טיפול חדשני בגמגום: סדנת "לדבר פסיכודרמה"
המרכז הקליני הבין-תחומי באוניברסיטת חיפה יפתח בשבוע הבא סדנה יחידה מסוגה בישראל, המבוססת על עיקרי התיאטרון הטיפולי
המרכז הקליני הבין-תחומי פותח לראשונה בארץ, סדנה למגמגמים בגישה ייחודית המבוססת על שיתוף פעולה בין תחומי הידע בהפרעות בתקשורת ופסיכודרמה. הסדנה, המיועדת לתושבי חיפה והצפון הסובלים מגמגום, תתקיים בשיתוף עם איגוד המגמגמים בישראל (אמב"י).
הסדנה "לדבר פסיכודרמה", בהנחיית ד"ר אלי אברהמי, מטפל בהבעה ויצירה ועובד סוציאלי, מתייחסת לעובדה שמגמגמים רבים, כאשר הם משחקים תפקיד על הבמה, מצליחים לדבר ללא הפרעה. מגמגמים רבים סובלים מהתופעה כאשר הם מרגישים "לחוצים", למשל, כאשר הם מדברים בטלפון, או כאשר הם מדברים בקבוצה של יותר משלושה אנשים.
לעומת זאת, כאשר המצב אינו מתפרש על ידם כ"מצב של לחץ", הדיבור שלהם שוטף. עם השנים הופך הפחד מהגמגום, בתנאי הלחץ, לנבואה המגשימה את עצמה. מתוך כך צמח הרעיון לפעילות של תיאטרון-טיפולי המבוסס על הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, פעילות שבה ילמדו האנשים לזהות מצבי לחץ ואיך לא להיכנס אליהם. במקביל, ילמדו המשתתפים לפרק מנשקה את הנבואה הרוצה להגשים את עצמה.
"בדיוק כמו דיאטה", מסביר ד"ר אברהמי, "לכל אחד יש את הטכניקה שלו כדי להתמודד עם המשקל העודף, או במקרה שלנו עם הגמגום. אצל חלק מהאנשים הגמגום הוא עניין פיסיולוגי בכלל – יש משהו בחלל הפה והאף שגורם לזה, אצל חלק אחר זה פסיכולוגי לחלוטין ואילו אצל אחרים זה משהו על הרצף הזה. ישנם מצבי לחץ שמשפיעים על אנשים בגמגום, ואנחנו מנסים בכלים של הפסיכודרמה – משחקי תפקידים וחילופי תפקידים – לנסות לבוא במגע עם אותם מצבי לחץ, ולמצוא חלופות אחרות להתמודדות איתם, ומתוך כך להשיג שיפור בשטף".
"הגישה הטיפולית שלנו היא גישה קוגניטיבית-התנהגותית", הוא מסביר, "שבה אנחנו לא מחפשים את הסיבה והגורם לגמגום, אלא יותר את ההתייחסות האישית – מה אני אומר לעצמי על הגמגום שלי? אנחנו נותנים שיעורי בית בתחום. ומעניקים למטופלים כלים שיעזרו להם להתמודד עם המחשבות הרעות שלהם, בלי להטיף להם מוסר, כך שבסופו של דבר הם יוכלו לצאת מאותם מצבי לחץ ולדבר באופן שוטף".
הסדנה תתקיים במרכז הקליני הבין-תחומי באוניברסיטת חיפה (מגדל ראשי קומה 2). משך הסדנה 12 מפגשים, אחת לשבוע, החל בתחילת נובמבר 2004. היום (ה') ייערך מפגש היכרות בשעה 20:00 במתנ"ס גושן בקריית מוצקין.
לפרטים והרשמה: טלפון 04-8288622/3 או דואר אלקטרוני: weve@univ.haifa.ac.il
עלות הסדנה: 65 שקלים לכל מפגש בן שלוש שעות.
מומלצים