מהג'ונג'ל האלקטרוני ועד האחראי על האינטרנט
התקשורת הכתובה והאלקטרונית התייחסה לרשת בשנים הראשונות בהשתאות המשולבת ברתיעה ובחשדנות. לצד ההתפעלות המובנת מהיכולת לשוחח עם כל אחד, היה מי שדרש להשיג את האחראי על האינטרנט כדי שיעשה סדר. מסע בזמן באוטוסטרדת המידע ומקבץ ציטוטים בני אלמוות
אנו מכריזים בזאת
"'ראש גאון' מודיע ל'כלב מצורע': פתח את תיבת הדואר האלקטרונית הנוספת שלך. יש לך הודעה מה'נימפומנית האדומה'. זה נוסח מקובל למדי של הודעות, שזורמות כמעט מתחת לפני השטח בכל רחבי ארצות הברית ובעולם. ו'ראש גאון' יכול להיות כינויו של ילד בן 14 מנברסקה, 'כלב מצורע' יכולה להיות מהנדסת מחקר בחברת יבמ בניו-יורק, ו'נימפומנית אדומה' יכול להיות הכינוי של מורה למחשבים מקליפורניה, שפרש לגימלאות. את כולם מאחדת פעילות אחת: כולם מדברים עם כולם בכינוי שכל אחד בוחר לעצמו במאגר מידע אלקטרוני כביר, הגדול בעולם, אינטרנט. 'אנחנו יכולים להגיש בקשה לאו"ם כדי להתקבל כמדינה שוות זכויות', אומר דיוויד פרבר,יועץ מחשבים בכיר בקליפורניה, לכתב ה"טיים מגזין", בכתבה על המדינה הסייברספייסית החדשה".
16.12.93, דודי גולדמן, ידיעות אחרונות
גם פשוטי העם
"באיזשהו שלב בעתיד הלא-רחוק, כנראה, יוכלו גם פשוטי העם שבינינו 'להתחבר עם מחשב ומודם לרשת המידע האלקטרונית הכלל-עולמית אינטרנט, ולהצטרף לאזרחי המדינה הסייברספייסית (הממוחשבת, האלקטרונית) העולמית. אפילו ביל קלינטון מנוי באינטרנט. כל מי שיש לו מחשב אישי ומודם - ולא משנה אם הוא בעזה או בוושינגטון - יכול להתקשר ולהשאיר הודעות ככל העולה על רוחו לאדון הנשיא.
השפע העצום ומגוון הריגושים שמספקת המדינה הסייבר-ספייסית הזו הביאו לכך, שאת הדברים הלוהטים והמעניינים ביותר ואת האנשים המרתקים ביותר אפשר למצוא במסע אל תוככי צג המחשב הביתי שלך. אתה רק צריך מודם (90 עד 220 דולר בארה"ב) וקו טלפון, ואתה בפנים. בכל חודש מצטרפים ברחבי העולם מיליון משתמשים חדשים לרשת.
27.4.94. דודי גולדמן, ידיעות אחרונות
ג'ונגל אלקטרוני כאוטי
"אינטרנט היא כביש, רק שאין היא עשויה אספלט, אלא היא אלקטרונית. כמו מערכת-כבישים מסועפת במדינה, כל מדינה, כך אינטרנט היא מערכת עצומה של מאגרי מידע, רשת מסועפת של דואר אלקטרוני, בידור, עיתונות, קומיקס, מידע משפטי, מידע רפואי, מועדון היכרויות וקניון אלקטרוני, שאפשר לקנות בו הכל.
