מוות באמצע החיים - תופעה רפואית מסוכנת
הבדרן דודו דותן, הסופר אורי אדלמן, המוסיקאי עוזי חיטמן והמאייר דודו גבע. מה יש באיזור גיל ה-50 שגורם לאירועי לב קטלניים(גורמי סיכון בעיקר) האם מדובר בתופעה (בהחלט) ואיך ניתן למנוע מוות פתאומי כזה בגיל צעיר כל-כך (בדיקת מאמץ פשוטה)
המוות הטראגי של עוזי חיטמן, אחד המוזיקאים האהובים בישראל, היה מפתיע מאוד. חיטמן, על פי עדויות, התאמן בחדר כושר, אכל לפי תפריט מדוקדק שהכינה לו דיאטנית ושמר על אורח חיים בריא באופן כללי.
ולא מדובר במקרה בודד - רק לפני כחודשיים נפטר בגיל 46 הסופר המצליח אורי אדלמן, אף הוא כתוצאה מהתקף לב, בזמן שכתב את ספרו הבא במלון בתל אביב, וכך גם הבדרן דודו דותן, שמצא את מותו בגיל 53 בזמן חופש בטורקיה, כתוצאה מדום לב והמאייר-סאטיריקן דודו גבע, שנפטר בגיל 54. האם יש מכנה משותף לשלושת המקרים?
סגן מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי "רבין", פרופ' בוריס שטרסברג: "הגיל הזה, של ארבעת הגברים המפורסמים שלצערנו נפטרו, הוא גיל של גברים שנמצאים בסיכון להופעה של מחלות לב. זה לא כל כך נדיר. יש הרבה אנשים, הרבה
הרגעים האחרונים
"מותו של עוזי חיטמן העציב את כל הצוות"
רופאי המרכז הרפואי "שיבא" מספרים על דקות החיים האחרונות של עוזי חיטמן. "הוא הגיע אלינו עם התקף לב רציני מאוד. מייד באו למיון צוותים מכל בית החולים, אבל אחרי החייאה ממושכת שכללה עיסויי לב – נאלצנו לצערנו לקבוע את מותו"
גורמי הסיכון – סיבה עיקרית למוות בגיל צעיר
"מה שחשוב זה גורמי הסיכון שיש לך. שלושת הדברים העיקריים הם סיגריות, לחץ דם וכולסטרול. זה העיקר, אבל גם סוכרת, עודף משקל והיסטוריה משפחתית משחקים כאן תפקידי מפתח. מחלות לב בגילאי ה-50 אינן נדירות בכלל, והן אפילו מופיעות אצל גברים צעירים יותר, גם בשנות ה-40 לחייהם", הוא אומר.
"כל מוות מהתקף לב הוא מוות טראגי ויוצא דופן", מסביר פרופ' שטרסברג, "משום שהתמותה ממנו נמוכה יחסית. אנחנו מדברים על 3%-5% תמותה בשלב הראשון, ואחרי כן 10% תוך השנה הראשונה. עם כל הטיפולים החדשניים ופתיחת העורקים שנעשית בבית החולים – יש תוצאות טובות יותר בטיפולים, ושיפור דרמטי בשיעורי התמותה. היום לציבור יש גם מודעות גדולה יותר לאורח חיים בריא".
"רוב האנשים שמקבלים התקפי לב בגילאים היותר צעירים – הם אלו שיש להם גורמי סיכון", הוא מפרט. "אבל זה בהחלט לא מונע מאדם שאין לו גורמי סיכון לקבל התקף לב. בן אדם יכול להתאמן ולאכול נכון – אבל זה לא אומר שמשהו לא יכול לקרות".
"הרבה פעמים התקף הלב הוא הסימן הראשון של טרשת העורקים, שהיא הגורם להתקף לב. לפעמים אפילו דום לב הוא הסימן הראשון של המחלה – ואז זה מאוחר מדי לכל דבר. הרבה פעמים בהחלט אפשר לתפוס את זה בזמן, ואז ומקבלים טיפול נכון – והדרך היא יותר קלה. העיקר, זה לבחון אם יש לאדם מסויים גורמי סיכון, לבצע פעילות גופנית, לחיות חיים בריאים ולאכול נכון".
מומלץ לכולם: בדיקת מאמץ
"יש כמה בדיקות שאפשר לעשות כדי לשלול אפשרות של טרשת עורקים. הבדיקה הכי פשוטה כדי לגלות חשד לכך היא בדיקת מאמץ (ארגומטריה). הרבה אנשים מעל גיל מסוים עושים את הבדיקה הזו, שכוללת מדידת א.ק.ג. ולחץ דם. לפי השינויים שיש או אין בא.ק.ג. – זה מעלה או שולל את החשד לסתימות בעורקים. לאחר מכן אפשר לעשות מיפוי לב או אקו לב במאמץ, שהן בדיקות לב מתוחכמות יותר, שנעשות יחד עם ארגומטריה".
"מה שמומלץ", הוא מדגיש, "זה לבדוק אם יש גורמי סיכון, לעסוק בפעילות גופנית ולאכול לפי הדיאטה שמתאימה לכם. חשוב מאוד ללכת לרופא ולקבל את ההדרכה הנכונה לחיים בריאים".
פורסם לראשונה 17/10/2004 17:40
דודו גבע. מוות בגיל 54
צילום: עמית שאבי
עוזי חיטמן. מוות בגיל צעיר למרות אורח חיים בריא למדי
צילום: צביקה טישלר
מומלצים