סקר בארה"ב: קרי גבר על בוש בעימות
45% מהנשאלים דיווחו בסקר ABC כי המועמד הדמוקרטי ניצח את הנשיא בוש בעימות הראשון. העימות התמקד בנושאי ביטחון וכמובן במלחמה בעיראק. קרי הפגין שליטה בחומר ותקף שוב ושוב, לעומת בוש שחזר ואמר - "זאת עבודה קשה". ההסכמה היחידה: על הקשיים בגידול בנות העשרה
העימות הראשון, בסדרה של שלושה עימותים בין המועמדים לנשיאות ארצות הברית, נערך לפנות בוקר (יום ו') באוניברסיטת מיאמי בפלורידה. הנושא המרכזי שהוגדר לעימות היה ביטחון ומדיניות חוץ וכמובן שחלק ניכר מהעימות הוקדש למלחמה בעיראק.
מנתוני סקר שערכה רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC מייד לאחר העימות, עולה כי 45% מהנשאלים סבורים כי המועמד הדמוקרטי, ג'ון קרי, ניצח. רק 36% מהנשאלים השיבו כי בוש ניצח. עם זאת הרוב אמרו כי לא שינו את עמדותיהם בעקבות העימות. בסקר השתתפו 531 מצביעים.
בוש מבקש רחמים
הנשיא בוש נראה במהלך העימות הטלוויזיוני הלילה לחוץ וחסר סבלנות, עשה פרצופים, איבד לעיתים את רצף הדיבור ויותר מפעם אחת סבל מ"בלק-אאוט". "זו עבודה קשה", מלמל בוש לא פחות מ-11 פעמים, כמי שמבקש רחמים. ואכן זו היתה הופעה נשיאותית לעיתים מעוררת רחמים, מול הופעה נשיאותית יותר של ג'ון קרי, שהפגין שליטה בחומר, ותגובות חדות בדיאלוגים שהתפתחו עם בוש.
הבעיה הגדולה של קרי בעימות, היתה שהוא לא הציג תוכנית שלמה ומשכנעת לפתרון המשבר בעיראק. הוא גם טעה כמה פעמים בעובדות. הטעות הבולטת ביותר היתה האמירה שלו שבין לאדן מסתתר באפגניסטן, זאת בניגוד להערכות של המודיעין האמריקני, לפיהן בין לאדן מסתתר בפקיסטן.
השאלה שפתחה את העימות הופנתה למועמד הדמוקרטי, ג'ון קרי. "האם אתה מאמין שתעשה עבודה טובה יותר מבוש במניעה של מתקפת טרור נוספת, כמו זו שאירעה ב-9/11 בארצות הברית?" קרי השיב כי הוא יכול להפוך את אמריקה לבטוחה יותר ממה שעשה בוש.
לדבריו, "יש לי תכנית טובה יותר לביטחון. צריך לחזק את הצבא והמודיעין, לפגוע בבסיס הכלכלי של הטרור, ולבודד את הקיצוניים המוסלמים במקום שהם יבודדו את אמריקה. צריך לכנס פסגה של בעלות ברית של ארה"ב במלחמה בעיראק ולאמן את הכוחות העיראקיים".
בוש השיב כי ה-9/11 שינה את הסתכלות ארה"ב על העולם - "רדפנו אחרי אל קאעידה ו-75% מפעילי הארגון הובאו לדין. 10 מיליון בוחרים רשומים לבחירות הקרובות באפגניסטן, אנחנו מובילים חופש ואומות חופשיות יסייעו בהשגת השלום המיוחל".
כשבוש נשאל האם הוא סבור כי בחירתו של קרי תגביר את הסיכוי לטרור בארה"ב, הוא לא התבלבל והשיב כי הוא לא מאמין שזה יקרה וכי הוא משוכנע שינצח. "אני עשיתי החלטות קשות ואנשים יודעים מהן עמדותי ובמה אני מאמין. לאמריקה יש חובה להביס את אידאולוגיית השנאה של אותם אנשים שהורגים ילדים ברוסיה. העבודה שלנו בעיראק קשה משום שהאויב מבין את הסיכונים; הוא מבין שעיראק חופשית תהיה תבוסה לאידאולוגיית השנאה. הם ניסו להביס אותנו באפגניסטן ולא הצליחו ואם נשאר חזקים כך יהיה גם בעיראק".
במרכז הדיון: המלחמה בעיראק
קרי שב ותקף את החלטתו של בוש לפתוח במלחמה בעיראק וכינה אותה "טעות עצומה בשיקול הדעת". לדבריו, "זו הייתה טעות להעביר את תשומת הלב מהמלחמה מול בין לאדן לעיראק, כשברור שאין קשר בין ה-9/11 לסדאם חוסיין. האם סדאם יותר חשוב מבין לאדן? אינני חושב". קרי האשים את בוש כי כשבין לאדן היה מכותר בהרי טורה בורה, הופנו המשאבים לעיראק ולכן הוא לא נלכד. קרי גם טען שהיו הרבה מדינות שהיו יותר קרובות לייצור נשק גרעיני מעיראק כשנפתחה המלחמה.
בוש בתגובה הודיע כי אמריקה מסוגלת להתמודד בו זמנית בחזית העיראקית ובזו שבאפגניסטן והוסיף כי העולם בטוח יותר ללא סדאם חוסיין. הוא הוסיף כי "מדינה חופשית בעיראק תסייע במלחמה בטרור ותסייע בשמירה על ביטחונה של ישראל".
