שתף קטע נבחר

מחקר חדש: יותר מכוס קפה ליום תעלה הסיכון למחלות לב

מכורים לקפה על הבוקר? כדאי שתדעו, כי מחקר חדש גילה ששתיית יותר מכוס אחת ביום מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי-דם • אבל לפני שאתם רצים להיגמל, כדאי שתדעו גם, שיש לא-מעט חוקרים שמערערים על הממצאים • ואילו יצרנית הקפה "עלית" טוענת: "לקפה יש גם יתרונות כמו שיפור הזיכרון והעירנות"

גם אתם מכורים לקפה? כדאי מאוד שתקראו את הכתבה הבאה. מחקר חדש על השפעות הקפה מגלה, כי שתיית יותר מכוס אחת ביום מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי-דם. האם המחקר מסכן את מעמדו היציב של הקפה בחיינו? המומחים לא מתרגשים, אך קוראים להמשיך ולהעמיק בנושא במחקרים נוספים.

 

אצל רבים, הקפה הוא הדבר הראשון שנכנס לפה בבוקר, אבל מה אנחנו באמת יודעים עליו? קפה והשפעותיו העסיקו ומעסיקים חוקרים רבים ברחבי העולם לאורך שנים. חלק מהמחקרים סתרו זה את זה. "שתיית קפה פוגעת זמנית בזיכרון", הכריזו פעם כותרות העיתונים, "קפה מעודד סקס אצל קשישים", "קפה מונע אבני מרה אצל נשים", "שתיית ספל קפה אחד מגבירה את פעימות הלב", "קפה מקטין את הסיכוי לסוכרת", "קפאין מגדיל את הסיכון לסרטן בלבלב", "אין קשר בין שתיית קפה לסרטן בלבלב", "שתייה מופרזת של קפה עלולה לגרום לסרטן באיברי הרבייה", "קפה נטול קפאין מעלה את הכולסטרול", "שתיית קפה בצורה מוגזמת מזיקה מאוד להריון" ועוד ועוד.

 

ועכשיו טוענת קבוצת חוקרים יוונים, ששתיית יותר מכוס קפה אחת ביום עלולה להגביר את הסיכון לדלקות בכלי-הדם במערכת הלב ולגרום למחלות לב. המחקר, שנערך באוניברסיטת הארוקופיו שבאתונה, התפרסם השבוע ב"אמריקן ג'ורנל אוף קליניקל נוטרישן". יותר ויותר מחקרים חדשים בודקים היום מזונות, תחת ההנחה שמזונות מסויימים יכולים להיות גורמי סיכון למחלות לב. במקרה זה בדקו החוקרים את הקשר בין שתיית קפה לסימני דלקת קרדיו-וסקולאריות (כגון עלייה בכדורי הדם הלבנים, המעידים על פעילות המערכת החיסונית). סימנים אלה מהווים, לדבריהם, "נורה אדומה" המזהירה מפני התפתחות טרשת עורקים ומחלות לב, שעלולות להוביל בטווח הרחוק להתקף לב.

 

"תחום הולך ומתפתח"

 

צוות המחקר בדק דגימות דם שנלקחו מ-3,042 גברים ונשים, בני 18-89, שלא סבלו בעבר מבעיות במערכת הקרדיו-וסקולרית. כולם התבקשו למלא שאלונים על מצבם הבריאותי והרגלי האכילה ושתיית הקפה שלהם.

 

בקרב נבדקים ששתו למעלה מ-200 מיליליטר (כוס) של קפה ביום, התגלתה שורה של אינדיקטורים לדלקת. התוצאות נשמרו גם אחרי שנלקחו בחשבון משתנים כמו גיל, מין, עישון ועודף משקל, מה שהביא את החוקרים למסקנה שלקפה יש השפעה על הופעת סימני הדלקת. מצב דלקתי מתמשך, גם אם זו דלקת קלה, הוא אחד הגורמים המרכזיים למחלות לב בעתיד.

 

"בהשוואה לנבדקים שלא שותים קפה, בקרב אלה ששותים יותר מכוס אחת ליום התגלו רמות גבוהות יותר של סימני דלקתיות", אמר ד"ר דמוסתנס פנגיוטאקוס, מעורכי המחקר, שהצביע על כך שריבוי סימנים כאלו מכוון לאפשרות של התפתחות מחלת לב.

