שחזורי שדיים: איך זה עובד באמת
כריתת שד בעקבות מחלת הסרטן היא אחת הטראומות הקשות והנוראות, פיזית וגם נפשית, שעלולה אשה לעבור בחייה. כדי לצמצם את מימדי הזעזוע, מנסים הכירורגיים הפלסטיים לבצע תהליך שחזור מיידי של השד, תוך כדי ההרדמה של ניתוח הכריתה
כשלדנה (שם בדוי), בת 39, נודע לפני שלוש שנים שבשדה התגלה גוש סרטני, היא נזכרה במראה החזה כרות השד של אמה, שראתה בטעות כשהיתה בת 11. זיכרון התמונה הנוראה, שהטילה עליה אימה כל חייה, גרם לה לחוש אז, בחדרו של הרופא, שעולמה חרב עליה.
אז עשיתי ופתאום התברר שיש לי גוש בשד, והנה, הסיוט מתגשם".
נפח השתל גמיש הודות לשתי המעטפות שלו – הפנימית, העשויה מי מלח (מים פיזי- ולוגיים) והחיצונית, העשויה ג'ל סיליקון צמיגי.
בשל רמת הסיכון הגבוהה שלה כבת לחולת סרטן שד, דנה הקפידה מגיל 20 על מעקב ובדיקה ידנית אצל כירורג שדיים, ומגיל 35, בעצת הרופאים, על ממוגרפיות פעם בשנה. "הספקתי לעשות שתיים, שהיו תקינות", היא אומרת, "אבל אחרי הפעם השנייה, חברתי הרדיולוגית הציעה לי לעשות גם בדיקת אולטרסאונד.
סרטן השד
חודש המודעות
חודש אוקטובר הוא חודש המודעות הבינלאומי לסרטן-השד, שהוא סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים. ב-18 בחודש יתקיים ברחבי הארץ "הקש בדלת", מבצע ההתרמה השנתי של האגודה למלחמה בסרטן. התרומות שייאספו ישמשו את האגודה לקידום המאבק במחלת הסרטן במטרה להפחית את התחלואה והתמותה בישראל ולהבטיח את מירב הסיכויים של החולים להתמודד עם המחלה. כיום חיים בארץ כ-120 אלף חולי סרטן המצויים בטיפול או במעקב ומדי שנה נוספים כ-23,500 חולי סרטן חדשים
למרות שהתברר כי הגוש בשדה היה קטן ונקודתי, ולא התפשט אל שולי השדיים ובלוטות הלימפה, החליטה דנה כמעט מיד שהיא מעונינת בכריתת השד החולה, כימותרפיה וטיפולי הקרנות, אך לבסוף שוכנעה בידי הרופאים לשמור על השד ולהסתפק בהוצאת הגידול ובטיפול אגרסיבי.
שלוש שנים חלפו בשקט יחסי, ואז, שוב בבדיקת אולטרסאונד, התגלה גוש חשוד גם בשדה השני, הבריא. "התגובה הראשונה שלי היתה 'זהו, אני מורידה אותם לגמרי'", מספרת דנה, "היה לי ציצי יפה, אבל הרגשתי שהם עושים לי יותר מדי בלגן. התמונה של אמי כרותת השד הלכה איתי, המשמעות של השארותי אשה נטולת שדיים הפחידה אותי, אבל במאזן של החיים מול השדיים, מה שווה יותר?"
דנה, כמו כ-30 אחוזים מהנשים העוברות כריתת-שד בעקבות גילוי גידול סרטני בשדיהן, עברה שחזור מיידי של השדיים, שמטרתו להקל על החולות בהתמודדות עם תחושות אובדן הנשיות ולסייע להן לשקם את דימויין העצמי.
שחזור מיידי
ד"ר ג'רי וייס, ממלא מקום מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית-החולים "איכילוב" בתל-אביב, מסביר שהשחזור מבוצע באותה הרדמה במהלכה נכרת שדה של המטופלת. בשחזורים המיידים (בדומה לשחזורים המאוחרים, היכולים להתבצע גם עשרות שנים לאחר שהשדיים נכרתו) נעשה שימוש בשתלי סיליקון או ברקמות הגוף הטבעיות.
