שימוש ממושך במחשב עלול לגרום לגלאוקומה
חוקרים יפנים מצאו שיעור גבוה של גלאוקומה בקרב עובדים המבלים זמן רב מול המחשב. בסיכון הגבוה ביותר נמצאו עובדים הסובלים מקוצר ראייה. גלאוקומה הגורמת לעליית הלחץ התוך עיני הוגדרה כגורם העיוורון השני בעולם, אחרי הסוכרת
משתמשי מחשב "כבדים", המבלים שעות מול המסך, נמצאים בסיכון גבוה ללקות בגלאוקומה, מחלת עיניים הנגרמת בשל עליית הלחץ התוך עיני ובלא טיפול מובילה לעיוורון. מחקר חדש רחב היקף שנערך ביפן, מגלה כי בסיכון הגבוה ביותר נמצאים קצרי ראיה. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Epidemilogy and Community Health.
ד"ר מסיוקי טטמיצ'י מאוניברסיטת טוהו שביפן ועמיתיו בדקו את ראייתם של 10,000 יפנים המועסקים בארבע חברות יפניות. העובדים נתבקשו למלא שאלונים בדבר השימוש במחשב בבית ובעבודה, ובאשר לבעיות עיניים מהם סבלו.
בשלב שני של המחקר, חולקו הנבדקים לשלוש קבוצות: משתמשי מחשב "קלים", "בינוניים" ו"כבדים". החוקרים מצאו כי 522 נבדקים סבלו מהפרעות בשדה הראייה. משתמשי מחשב "כבדים" נמצאו כסובלים מקוצר ראייה (מיופיה) או רוחק-ראייה (היפרמטרופיה).
אצל 165 מהעובדים שסווגו כמשתמשים כבדים אובחנה גלאוקומה. עיבוד נוסף של הנתונים גילה כי קיים קשר בין שימוש ממושך במחשב, קוצר ראייה וגלאוקומה. החוקרים אינם יודעים להסביר את הגורמים לקשר זה, אך סבורים כי אנשים קצרי ראייה רגישים יותר לכל עומס על העין כתוצאה מהצפייה במחשב.
גלאוקומה היא מחלה המופיעה לרוב אצל מבוגרים, ומאופיינת בעליה של הלחץ בתוך העין. היא נובעת מהפרעה בניקוז הנוזלים בגלגל העין. הנוזלים המצטברים מעלים את הלחץ בתוך העין, וזה פוגע בסופו של דבר בעצב הראייה. גלאוקומה מוגדרת כגורם העיוורון השני בעולם, לאחר סוכרת.
רופאי עיניים ממליצים לבני 40 ומעלה לגשת לבדיקת לחץ תוך עיני אצל רופא עיניים, אחת לשנתיים לפחות. הטיפול בגלאוקומה כולל במקרים הקלים טיפות עיניים, ובמקרים הקשים ניתוחים לתיקון בעיית ניקוז הנוזלים.
גלאוקומה. משתמשים כבדים בסיכון
צילום: צביקה טישלר
מומלצים