המועדון מפלה? השוטר יסגור אותו
הכנסת קיבלה בקריאה טרומית הצעה לתיקון חוק הסלקציה, האוסר אפליה במועדונים ובמקומות בידור. אם תתקבל ההצעה בקריאות הבאות, ימונו פקחים, שיוכלו לרשום קנסות למקומות המפלים, וכמו כן יוכל כל שוטר בדרגת מפקח ומעלה להורות על סגירה ל-30 יום של כל מועדון מפלה. נותנים שיניים לחוק
נלחמים באפליה: הכנסת קיבלה אמש (ד') בקריאה טרומית תיקון להצעת "חוק הסלקציה", בניסיון לפתור בעיות קשות שהתעוררו ביישום החוק. אם יתקבל החוק, יוכלו שוטרים להורות על סגירת מועדונים שמפלים בליינים למשך חודש.
חברי הכנסת אלי בן-מנחם (עבודה) וענבל גבריאלי (ליכוד) הגיש את ההצעה לתיקון החוק, הקרוי חוק "איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים", שאותו יזם עם מספר ח"כים אחרים לפני כארבע שנים.
59 חברי כנסת תמכו בהצעה, בהם ראש הממשלה, ואילו השר אברהם פורז היה היחיד שהתנגד. ועדת השרים לענייני חקיקה לא תמכה בחוק לפני שהובא לקריאה טרומית, לאחר ששר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי לא ניתן לאכוף את החוק. הנהלת הקואליציה איפשרה חופש הצבעה.
לפי התיקון, השר הממונה על ביצוע החוק יוכל להכשיר ולמנות מפקחים, ואלו יורשו לרשום דו"חות ולהטיל קנסות על מקומות אשר מפלים מבלים. בנוסף, החוק מקנה למפקח משטרה את הסמכות לסגור ל-30 יום מקום שבעליו מפלה לרעה ומנהיג סלקציה בכניסה.
ח"כ בן-מנחם אמר ל-ynet: "אני מזועזע, בעיקר כשמדובר בחיילים וקצינים קרביים, שבגלל צבע עורם לא מתירים להם להיכנס למועדונים. מעניין שבשדה הקרב אין הבדל בין שחורים ללבנים, אבל במועדונים דווקא כן".
ח"כ ענבל גבריאלי אמרה: "הפליה הנובעת ממניעים לא עניינים כגון מוצא, מין או גזע היא פסולה ומשמרת את תחושת הקיפוח וחוסר השוויון ומעכבת את צעידתה של החברה הישראלית לכיוון של חברה ערכית ושוויונית יותר".
החיילים והצעירים לא תובעים
החוק המקורי, המוכר גם כ"חוק המועדונים", איפשר לכל מי שמופלה לרעה בכניסה למועדונים ומקומות בידור להגיש תביעה אזרחית, אולם קושי רב התעורר ביישומו. החוק המוערך זכה למחמאות רבות על השיוויון שהוא גוזר ועל איסור ההפליה, אולם לפי בן-מנחם "למרות ההתקדמות החקיקתית בתחום השוויון, בפועל המצב החריף, ומדי שבוע נודע על חיילים שחוזרים משירות קרבי ולא מורשים להיכנס למועדוני בילוי רק בגלל צבע עורם, מוצאם או מקום מגוריהם".
בן מנחם תולה את החרפת מצב הסלקציה גם בהידרדרות הערכית, אך בעיקר במה שכינה "סיבות טכניות": "החוק שעבר בשנת 2000 מטיל את מלוא כובד הוכחת ההפליה על המופלה", כתב בדברי ההסבר להצעת החוק.
"המופלה נדרש להיגרר לבתי משפט בתביעות אזרחיות ארוכות ויקרות כדי להוכיח שהופלה. לרוב מדובר בצעירים וחיילים, שאין לרשותם לא את הזמן ולא את הכסף כדי לעמוד בדרישות הדיונים המשפטיים. למרות המספר העצום של תלונות בגין הפליה, בארבע השנים האחרונות כמעט ולא הוגשו תביעות כנגד בעלי מועדונים, ולא נרשמה אפילו הרשעה אחת".
בכך מקווה בן מנחם לסכל את ההפליה הנמשכת, ולאפשר לחברה "לקבל את הנורמות הטמונות בחקיקה".