פתיחות או הפקרות?
התחרות בין בתי החולים הביאה לחיזוק מעמד היולדת, מה שמאפשר לה חופש פעולה כמעט מלא: היא יכולה להחליט מתי להתחבר למוניטור, מתי לקבל אינפוזיה, האם היא צריכה חוקן, באיזו תנוחה היא רוצה ללדת - "וגם פליק-פלאק לאחור מקובל עלינו", אומרת דליה, מיילדת ותיקה בבית החולים זיו בצפת. אבל יש הרואים במתירנות בחדר הלידה הפקרות בריאותית.
היום למשל מאפשרים חלק מבתי החולים ליולדת לעבור ניתוח קיסרי גם ללא סיבה בריאותית, למרות שבניתוח קיסרי גדל הסיכון לפגיעה בילוד וביולדת. בניתוח נוכח גם בעלה או מלווה אחר.
פרופ' דב פלדברג, ממלא מקום מנהל המרכז לרפואת נשים בבית החולים בילינסון, טוען שהגישה החדשה היא "דבר מדהים המקנה ביטחון לאשה ותחושה של השתתפות לבעל". מן העבר השני טוען פרופ' מרק גלזרמן, מנהל מחלקת נשים ויולדות בבית החולים וולפסון, כי "זהו עוד אחד מהגימיקים שאינו מוצדק רפואית".
פרופ' גלזרמן גם לא מאפשר גישה למלווה בניתוח הקיסרי, שכן לדבריו הוא עלול להפריע למהלכו. לדבריו, חדר הלידה שלו "הפסיד" יולדות שדרשו מראש לעבור ניתוח קיסרי, אבל למרות זאת הוא לא ישנה את גישתו. "אסור", הוא אומר, "שהתחרות על היולדת תשפיע על האיכות הרפואית".
מומלצים