הרשת הזאת מונה כיום 25 מיליון איש ברחבי העולם, ויש אומדים את מספר מנוייה אף ב-40 מיליון איש. אין איש יודע בדיוק, וזאת מסיבה פשוטה: איש אינו מנהל אותה - הרשת מתנהלת לבד, ולכן יש הקוראים לה 'ג'ונגל אלקטרוני כאוטי'. אבל למרות חוסר הניהול במובן המוכר מחברות מסחריות, מדובר ברשת הגדולה בעולם, שעד כה רק חברות מחקר ופיתוח או מכוני מחקר ואוניברסיטאות היו יכולים להתחבר אליה. כל סטודנט לתואר שני ומעלה בכל אחד מהאוניברסיטאות בארה"ב (ובעולם) יכול לקבל סיסמת-גישה"
29.6.94. דודי גולדמן, ידיעות אחרונות
אין מנהל, כבר אמרנו?
"עוד כשבועיים, מתישהו באוגוסט, תקשור ישראל קשרים דיפלומטיים מלאים עם רפובליקה, המונה 25 מיליון איש, כעשירית מכלל תושבי ארה"ב. אין לה, לרפובליקה הדמוקרטית הזאת, מנהיג, איש אינו מנהל אותה, ולאיש בה אין כוח לנקוט סנקציות נגד פורעי-חוק. כל ההחלטות מתקבלות ברוב קולות באסיפת-עם, ממש כמו באתונה של יוון. מדובר ב'אינטרנט' - הרפובליקה האלקטרונית הגדולה בעולם. היא אינה קיימת במציאות קונקרטית. המדהים ברשת הזאת היא העובדה, שאיש לא מנהל אותה.
בקרוב יוכל כל ישראלי - ולא רק בן של מרצה באוניברסיטה - להתחבר לרשת העצומה הזאת תמורת 30 עד 90 שקל בחודש ובנוסף, זמן-אוויר. זמן אוויר הוא זמן ההתקשרות בשיחת חוץ לארה"ב. וזה ייעשה מישראל, או באמצעות לוויין, או בכבל תקשורת תת-ימי. משרד התקשורת הסמיך באחרונה כמה חברות ישראליות לבצע שירות חיבור לכל דיכפין. בכך תתחבר ישראל באופן רשמי למדינה האלקטרונית הגדולה בעולם. משה אלון, יו"ר חברת 'כלנית', סיטונאית התוכנה הגדולה בארץ, ששב לישראל לאחר חמש שנים בארה"ב, מזהיר: 'אסור שישראלים יתנהגו כאילו 'אינטרנט בידינו'. אי-אפשר להתפרע ברשת, אי-אפשר להיכנס לשיחה בלי קבלת רשות, אסור לקלל או להעליב או להשמיע הערות גזעניות אתניות או פוגעות. די לטעות פעם אחת ואתה חשוב כמת ברשת'".
5.8.94, דודי גולדמן, ידיעות אחרונות
אינטר-בלוף
"ההתקשרות למקורות מידע שמחוץ לישראל קשה מאוד, ורק כמחצית מהנסיונות מצליחה. הסיבה פשוטה: העומס העצום על הקווים הצרים, שבהם מחוברת ישראל עם הרשת העולמית של אינטרנט. הפתרון היחיד הוא הקמת צומת תקשורת גדולה של אינטרנט ישראל שתרכז בפס-רחב את ההתקשרויות של המשתמשים הישראלים, המנסים להתקשר החוצה לארה"ב. זה מחייב תמיכה ממשלתית.
לרשת מחוברים כיום לרשת 7,000 אירגונים ומוסדות, ומספר המשתמשים בהם מגיע לכ-50 אלף איש בלבד, בעוד שפוטנציאל ההתחברות של ישראל לרשת האלקטרונית גדול בהרבה ממספר המשתמשים כיום".
17.8.94, דודי גולדמן, ידיעות אחרונות
נותנים לכם קצת חופש ותראו מה אתם עושים
"השם והכתובת של ראש השב"כ הופצו בין 30 מיליון מנויים ברשת 'אינטרנט'. "'מזל טוב לראש השב"כ החדש, מר... כל אחד מכם מוזמן לכתוב לו לפי הכתובת (רחוב, מספר הבית ושם הישוב) בישראל', הודעה זו, עם הפרטים המלאים כמובן, פורסמה באינטרנט, רשת המחשבים הגדולה בעולם, המונה בין 25 ל-35 מיליון משתמשים בכל רחבי העולם. לא ברור מי כתב את ההודעה, ולא ברורה מטרתה".