הנשיא תקף את גישתו של קרי לפיה זו המלחמה הלא נכונה, בזמן הלא נכון ובמקום הלא נכון ואמר: "אינני רואה איך הוא יכול להוביל את המדינה להצלחה בעיראק כשהוא אומר דברים כאלה. איזה מסר זה מעביר לחיילים? לבני בריתנו במלחמה?".
בוש לא חסך ביקורת אישית מיריבו ותקף את חוסר ההחלטיות של קרי: "מה שקרי רוצה שתשכחו, זה שהוא תמך במלחמה בעיראק. ראינו את אותו מודיעין והגענו לאותה מסקנה שסדאם חוסיין מהווה איום. הדבר היחיד שעקבי בעמדותיו של יריבי הוא שהן לא עקביות. אתה לא יכול לנצח את הטרור אם אתה משנה את עמדותיך כל הזמן".
המועמד הדמוקרטי השיב כי אין ויכוח על כך שהיה איום, השאלה היא מה עושים לגביו. "בוש הבטיח קואליציה ויציאה למלחמה כמוצא אחרון. לא יצאנו למלחמה כמוצא אחרון. עכשיו יש בלאגן נורא בעיראק, וזה לא מה שהאמריקנים חשבו שיקרה כשהצביעו".
קרי לא שכח להזכיר לציבור האמריקני את עלויות המלחמה בעיראק, כ-200 מיליארד דולר, ואת העובדה שהן באות על חשבון נושאים אזרחיים. "אנחנו מעבירים תקציבים לעיראק ומקצצים באמריקה; סוגרים תחנות כיבוי באמריקה ולא משקיעים בתשתיות, אך משקיעים בתחנות כיבוי בעיראק. 95% מהמכולות שמגיעות לנמלים לא נבדקות. האם זה בטוח? אני מאמין בלהגן קודם כל על אמריקה. אני לא אקצץ בשוטרים ובתחנות הכיבוי".
מחלוקות בנושא הגרעין
נושא שנוי במחלוקת נוסף היה תוכניות הגרעין של צפון קוריאה ואיראן. קרי טען כי צפון קוריאה ואיראן התקדמו באופן משמעותי בפיתוח הנשק הגרעיני בזמן ממשל בוש וכי כעת שתי המדינות מהוות סכנה גדולה יותר מבעבר. "כנשיא", אמר קרי, "לעולם לא אוריד את העיניים מהכדור".
בוש אמר כי היוזמה הדיפלומטית שמתנהלת כרגע, בה משתתפות ארה"ב, סין , יפן, רוסיה ודרום קוריאה, בשיחות עם צפון קוריאה בניסיון לפתור את המשבר, היא התשובה לבעיה. קרי מצידו טען כי על ארה"ב לפתוח בשיחות דו צדדיות מול צפון קוריאה כדי למצוא פתרון. לדבריו, "אפשר לנהל שיחות ישירות מול צפון קוריאה, מבלי לפגוע בסין, משום שגם לסין יש עניין בתוצאה. זה שהנשיא אומר שזה לא אפשרי לא הופך זאת לנכון".
בעניין איראן טען המועמד הדמוקרטי כי כדי שהסנקציות של ארה"ב על איראן יהיו יעילות, עליה לפעול בשיתוף עם מדינות אחרות. הנשיא הזכיר בתגובה, כי הסנקציות על איראן לא הוטלו בתקופת כהונתו. "זה היה הרבה לפני שהגעתי לבית הלבן", אמר.
הסכמה על המצב בדרפור
הדבר היחיד עליו הסכימו שני המועמדים היה כשנשאלו על המצב בחבל דרפור בסודן ומדוע ארה"ב אינה שולחת חיילים לאזור. בוש וקרי הסכימו כי מתבצע בדרפור רצח עם, אך בה בעת סבורים השניים שההתערבות צריכה להיעשות בסיוע לאיחוד האפריקני לטפל במצב ולא על ידי שליחת חיילים לאזור.
הנשיא ציין כי ממשלו העביר 10 מיליון דולר כסיוע לאזור וקרי טען מנגד כי הסיוע ההומניטרי של ממשל בוש אינו מספיק ויש להעניק סיוע לוגיסטי לאיחוד האפריקני.
הרגעים המשועשעים היחידים לאורך 90 הדקות של העימות, היו כששני המועמדים החליפו הערות בנוגע לקשיים שבגידול בנות בשנות העשרים לחייהן. "אתה מנסה לרסן אותן", אמר בוש בהתייחסו לשתי בנותיו התאומות, ג'נה וברברה. קרי גם הוסיף כי הוא מאוד מעריך את לורה בוש וכי היא אשת נשיא מצויינת.
מי ניצח?
מאות ממתנגדי בוש הפגינו מחוץ לקמפוס האוניברסיטה בה נערך העימות. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב: "על מה יש להתווכח, בוש שיקר, פטרו אותו". בנוסף הוצבו מחוץ לקמפוס 76 ארונות קבורה, המייצגים לדבריהם את החיילים שנהרגו בעיראק בחודש האחרון.
על פי הפרשנים, ג'ון קרי היה המנצח הברור הלילה בעימות הראשון עם ג'ורג' בוש. זו היתה הופעה אמיצה ומסוכנת למדי של קרי, שתקף חזיתית את האמינות של בוש, שהיא הצד החזק ביותר שלו בציבור האמריקני.
האם פירושו שקרי ניצח גם בעיני הציבור האמריקני? זה יתברר בסקרים של השעות והימים הקרובים. בעימות הראשון של שנת 2000 אל גור היה טוב בהרבה מג'ורג' בוש, אבל הציבור האמריקני העניק את הנצחון לבוש. קרי נשמע חכם יותר, אך השאלה הגדולה היא האם הוא עובר את מבחן האמינות.