ד"ר חיים קפלן, מנתח פלסטי ומחבר הספר "המדריך הישראלי לכירורגיה פלסטית" (הוצ' זמורה ביתן) בשיתוף טלי רוזין: "שחזור מיידי אפשרי כשאין צורך בהקרנות לאחר הניתוח, שכן הקרינה עלולה לגרום לעיוותים קשים בשדיים המשוחזרים, או מצבה הפסיכולוגי של האשה מצדיק את לקיחת הסיכון. הוא מצריך שיתוף פעולה מלא בין הכירורג הכללי לכירורג הפלסטי, כדי לתכנן את הניתוח כהלכה ולהימנע מיצירת חתכים מיותרים שיהפכו אחר-כך לצלקות.
"לעתים, ניתן לכרות את כל רקמת השד ולשמור את מעטפת העור ואז למלאה בשתל סיליקון, שהוא זהה לתותבת המשמשת במקרים של הגדלת חזה מטעמים אסתטיים. לרוב זה לא אפשרי ואז אנחנו משתמשים במשתל שהוא בעצם מותחן-סיליקון".
המשתל הוא מעין שקית שהיא נוקשה יותר באיזור מסוים ומחוברת לצינורית. מחדירים אותה למקום בו נכרתה רקמת השד, ודרך הצינורית מחדירים בכל פעם עוד מים פיזיולוגיים, עד שהשד מגיע לגודל הרצוי. מעטפת העור גדלה סביב השקית בדומה למתרחש בזמן הריון וכך מכינה את החלל להכנסת השתל. בסוף התהליך, מחליפים את השקית בשתל סיליקון. התהליך נמשך לרוב בין חצי שנה לשנה והוא כרוך לעיתים בכאבים ובכל מקרה בביקורים חוזרים במרפאה. "הסיליקון 'עומד' על בית החזה ונראה טוב יותר בצילומים מאשר במציאות", מודה ד"ר קפלן, "אבל לפחות מחצית מהשחזורים נעשים בדרך הזאת, כי מדובר בניתוח אחד, פשוט יחסית, שנמשך כשעה".
שתלי רקמות ושתלי סיליקון
אפשרות נוספת המוצעת לנשים שעברו כריתת שד היא השתלת רקמות שנלקחו מהבטן, מהעכוז או מהגב במקום רקמת השד שנכרתה. האופציה הזאת מבטיחה אמנם היפטרות מאי-אילו קילוגרמים עודפים מאיזורים שמנים בגוף, אולם הניתוח עצמו נמשך 5-8 שעות, ובסופו נותרת המנותחת עם צלקות במקומות נוספים מלבד שדיה.
לדברי ד"ר וייס, השימוש ברקמות הגוף מותיר את השדיים המשוחזרים חסרי-תחושה לחלוטין, בעוד שהשימוש בשתלי ה"סיליקון 150" האנטומיים, שצורתם דומה במיוחד לצורת השד הטבעי, מבטיח שמירה על התחושה, בזכות השמירה על מעטפת העור הטבעית של השד.
שתלי ה"סיליקון 150", המיוצרים על-ידי חברת "מגאן" האמריקאית ומיובאים לישראל על-ידי חברת "לוכסמבורג תרופות", כוללים "מותחן תותבת" – מעין חלל עם סיליקון, המתנפח עם הזמן וחוסך את הצורך בהחלפת המותחן בתותבת.