 

המחקר החדש מציג את המנגנון שבאמצעותו משפיעה צריכת הקפה על מחלות לב, אבל החוקרים גם מציינים שחלק מהמחקרים הקודמים בנושא לא מצאו קשר בין השניים. אי לכך, הם ממליצים על מחקרים נוספים בעתיד, בתקווה לאשש את הממצאים שלהם.

 

"קפה הוא חלק מאורח החיים של אנשים רבים, ויהיה צורך במחקרים מעמיקים רבים אחרים כדי לשכנע אנשים להפחית בצריכתו", אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז דן-פתח תקווה.

 

"שתיית קפה במידה לא הוכחה עד היום כמזיקה לרוב האוכלוסייה. עם זאת, כמו לכל מזון אחר, תמיד יש אנשים רגישים יותר. הקפה הוא צמח המכיל מרכיבים נוספים, בנוסף לקפאין. הוא מכיל עוד הרבה מאוד מרכיבי צמח שידועים כמיטיבים לסוכרת, סיבים תזונתיים ועוד. ייתכן שקיים מנגנון של חומר בצמח הגורם לגירוי בכלי הדם. מחקר מסוג זה דורש העמקה. "צריך לזכור שיש גורמים נוספים שמגיעים ביחד עם שתייה מרובה של קפה: אנשים עייפים, שרוצים להישאר ערים ולעבוד, אנשים עם עבודה לחוצה בלי שעות אוכל ושינה סדירות שאת רוב המפגשים והחיים שלהם מבצעים מחוץ למסגרות מסודרות – כל אלו גורמי סיכון למחלות לב בפני עצמם.

 

"תחום הקשר בין תזונה לדלקות בכלי-דם ולדלקות בכלל הולך ומתפתח, ולכן צריך להמשיך לסייג ולעקוב. קפה הוא אחד הדברים שאנשים מסרבים להיפרד מהם, ויצטרכו למצוא תחליף שווה-ערך לפחות כדי להחליפו אי-פעם".

 

פרופ' בוריס שטרסברג, סגן מנהל המערך הקרדיולוגי ב"בילינסון", אומר כי מדובר במחקר מעניין ומקיף ביותר, אך לא ניתן להגיע ממנו למסקנות חד-משמעיות.

 

"המחקר מעלה חשדות ששתייה מרובה של קפה יכולה לגרום לזירוז או להופעת תהליך דלקתי בכלי-הדם. אך בשלב זה מדובר בקשר סטטיסטי בלבד. היו כבר מחקרים אחרים בעבר שטענו ששתייה מרובה של קפה עלולה לגרום להפרעות קצב.

 

מעדיפים מחקרים אחרים

 

"בניגוד לגורמי סיכון מוכחים כמו יתר לחץ דם, עישון וכולסטרול גבוה, הקפה לא מצטרף לקבוצה זאת בעקבות מחקר אחד בלבד. אני לא הולך להמליץ או לא להמליץ למטופלים שלי אם לשתות קפה בעקבות המחקר. צריך לקחת את המחקר בערבון מוגבל, ולערוך עבודות אפידמיולוגיות נוספות בעתיד".

 

ברשתות לממכר קפה ברחבי הארץ סירבו אתמול להתייחס לממצאי המחקר. בחברת "עלית", יצרנית הקפה הוותיקה, מעדיפים להיתלות במחקרים אחרים. מקבוצת "שטראוס-עלית", המייצגת את חברת הקפה של "עלית", נמסר אתמול: "בשנים האחרונות פורסמו מאות מחקרים מדעיים המצביעים על כך שלקפה ישנם גם יתרונות בריאותיים ולאו דווקא חסרונות. משקה הקפה נחשב היום למשקה החם הפופולרי ביותר בעולם, בעיקר בגלל תחושת העירנות והנמרצות שהקפה מקנה לאחר השתייה.

 

"הקפאין משפיע על פעולת מערכת העצבים המרכזית, מעלה את העירנות ומפחית את העייפות. יתרונותיו הנוספים הם שיפור זיכרון לטווח קצר, מניעת והפחתת מחלת פרקינסון, הקטנת תהליכי הזדקנות ועוד. בדומה לכל מוצרי המזון והמשקאות, אנו ממליצים לצרוך את הקפה בצורה מבוקרת. לאחרונה פורסמו מחקרים, לפיהם לשתייה של ארבע-חמש כוסות קפה ביום אין כל השפעה בריאותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
קפה. תלוי בכמויות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים