מד"א יוזמת: מכשירי מכת חשמל להחייאה במקומות ציבוריים
פרסום ראשון: מגן דוד אדום בשיתוף משרד הבריאות נערכים להציב מכשירי החייאה אלקטרוניים משוכללים במקומות ציבוריים. מד"א יעביר הדרכות מיוחדות לביצוע ההחייאה המתקדמת שתפחית דרמטית את מספר מקרי המוות מדום לב. מכשירי ההחייאה כבר הוצבו בעשרות מטוסי אל-על וצוותי האוויר הוכשרו לבצע עמם החייאה
מידי שנה מתים בישראל כ-2,400 איש מדום לב, רבים מהם ניתן היה להציל בעזרת החייאה מוקדמת העושה שימוש במכשירי החייאה מתקדמים. מגן דוד אדום, בשיתוף משרד הבריאות, מתכוונת להציב במקומות ציבוריים מספר גדול
של מכשירי דפיברילטור המיועדים למתן מכת חשמל ללב במקרה של הפרעות קצב מסכנות חיים המביאות למוות.
מתן מכת חשמל (דפיברילציה) היא אחת הפעולות הראשונות אותן הגדיר איגוד הלב האמריקאי שיש לבצע בהחייאה מתקדמת. מחקרים הוכיחו כי ככל שניתנת מכת החשמל בשלב מוקדם יותר, כך גדלים סיכוייו של החולה שלקה בהתקף לב, או בבעיות לבביות קטלניות אחרות - לשרוד.
את היוזמה להציב דפיברילטור במקומות ציבוריים, ולא רק על גבי ניידות מד"א, מקדם מנהל מחלקת ההדרכה של מד"א, נתן קודינסקי, אשר הביא לארץ לפני 12 שנים את הדפיברילטור הראשון. "סיכויי ההישרדות עם מתן מכת חשמל עולים בצורה בלתי רגילה" מסביר קודינסקי, "וזו אחת הפעולות הראשונות שנדרשות בהחייאה מתקדמת".
דיונים ממושכים עם חברת אלעל, הביאו להצבת 40 דפיברילטורים במטוסי החברה, בהם תודרכו להשתמש צוותי האוויר במקרה של צורך בהחייאה מתקדמת. המכשירים הוצבו גם במספר קיבוצים, לאחר הדרכה מתאימה שעברו המקומיים. "היינו רוצים לראות את המכשיר בכל מקום במדינת ישראל", אומר קודינסקי, "אפילו בבית משותף גדול, כמו עמדת כיבוי אש שהיא חובה לשימושו של כל אחד".
לאחר שערך קודינסקי דיונים בנושא מול משרד הבריאות, נקבע כי מד"א יורשה להכשיר שימוש במכשיר הדפיברילטור, לאחר הדרכה בת שש שעות הכוללת גם לימוד החייאה.
המכשיר עצמו הקרוי "דפיברילטור חצי אוטומטי" נותן מכת חשמל בעצמו, לאחר שזיהה הפרעה קטלנית בקצב הלב.
כעת מתכוון קודינסקי לקדם חקיקה, שתביא כאמור, להצבת המכשיר בכל מקום ציבורי בארץ. "הנשיא קלינטון נתן הוראה שבכל מקום פדרלי ימצא מכשיר כזה", הוא מוסיף, "ולאמריקאים יש כבר סטטיסטיקות של הצלת חיים הרבה יותר גדולה בזכות פריסת המכשירים. גם כאן זה יכול לקרות ולהוריד משמעותית את שיעור התמותה".