שתל חדש
מראה טבעי מכל זווית
בימים הקרובים יושק בארצות-הברית וגם בישראל שתל חדש, המיועד לשחזורי-שדיים: "בקר 35", המשווק על-ידי "א.מ.י טכנולוגיות". פרופ' דניאל האובן, מנתח פלסטי ואסתטי במרכז הרפואי בהרצליה, שניהל בעבר את המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "רבין-בילינסון", מוסר שאת סדרת השתלים ניתן יהיה להתאים באופן מדוייק יותר לגופן של המנותחות: "השתל האנטומי הוא סטנדרטי ולפיכך קשה להתאימו במדוייק לגודל בית החזה של כל אשה, למבנה הגוף שלה וכדומה. השתל החדש מכיל 65 אחוזי סיליקון ו-35 אחוזי מי מלח והוא אמור להתאים לכל אשה ולהיראות טבעי גם בפרופיל, וזה יתרון חשוב"
ד"ר קפלן, לעומת זאת, טוען כי הניתוחים לשחזור השדיים העושים שימוש ברקמות הגוף מבטיחים תוצאות טובות יותר. בנוסף, אין בהם צורך ב"תחזוקה שוטפת" של סיליקון, והם מבטיחים לשד "התבגרות" דומה לזו של השד השני, שבעצמו עובר לרוב תיקון במקביל לשחזור השד החולה, כדי לשמור על סימטריה. "כשמשתמשים בשתלי סיליקון, צריך מדי-פעם לשחרר התקשויות, לתקן את המעמד וכדומה", הוא אומר. "ברגע שנעשה שימוש ברקמות הגוף, הן שם לכל החיים, צונחות בקצב דומה לזה של השד השני, ללא צורך במפגשים חוזרים עם הפלסטיקאי. מעבר לכך, המראה שלהן טוב יותר בעירום. מצד שני, בניתוחים האלה הצלקות רבות יותר וגדולות יותר ולכן כשאישה אומרת שחשוב לה בעיקר להיראות טוב בבגדים, נשקול להעדיף את הסיליקון".
שחזור מאוחר ועיצוב השד
שחזורי שד מאוחרים, מסביר ד"ר וייס, מבוצעים לרוב לאחר שהמנותחת סיימה את הכימותרפיה ולרוב, תוך פרק זמן מינימלי של שישה חודשים. "רפואית, אין כל סיבה שאשה שעברה כריתת שד לא תעבור שחזור", הוא אומר, "בעיניי זה פשע לא לעשות שחזור לאישה כזאת, אלא אם היא עצמה אינה רוצה בכך".
תקופת ההחלמה לאחר ניתוחי השחזור, מידיים או מאוחרים, נמשכת כשבועיים. דנה מספרת שאצלה התקופה לוותה בכאבים עזים. תיקון השד הבריא נעשה לרוב כשלושה חודשים אחרי השחזור, ולפעמים במקביל אליו, לפי דרישת המטופלת. סיום התהליך כולל שחזור של הפטמה בשיטות שונות וקעקוע ליצירת מראה העטרה וגוון העור המתאים סביבה.
בספרו, "אמנות עיצוב השד" (הוצ' "נמלה") קובע ד"ר דב קליין כי אין בנמצא "שתל מושלם". הוא מונה שני סוגי עיצוב לשתלי הסיליקון: העגול, שיכול להיות נמוך או גבוה והא- נטומי, שמראהו כשל אגס והוא הדומה ביותר בעיצובו לחזה הטבעי: צר בחלקו העליון ורחב יותר בחלקו התחתון. המילוי הוא שיקבע את גודל החזה ומבנהו.
דנה, שבניתוח השחזור שעברה נעשה שימוש בשתל סיליקון אנטומי, זוכרת היטב את הרגע הראשון בו התוודעה לשדיה החדשים, המשוחזרים. "יומיים אחרי הניתוח נכנסתי לבד למקלחת, בבית-החולים, הסתכלתי על עצמי וזה לא היה נורא", היא מספרת, "השמחה הגדולה שלי היתה שהרופאים אמרו שזה יצא יפה, טוב ונקי, כלומר – השתלטנו על הגידול. זה הספיק לי. והיום, שלושה חודשים אחרי, אני מרוצה מהתוצאות ויודעת שאהיה עוד יותר מרוצה בעוד שנה, כשמראה הצלקות ישתפר וכשאסיים עם השיפורים הקוסמטיים.
"אני משכנעת את עצמי ששדיים זה איבר מתכלה ולי יהיו שדיים יפים גם בגיל 50. כבר בקיץ האחרון הלכתי בגאווה בבגד-ים, עם שדיים זקופים. אני אופטימית, כי עשיתי למען עצמי כל מה שאפשר ולא עצרתי לשאול למה זה קרה דווקא לי, כי ממילא איש לא יוכל לתת לי את התשובה. השדיים האלה הם שלי היום והקושי מסביב עובר כשאת יודעת שאוהבים אותך כמו שאת".
שחזורי שד. היום זה נראה אחרת
צילום: סי די בנק
מומלצים