו ארבעה אזרחים צרפתים, מתנדבים בארגון סיוע הומניטרי.