עיקרי המלצות דו"ח בכר לרפורמה בשוק ההון
הבנקים יופרדו באופן הדרגתי מקופות הגמל וקרנות הנאמנות בתוך 3 ו-4 שנים בהתאמה; הבנקים ימכרו אחזקותיהם בחברות הביטוח ויוכלו להפיץ מוצרי ביטוח ופנסיה; דמי ההפצה ייגבו ישירות מהלקוחות ולא מחברות הניהול; נתח השוק בקופות הגמל יוגבל ל-15% ובקרנות נאמנות ל-20%
עיקרי המלצות ועדת בכר לרפורמה בשוק ההון פורסמו היום, באופן רשמי, והוצגו על ידי שר האוצר בנימין נתניהו, ומנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר.
עיקרי המלצות דו"ח בכר:
- הבנקים ייפרדו מקופות הגמל בתוך 3 שנים ומקרנות הנאמנות בתוך 4 שנים. הפרדת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מהבנקים תבוצע באופן הדרגתי. קופות הגמל יופרדו כך שבתוך שנה מיישום הרפורמה ירד שיעור הנכסים המנוהלים על ידי הבנקים ל-80% (לעומת השיעור כיום), בתוך שנתיים ל-40%, ובתוך שלוש שנים ל-0%. בקרנות הנאמנות – השיעור יירד ל-0% בתוך ארבע שנים.
- הבנקים לא יוכלו להחזיק במניות בחברה לניהול קופות גמל או בקופות גמל ולא יהיו בעלי עניין (אחזקה של יותר מ-5%) בחברה בעלת עניין בקופת גמל או קרנות נאמנות. בעל עניין בבנק לא יהיה בעל עניין בקופת גמל או בקרן נאמנות.
- הבנקים ימכרו את אחזקותיהם בחברות הביטוח ויורשו להפיץ מוצרי ביטוח ופנסיה. הבנקים הקטנים (עם הון עצמי הקטן מ-10 מיליאר שקל) יוכלו להפיץ מוצרי ביטוח ופנסיה לאחר מכירות קופות הגמל והאחזקות בביטוח, קרי כעבור 3 שנים. הבנקים הגדולים יוכלו להפיץ מוצרי ביטוח ופנסיה רק לאחר מכירת קופות הגמל, האחזקות בביטוח, וקרנות הנאמנות, קרי 4 שנים.
- הבנקים לא יגבו את דמי ההפצה מחברות ניהול הקופות והקרנות אלא באופן ישיר מהלקוחות.
- יוקמו מחלקות ייעוץ מהימנות שלא יהיו להן אינטרסים זרים בייעוץ.
- יחוקק חוק קופות גמל שיסיד את כללי הפיקוח והאכיפה לגבי קופות גמל.
- קוני הנכסים של הבנקים לא יורשו להחזיק יותר מ-15% באפיקי החיסכון לטווח ארוך וביותר מ-20% משוק קרנות הנאמנות.
-הגבלות בחיתום: גוף לא יוכל לשמש חתם אם יתרת חובו של המנפיק לחתם עולה על 5 מיליון שקל, או שמהווה יותר מ-10% מסך ההתחייבויות הפיננסיות של המנפיק. חתם לא יוכל למכור 5% או יותר משווי ניירות הערך המוצע בהנפקה בה הוא משמש חתם, לעצמו, למוסדיים וללקוחות חברות ניהול התיקים בהם הוא שולט.
לדו"ח המלא של ועדת בכר באתר האוצר לחץ כאן.