22.3.95, דודי גולדמן, ידיעות אחרונות
פ33ות
"מהיום אפשר לעבור קורס טרור והבלה באמצעות אינטרנט - אוטוסטרדת המידע הממוחשבת, שכל בעל מחשב ומכשיר מודם יכול להתקשר אליה. ארגונים אנרכיסטיים, וככל הנראה גם ארגוני טרור פלשתיניים, מפיצים ברשת הבינלאומית מידע מפורט ומדויק להכנת יותר ממאה סוגים שונים של פצצות ביתיות, ההל ממעטפת נפץ, דרר בקבוקי תבערה ועד מכוניות תופת.
המידע זמין לכ-40 מיליון בני-אדם המחוברים לרשת. כל אחר מהם יכול לדלות באמצעות המחשב מידע מרוכז כיצד להכין את הפצצות בבית ובכוחות עצמו. באחד מדפי המידע המופצים באינטרנט נאמר, כי הכנת פצצה תהיה דרך מצוינת להתנקם באויבים: 'אם לא להרוג אותם, לפחות לשרוף אותם כהוגן'. בדפי המידע הממוחשבים ניתנים הסברים מפורטים, כולל דיאגרמות והסברים מדעיים".
24.7.95, איתמר אייכנר, ידיעות אחרונות
שערוריה: כל אחד יכול לפתוח אתר
"ציון לגנאי לעוזר דובר המשטרה, שהסביר למערכת נענע כי הוא לא משתף פעולה עם עיתונאי רשת כי "כל אחד יכול לפתוח אתר חדשות באינטרנט ולהגיד שהוא עיתון". כדאי אולי להזכיר לו כי במדינה דמוקרטית, וזה מה שישראל מחזיקה מעצמה, כל אחד יכול גם לפתוח עיתון ולהגיד שהוא עיתון".
ציטוטים בני אלמוות
- האחראי על האינטרנט
"מיד ינסו להשיג מההפקה את האחראי על האינטרנט''.
(שדרן הרדיו, רזי ברקאי, שיחה על הסכנות בגלישה באינטרנט. גלי צה''ל, 1996). מתוך הספר "הוצא מהקשרו" של מרדכי אלון ואמיר דורון.
- אולי בכל זאת תשיגו את האחראי?
"בוא נדבר שניה אחת על העניין הטכני. בתחנות רדיו למיניהן, בארצות הברית, זה נהוג, יש דיליי מהרגע שבו אתה אומר, נגיד כמרואיין שלי, את התשובה, ועד שהתשובה שלך מגיעה לאוזן של המאזין. אתה מכיר את הדיליי הזה של נדמה לי שבע שניות בערך בארצות הברית? ואז אם היית משתמש נניח במילים גסות, שחס וחלילה נניח אסור שהמאזין האמריקני ישמע אותן, אז שמים מין טון של רדיו על הדברים האלה כדי שזה לא יגיע לאוזן של המאזין. אז טכנית אפשר לעשות גם דיליי באינטרנט, לא..?.
טכנית אין שום בעיה לעשות דיליי, שהדיליי יהיה מהרגע שהוא לוחץ על המקש של ה Enter, יעברו כמה שניות ואז מישהו, האח הגדול, יחליט אם מה שהוא אמר זה במסגרת הוצאת דיבה או לא, ויחליט אם לאשר או למחוק''.
(רזי ברקאי, מה בוער, גלי צה''ל 24.10.99)
- "בדקתי באינטרטנט"
לימור, רק בישראל
- "יש לנו שני אינטרנט בסלון ואנחנו עושים עכשיו אחד גם בחדר השינה".
החמישיה הקאמרית
מכירים עוד ציטוטים בני אלמוות של אישים ישראלים על האינטרנט? שתפו עם כולם בתגובות.