האמנים יוצאים למאבק למען חוק התרבות
החוק שיזמה לבנת קובע כי תקציב התרבות יעמוד על לפחות 0.5% מתקציב המדינה. טומי לפיד: "לשום אומה אין חיים בלי תרבות ואמנות"
עשרות אמנים ומנהלי מוסדות תרבות התכנסו הבוקר (ו') בבית ציוני אמריקה בתל-אביב לדון באופיו של המאבק הקרוב על חוק התרבות.
המאבק על תקציב התרבות הפך בשנים האחרונות לריטואל ומתקיים בכל עת שההצבעות על חוק התקציב מתקרבות. השנה מבקש מטה המאבק של האמנים, בשיתוף עם שרת החינוך, התרבות והספורט לימור לבנת והשר טומי לפיד, לעגן בחוק תקציב מינימום לתחום התרבות שיאפשר למוסדות לפעול ללא חשש מתמיד מקיצוץ. ביוזמה תומכים גם חברי ועדת הכספים של הכנסת ח"כ אברהם הירשנזון, ח"כ דניאל בנלולו וח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, שנכחו בכנס.
לפני כשבוע פרסמה לבנת תזכיר חוק בנושא, שיוגש בשבועיים הקרובים לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה ומאוחר יותר יועקר לקריאה ראשונה בכנסת. החוק, אם יעבור, יקבע באופן הדרגתי במהלך חמש השנים הקרובות שיעור מינימום קבוע של 0.5% מתקציב המדינה שיוקצה לתרבות ולאמנות, לעומת 0.13% היום.
"תקציב התרבות עומד היום על כפרומיל מתקציב המדינה", אמרה לבנת בכנס, "אם לפני שנתיים עמד תקציב התרבות על סכום של 400 מיליון שקל, בשנה שעברה אמור היה התקציב להגיע ל-250 מיליון שקל בלבד בעקבות הקיצוצים שכרסמו בו. המשמעות היתה מוות לתרבות הישראלית. בעקבות משא ומתן עם האוצר הצלחתי לגייס עוד 80 מיליון שקל והשר לפיד העביר מכספי סיעת 'שינוי' 40 מיליון שקל. מעודפים במשרד החינוך העברתי 50 מיליון שקל נוספים וכיום עומד תקציב התרבות על סכום של 420 מיליון שקל – התקציב הגבוה ביותר שידעה התרבות בשנים האחרונות. זה משמח באופן מוגבל מכיוון שהתוספות לא נכנסו לבסיס התקציב וקיצוץ רוחבי נוסף בכלל המשרדים יחושב מ-370 מיליון השקלים ויעמיד את התקציב לשנת 2005 על סכום של כ-300 מיליון".
השרה לבנת הוסיפה ואמרה: "אין צורך לומר שהאוצר מתנגד להעברת החקיקה הזו, אך אם נצליח להעביר את החוק נביא לשינוי דרמטי, מהפיכה של ממש, בכל נושא התרבות בארץ. זו קואליציה חשובה וצריך לנצל את חלון ההזדמנויות שייסגר במידה ונתמהמה. אל תרימו ידיים, הצלחנו במאבקים קודמים, אני מאמינה שנצליח גם הפעם עוד קודם לבחירות במידה ויהיו בחירות מוקדמות. בואו נתגייס כולנו כי יחד נוכל לעשות מהפיכה אמיתית".
השר לפיד אמר: "משרד האוצר מתנגד עקרונית לחקיקה שמתחייבת לשנים ובכל זאת הצלחנו השבוע להעביר בקריאה ראשונה את התיקון לחוק הקולנוע שישמור על תקציב קבוע לקולנוע במהלך חמש השנים הקרובות. העברת החקיקה בכנסת התאפשרה בזכות ההצלחה העצומה של הקולנוע הישראלי, הצלחה שבגינה נסתתמו כל טענות המקטרגים שהבינו את תפקידו החשוב של הקולנוע בחיים התרבותיים בישראל. היום אנחנו מתכוונים למאבק כולל על צביונה של התרבות הישראלית באמצעות הנצחת תקציב בשיעור אחוזי מתקציב המדינה ממש כשם שנעשה בשאר המדינות המתוקנות, אצלם אמנם מדובר על 1% מהתקציב הכולל, אבל אנחנו נסתפק ב0.5%".
לפיד חיזק את חברי מטה המאבק ואמר: "המאבק שלכם אינו מסתכם בדאגה לסקטור שבו אתם עובדים, הוא דאגה אמיתית להמשך קיומה של מדינת ישראל כמדינה מתורבתת, ציוויליזציה שמכבדת את המורשת התרבותית האדירה של העם היהודי. אתם לא צועקים בשביל עצמכם, אלא בשביל כולנו והמאבק שלכם אינו לריק. לשום אומה אין חיים בלי תרבות ואמנות. עזרו לנו לעזור לתרבות אני מבטיח – אנחנו נאבק על זה בכנסת ובממשלה".
השחקן יורם חטב, מראשי מטה המאבק, פנה לשר האוצר בנימין נתניהו ואמר: "יש לך כאן חלון הזדמנויות יוצא דופן להיות שר האוצר הראשון שיביא לשינוי מהפכני היסטורי בציביונה של העשייה התרבותית בישראל. קח החלטה אמיצה ואפשר לחוק התרבות הישראלי לעבור".
חטב הציג בפני עשרות הנוכחים בכנס את עיקרי קמפיין ההסברה שיושק החל מהשבוע הבא. בניגוד לקמפיינים קודמים של מטה המאבק שהוציא אמנים לרחובות להפגנות סוערות שזכו להדים תקשורתיים, הפעם מכוונים במטה לשינוי אסטרטגי שיביא, כך הם מאמינים, למעורבות של הציבור הישראלי.
הקמפיין ייפתח בהקרנות של תשדיר תמיכה במאבק. את הסרטון הפיק בהתנדבות צוות משרד הפרסום גלר נסיס שהפיק לפני מספר חודשים עבור מטה המאבק של האמנים את התשדיר שקרא להצלת חוק הקולנוע. הסרטון יוקרן בבתי הקולנוע "לב" ובמתחם ה"סינמה סיטי" וישודר ככל הנראה גם בטלוויזיה.
בנוסף יפעלו חברי מטה המאבק של האמנים להחתמת חברי הכנסת והשרים על מכתב תמיכה בחוק. ביום ראשון הקרוב תעלה לרשת האינטרנט עצומה הקוראת לשר האוצר לתמוך ביוזמה. כמו כן, בכל מוסדות התרבות ייקראו האמנים בתום המופעים מניפסטים שיסבירו לקהל את עקרונות המאבק ויוזמת החקיקה.