שתף קטע נבחר

 

מחאת הסטודנטים: "נבעיר את המדינה"

במהלך דיון מיוחד שנערך בכנסת, הבהירו הסטודנטים שיילחמו בהחלטה לכונן ועדה חדשה לבחינת שכר הלימוד: "אנחנו מוכנים למלחמה, עוד תתגעגעו למאבקים של 1998", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים. בינתיים, הם מנסים לגייס את תמיכת שר הביטחון, שאול מופז, ואת תמיכת שינוי. כבר הופץ סטיקר בכיתוב: לימור לבנת החבלה של ההשכלה הגבוהה

"אנחנו מתכננים מאבק שכמוהו עוד לא נראה. לא נכנס לכיתות, נצא להפגין, אנחנו נשרוף צמיגים. פשוט נבעיר את המדינה. עוד תתגעגעו לפיצות של שרה נתניהו ב-98'" - כך הזהיר היום (ג') יו"ר התאחדות הסטודנטים, אסף שגב, בישיבת חירום שכינסה ועדת החינוך של הכנסת בעקבות מינוייה של ועדת ינאי, ועדה חדשה לבחינת גובה שכר הלימוד, במקומה של ועדת וינוגרד.

 

לאחר האיומים, הסטודנטים מעבירים את מאבקם למישור הפוליטי. יו"ר התאחדות הסטודנטים נפגש אמש עם שר הביטחון, שאול מופז. לטענת שגב, מופז הביע תמיכה בסטודנטים והוסיף כי הטעו את השרים בנתונים שהוצגו להם לפני ההצבעה. מלשכת מופז נמסר כי השר "ילמד את הנושא לעומק". עוד נמסר כי הוא חזר על עמדתו לפיה בטווח הארוך צריכה המדינה להוריד את שכר הלימוד לאפשר רכישת השכלה גבוהה לכל המעוניין בכך.

 

יושבת ראש ועדת החינוך, חברת הכנסת מלי פולישוק-בלוך מ"שינוי", הודיעה כי המפלגה מתגייסת לטובת הסטודנטים, למרות שחלק מחבריה הצביעו בעד הקמת הוועדה החדשה. לדבריה, "שינוי לא תצביע לתקציב 2005 אם לא תהיה הפחתה בשכר הלימוד. בעינינו החלטות ועדת וינוגרד עדין קיימות ונפעל ליישומן".


נציגי התאחדות הסטודנטים ייפגשו עם ראש הסיעה, טומי לפיד, אך יש בין הסטודנטים גם מי שלא מסתפק בהודעתה של פולישוק-בלוך. סטודנטים החברים ב"צעירי העבודה" קוראים לשרי שינוי להתפטר לאלתר מהממשלה בעקבות הקמת הוועדה החדשה, ומה שמכנים הסטודנטים כ"הפרה חסרת בושה" של הבטחות שינוי לציבור הבוחרים בכלל ולמגזר הסטודנטים בפרט. 


מאז הודעתה של לבנת, כבר החלו הקמפוסים במאבק חדש למנוע את רוע הגזירה ולבטל את הקמת ועדת ינאי. ועדת ינאי היא למעשה הועדה התשיעית מאז קום המדינה לבחינת גובה שכר הלימוד. בניגוד לוועדה הקודמת שכללה ארבעה נציגי סטודנטים מבין תשעה חברים, תכלול הועדה החדשה נציג אחד בלבד. 


התאחדות הסטודנטים פתחה בקמפיין "הממשלה מתנתקת מהסטודנטים" והודיעה כי תפגין בשבוע הבא. באוניברסיטאות שונות ברחבי הארץ החלו אגודות הסטודנטים להפיץ עצומות בקרב התלמידים, אותן ישלחו ללימור לבנת. סטודנטים החברים ב"משמרת צעירי העבודה" יתלו בצמתים ובקרבת האוניברסיטאות שלטים שהכינו מבעוד מועד, בהם נכתב: "לימור לבנת חבלה של ההשכלה הגבוהה". וזו רק ההתחלה.


נציגי ארגון הסטודנטים, שהשביתו את פתיחת שנת הלימודים האקדמית לפני כחודש במספר מכללות במחאה על הקמת הוועדה, הודיעו גם הם שיחריפו את הצעדים. "ארגון הסטודנטים רואה בוועדת ינאי מכשול בדרך לעתיד במדינה ויעשה ככל שיידרש על מנת לבטלה". אמר יו"ר הארגון, זאב סילס.

 

לדבריו, "למרות טענות האוצר, רובם של הסטודנטים בישראל עובדים קשה למחייתם, משלמים מיסים, משרתים במילואים ועוד. פגיעה בשכבה זו של האוכלוסייה שקולה לפגיעה אנושה בשכבה חלשה. ארגון הסטודנטים מזכיר שהשבתת פתיחת שנת הלימודים הייתה שביתת אזהרה בלבד והוא ימשיך להיאבק בעתיד".

 


(מחאת הסטודנטים)


הוועדה החדשה - למה צריך אותה?


