שתף קטע נבחר

אחרי הניצחון הסוחף: מה יעשה בוש כעת?

ג'ורג' בוש הצליח להימנע מהסיוט הגדול ביותר שלו - להיות נשיא של כהונה אחת, כמו אביו. כעת, כשהוא משוחרר מאיימי הבחירות, צפוי הנשיא לפעול לשיתוף פעולה עם הדמוקרטים ולהמשיך במלחמה בטרור ובעיראק. ועוד על סדר היום - לחץ גובר על איראן וקידום התהליך במזרח התיכון

את הניצחון שלו בבחירות לנשיאות, חייב הנשיא ג'ורג' בוש לנוצרים האוונגליסטים, שרבים מהם לא הצביעו במערכת הבחירות בשנת 2000. הפעם הצליחו יועציו הפוליטיים לגייס למערכה עוד ארבעה מיליון נוצרים.

 

אותם לא עניינו הכלכלה והמלחמה בעיראק. המלחמה שלהם היתה מה שהם קוראים שמירה על ערכי המשפחה והמוסר. זה היה הנושא העיקרי - נגד הפלות, נגד זכויות של הומוסקסואלים ולסביות.

 

 

אחרי הניצחון הסוחף שלו והשליטה בשני בתי הקונגרס, יכול הנשיא בוש לעשות את מה שקהל הבית שלו מצפה ממנו: למנות שופטים סופר שמרנים לבית המשפט העליון ולהעביר חוקים אנטי ליברליים.

 

בוש צפוי לחשוב כעת על מקומו בהיסטוריה

 

והשאלה הגדולה היא מה יעשה בוש. האם הוא יספק לאוונגליסטים את הסחורה המובטחת, ילך יותר ימינה וישאיר אומה מפולגת? או שאולי כעת, משוחרר מאיימי הבחירות, ינסה לגבש מכנה משותף גדול ולפעול לאחדות האומה?

 

בשיחת הטלפון בין בוש לקרי הערב, נמצא אולי רמז למה שחושבים השניים. אחרי שקרי בירך את בוש על נצחונו, הוא אמר לו שהאומה מפולגת ושצריך לעשות משהו ביחד. סנאטור קרי, בניגוד לאל גור מהבחירות שעברו, אינו הולך הביתה. הוא חוזר לסנאט כדמוקרטי הבכיר.

 

ועל מה חושב בוש? על זה שהוא עבר בשלום את הסיוט שרודף אחריו חודשים ארוכים, שכמו אביו גם הוא עלול להיזכר כנשיא של קדנציה אחת. כשנחת המסוק הנשיאותי במדשאת הבית הלבן ביום הבחירות אחר הצהריים, היה בוש עצוב ומאוכזב. כל הדיווחים שקיבל מעוזריו מהקלפיות בישרו על סיכוי גדול להפסד. רק במשך הערב התחילו המספרים להראות אור בקצה המנהרה.

 

עכשיו, כנשיא של קדנציה שניה, משוחרר מהנטל הפוליטי, ירצה בוש לחשוב על מקומו בהיסטוריה. הוא ירצה לאחד את האומה וינסה לעבוד בשיתוף פעולה עם הדמוקרטים, למרות השליטה הרפובלקנית שתימשך גם בשני בתי הקונגרס. במישור הבינלאומי ימשיך בוש במדיניות של הקדנציה הראשונה - המשך המלחמה נגד הטרור והמלחמה בעיראק.

 

בקרוב: התקפה בעיראק ולחץ על איראן

 

בתוך ימים צפויה כנראה התקפה אמריקנית גדולה על מאחזי הסונים בפלוג'ה ורמאדי בעיראק, שהתמהמהה בגלל שבמטה הבחירות של בוש ביקשו להשכיח את הבעיה העיראקית ולא רצו צילומים קשים עם נפגעים על מסכי הטלוויזיה.

 

ניתן לצפות גם ללחץ אמריקני גובר בנושא איראן ומאמץ דיפלומטי גדול להעביר את הנושא בימים הקרובים למועצת הביטחון. היעד האמריקני - הצבעה על סנקציות בינלאומיות על איראן. בנושא זה יש משוכה אירופית שצריך לעבור.

 

בוש של הקדנציה השניה יפעל לדחוף קדימה גם את התוכניות לשינוי פני המזרח התיכון, דמוקרטיזציה והגברת הלחץ על ישראל והערבים להתחיל לפעול לקידום השלום.

 

לבכירים רפובליקנים ברור שצריך להתחיל לזוז. ד"ר הנרי קיסינג'ר, שר החוץ הרפובליקני של ריצ'רד ניקסון, ידיד ישראל, כתב בשבוע שעבר ב"ניוזוויק" שניתן להתחיל לקדם את התהליך. לדבריו, ישראל רומזת על נכונותה לנהל מו"מ על פינוי התנחלויות והוא ציין את הקרבה של גדר הביטחון לגבולות 1967.

 

הוא טוען שניתן להתקדם על יסוד שיחות קמפ דיוויד וטאבה. לדבריו, כמה מנהיגים ערבים מתונים קראו ליוזמת שלום חדשה. קיסינג'ר סבור כי סביב ריענון תהליך השלום במזרח התיכון, ניתן לגבש מחדש את הברית האטלנטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
משוחרר מנטל פוליטי. בוש
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ילך ימינה או יגבש מכנה משותף?
צילום: איי פי
מומלצים