שתף קטע נבחר

 

"רון ארד מת בשבי בשנת 1996"

סרט תיעודי שמשדרת רשת טלוויזיה גרמנית חושף פרטים חדשים אודות פרשת רון ארד. לפי הסרט, ארד הוחזק בלבנון במערה, והועבר בשנת 1996 לאיראן. המתווך הגרמני: "השאלה היחידה שנותרה לגבי ארד היא האם מת ממחלה, מפציעה עקב התרסקות מטוסו או שנרצח על ידי שוביו. אך מה שברור הוא, שהוא מת"

מי שעמד בראש המודיעין הגרמני, ברנד שמידטבאואר, אמר בראיון שמשודר הערב (יום ב') ברשת הטלוויזיה הגרמנית WDR: "הנווט השבוי רון ארד מת בשבי כבר בשנת 1996". מדבריו הביא ה"ג'רוזלם פוסט".

 

שמידטבאואר תיווך מטעם גרמניה בין החיזבאללה לישראל, במטרה לדלות פרטים אודות ארד. לדבריו, "השאלה היחידה שנותרה לגבי ארד היא האם מת ממחלה, מפציעה עקב התרסקות מטוסו או שנרצח על ידי שוביו. אך מה שברור הוא, שהוא מת", אמר.

 

רשת הטלוויזיה הגרמנית תשדר הערב סרט דוקומנטרי, בשם "עין תחת עין", אודות חילופי השבויים והאסירים שערכו חיזבאללה וישראל בשני העשורים האחרונים. ה"ג'רוסלם פוסט" קיבל לידיו עותק מהסרט התיעודי, בו נחשפים פרטים חדשים אודות הפרשה.

 

המודיעין הגרמני, BND, המקביל לארגון ה-CIA האמריקני, השקיע עשרות מיליוני דולרים במו"מ בין ישראל לחיזבאללה החל משנת 1994. בסרט התיעודי נטען, כי מדובר באחד המבצעים היקרים ביותר שהשקיעה בהם גרמניה מחוץ לגבולותיה בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה.

 

בסרט נטען, כי לסוכני המודיעין הגרמני היה מידע לפיו עד לחודש אפריל 1996 הוחזק ארד בלבנון. כך על פי מסמכים סודיים שהונפקו בשנת 1997. במסמכים נוספים נטען, כי הערכות המודיעין הגרמני הן שארד מת כבר בשנת 1996.

 

ארד הוחזק במערה ליד הכפר נאבי שאט. באוקטובר 1996 הוא הועבר לבניין השגרירות האיראנית בביירות. משם לקחו אותו דרך סוריה לאיראן.

 

אנשי המוסד ידעו

 

בסרט מובא פרוטוקול סודי של ארגון הביון הגרמני, בו העלו הסוכנים הגרמנים חשש, כי אנשי החיזבאללה שעמדו עמם בקשר מנסים למשוך זמן, ואף העמידו פנים כי אין להם מידע אודות ארד, בעוד שההיפך הוא הנכון. בסרט נטען עוד, כי הגרמנים שיתפו את אנשי המוסד בכל מידע שהיה בידיהם אודות ארד.

 

בשנת 1989 היה בידיה של ישראל סיכוי להשיב את ארד, בעסקה שהוצעה בינה לבין מוסטפא דיראני. אך כשחטפה ישראל את דיראני בשנת 1994, הוא טען כי ארד כבר מוחזק בידי האיראנים. במסמכים שהציגה ישראל במשפט נגד דיראני, נטען כי כבר בשנת 1989 הועבר ארד לידיהם.

 

בסרט טוענים עוד, כי גרמניה סייעה לאיראן בתמורה למאמצים שהפגינה כביכול במסירת מידע על ארד, ופעלה למתן הגנה עבורה בבנק העולמי, וכן הגנה על עמדותיה מול האמברגו שהפעילה נגדה ארה"ב. בשלב הזה החלה איראן לטפטף מידע למתווכים הגרמנים. אך המידע אף פעם לא היה מספק, ולא ניתן היה להרכיב בעזרת פיסות המידע פאזל שלם אודות ארד.

 

כיום, באופן רשמי, עומדות איראן, החיזבאללה וישראל בפני השלב השני של עסקת השבויים. ישראל אמורה לסייע בפיענוח פרשיית היעלמותם של ארבעה דיפלומטים איראנים שנעדרים משנת 1982. חיזבאללה  שלח מספר דגימות שאמורות היו להוות הוכחה להימצאותו של ארד בידיה, אך הדגימות לא תאמו את המידע שבידי ישראל, וההליכים בין המתווכים הוקפאו.

 

בדצמבר 1999 שיחררה ישראל חמישה אנשי יחזבאללה שהחזיקה בידיה, מבלי לומר מה התמורה שזכתה בה עבורם. לפי המסמכים של המודיעין הגרמני, החיזבאללה עדיין מחזיק במספר פריטים של ארד.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לגילויים בסרט: "מערכת הביטחון ממשיכה לפעול לבירור גורלו של רון ארד ולהחזרתו הביתה. במהלך השנים התקבלו ידיעות רבות מגורמים שונים, חלקם רשמיים, באשר לגורלו. הידיעות נבדקות כולן בידי מערכת הביטחון וקהילת המודיעין. אך לצערנו, אין בידי ישראל הוכחה באשר לגורלו. מדינת ישראל תמשיך לעשות כל מאמץ על מנת להגיע לפתרון פרשה כאובה זו ולא תחדל עד שייוודע גורלו של רון ארד ונחזירו הביתה".

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון
ארד. "ברור שהוא מת"
צילום: ארכיון
צילום: רויטרס
דיראני. הציע עסקה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עסקת חילופי השבויים. ארד נותר מאחור
צילום: רויטרס
מומלצים