כזכור, הוועדה בראשותו של השופט בדימוס אליהו וינוגרד פרסמה בשנת 2001 את מסקנותיה, לפיהן יש להפחית את גובה שכר הלימוד לסטודנטים ב-50 אחוזים, באופן הדרגתי ותוך חמש שנים. למעשה מסקנות הוועדה לא מומשו במלואן, ושכר הלימוד ירד ב-23 אחוזים בלבד. כעת נלחמים הסטודנטים על 27 האחוזים הנותרים.


אז מדוע הוקמה ועדה חדשה לבחינת שכר הלימוד, בעוד מסקנותיה של הקודמת לא מומשו עד תום? בפועל הקימה לבנת את הוועדה בעקבות החלטת ההמשלה בדיונים על חוק ההסדרים. ההרכב בה, כפי שעבר בהצבעה, כולל ייצוג של הסטודנטים, ראשי האוניברסיטאות, והאקדמיה ובראשה עומד איש ציבור - אלישע ינאי, המשמש כיו"ר מוטורולה ישראל וחבר במועצה להשכלה גבוהה. הוועדה תבחן את גובה שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה ותגיש את המלצותיה עד אמצע 2005.


אבל מאחורי ההסבר הפורמלי הזה טוענים הסטודנטים כי מדובר בניסיון לצמצם את הגירעון שנוצר בקופת המועצה להשכלה גבוהה על חשבונם. אחד הגורמים לטענה היא תמיכת המל"ג המוחלטת והבלתי מסוייגת בהקמת ועדת ינאי ודבריו של פרופסור יצחק אפלויג, נשיא הטכניון ויו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, לפיהם "ועד ראשי האוניברסיטאות רואה חשיבות רבה לבחינה מחודשת של גובה שכר הלימוד באוניברסיטאות, כמו גם היבטים אחרים כגון: בחינת השימוש בהלוואות ארוכות טווח לסטודנטים על בסיס סוציו-אקונומי והנהגת שכר לימוד דיפרנציאלי בהתחשב בסדר העדיפויות הלאומי ושיקולים אחרים".


גם דבריה של השרה לבנת ביום ראשון האחרון, לפיהם אחת ממטרות הקמת הוועדה החדשה היא להפוך את שכר הלימוד לדיפרנציאלי ולא אחיד, עוררו את זעמם של הסטודנטים. "העובדה שהסטודנטים מרוצים מועדת וינוגרד היא אכן עובדה, אבל זה לא אומר שזה הדבר הנכון לעשות, גם מבחינת צדק", אמרה לבנת והוסיפה, "לא בטוח ששכר לימוד צודק הוא כזה שלא מבחין בין סטודנטים שיכולים לשלם ושאינם יכולים לשלם. אני לא מאמינה בסוציאליזם בולשביקי, שהכל צריך להיות שיוויוני".


עוד אמרה לבנת כי "הממשלה אישרה המשך חלק מההפחתה בשכר הלימוד. הוועדה החדשה תבחן ותמצא דרכים שאולי נכונות יותר לבחינת נושא שכר הלימוד. צריך לבחון כלים אחרים, לרבות הלוואות שיוחזרו בתום הלימודים יוחזרו". את הסטודנטים, כאמור, זה לא מספק. ביום חמישי הם צפויים להיפגש עם לבנת. באותו יום יתכנסו ראשי הארגונים לישיבת לחירום בה יחליטו על המשך צעדיהם.


המל"ג: הוועדה תבחן את המלצות הוועדה הקודמת


מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה לטענות הסטודנטים: "אנו דוחים כל קשר להחלטה בדבר הקמת הוועדה לבחינת שכר הלימוד, למצבם של המוסדות להשכלה גבוהה. ההחלטה בדבר הקמת הוועדה היא פרי החלטת ממשלה שהתקבלה ברוב גדול מצד כל אגפי הקשת הפוליטית, בהם שרי שינוי, והיא נועדה לבחון מחדש את עלות שכר הלימוד במוסדות המתוקצבים להשכלה גבוהה".


עוד נמסר מהמל"ג כי "בימים אלה מתקיים משא ומתן מתקדם בין ות"ת למוסדות ההשכלה הגבוהה, שעתיד להבריא את המוסדות מגירעונותיהם. מן הראוי לציין כי המלצות ועדת וינוגרד עומדות עדיין בתוקפן, והשנה שוב הופחת שכר הלימוד כחלק מהמלצות הוועדה. המלצות ועדת וינוגרד ימשיכו וייבחנו בדיוני הוועדה החדשה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
מקימה ועדה. לבנת
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום אלכס קולומויסקי
יתגייס למאבק? מופז
צילום אלכס קולומויסקי
בקרוב ההחרפה. סטודנטים מפגינים (ארכיון)
צילום: ניב כהן
צילום: ינאי אלפסי
בראש הוועדה - אלישע ינאי
צילום: ינאי אלפסי
צילום: דובר צה"ל
המסקנות לא מומשו. וינוגרד
צילום: דובר צה"ל
מומלצים