להיכן נעלם יומן המבצעים של "דובדבן"?
בבית הדין המיוחד בקריה דנים בימים אלה בכתבי אישום נגד חמישה קצינים בפרשת מותו של לוחם היחידה סמל רועי דרור ז"ל שנהרג במהלך ניווט מסכם. כעת נחשף: נעלם יומן המבצעים שמתעד את פעולות היחידה בתאריכי האימון
לאן נעלם יומן המבצעים של יחידת "דובדבן"? ל-ynet נודע כי היומן שתיעד את פעולות היחידה שנערכו בסוף חודש יוני 2002, לא נמצא בחדרי הגניזה. הבעיה החמורה היא, שבין אימוני היחידה באותה תקופה נערך גם ניווט מסכם של החיילים בדרך להכשרתם כלוחמים, ובעיצומו נפטר ממכת חום החייל סמל רועי דרור ז"ל.
הפרשה הקשה של מותו של רועי דרור ז"ל ב-18ביוני 2002, נדונה בימים אלה בבית הדין המיוחד בקריה. הפרקליטות הצבאית הגישה בפברואר השנה כתב אישום נגד חמישה קצינים, ביניהם מפקד היחידה דאז, אלוף משנה נדב פדן, כיום מח"ט עציון, סגנו, מפקד פלגת האימונים ושני מפקדי צוותים. כתב האישום מייחס לחמישה עבירה של גרימת מוות ברשלנות בגלל חלקו של כל אחד בהכנת האימון, בהוראות הבטיחות ובתדרוך בעלי התפקידים באימון.
באחרונה נחשף לראשונה ב-ynet כי אל"מ פדן סוכם לתפקיד מפקד בית הספר לקצינים (בה"ד 1) של בצה"ל, מינוי שיכנס לתוקף בקיץ הבא, וכעת נחשף פן חדש בפרשה, שגורם לא מעט מבוכה ביחידה: יומן המבצעים שמתעד את פעולות היחידה בין התאריכים 14 ביוני 2002 – 28 ביוני 2002, נעלם.
עו"ד רועי בלכר ממשרד מ. זליגמן ושות' שמייצג בפרשה את אחד ממפקדי הצוותים, הופתע כי לא קיבל העתק מיומן זה ובעיקר לגבי שלושת בימים בהם נערך הניווט (16-18 ביוני). ביולי השנה קיבל עו"ד בלכר תשובה בנושא מקצין האג"מ של דובדבן לפיה היומן לא נמצא בחדר הגניזה היחידתי. גם המשטרה הצבאית החוקרת ערכה חיפוש אחר היומן הספציפי, אך לא נמצא לו זכר. יתר היומנים, במועדים שלפני הניווט ולאחריו, נמצאו.
סמל רועי דרור השתתף בסדרת ניווטים בצפון הארץ במשך לילה שלם, בבוקר נאלץ לטפס על צוק הארבל בחום הלוהט כשעל גבו ציוד במשקל עשרות קילוגרמים. המפקדים בשטח, זמן קצר לאחר מתן הפקודה, החליטו לחדול את החיילים, אולם דרור שכבר הספיק להגיע לפסגת הר, התמוטט במקום ונפטר.
עו"ד בלכר פנה בנושא לפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט ודרש לפתוח חקירת מצ"ח בנושא. "יומן המבצעים הוא חיוני להגנתו של מרשי, שכן יש בו תיעוד של ההתקשרות בין כל הגורמים הרלבנטיים לאימון". עו"ד בלכר ציין במכתבו לפצ"ר כי הודעות שונות בין המפקדים הועברו באמצעות הביפר ונרשמו ביומן המבצעים, כמו כן ביומן גם כל ההודעות שקיבלה היחידה מגורמי חוץ, למשל דרישת פיקוד הצפון לחדול את האימון לאחר שאחד הצוותים נכנס לשטח אש.
יש לציין כי להשתלשלות האירועים בניווט כפי שבאה לידי ביטוי ביומן המבצעים חשיבות רבה לגבי קביעת חלקו של כל אחד מהנאשמים באירוע. החמישה, שמיוצגים על ידי עורכי דין שונים, מציגים קווי הגנה שונים שעשויים לזכות אותם אך להפליל את חברהם.
"היעלמותו של יומן המבצעים הרלבנטי לאימון, כאשר במקביל אותרו כל יומני המבצעים עד ליום 14 ביוני 2002 והחל מיום 28 ביוני 2002, מעוררת חשד כבד כי יומני המבצעים לא נעלמו אלא הועלמו בכוונת זדון", כתב עו"ד בלכר לפצ"ר.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לאחרונה במסגרת ניסיון נוסף שנערך על ידי מצ"ח במטרה לאתר את יומני המבצעים הרלוונטיים לתקופת האירוע, הוברר כי אלו אינן מצויים ביחידה. בעקבות זאת פנה בא כוחו של אחד הנאשמים בבקשה כי תיפתח חקירת מצ"ח בעניין זה. בקשה זו נבחנת בפרקליטות הצבאית בימים אלו ממש".