שתף קטע נבחר

אוקראינה: הפגנת ענק נגד "הזיופים בבחירות"

כ-200 אלף מתומכיו של מנהיג האופוזיציה בקייב צעדו אל לשכת הנשיא, כשמנגד נערכו כוחות הביטחון. מוקדם יותר קיים מנהיג האופוזיציה, ויקטור יושצ'נקו, טקס השבעה סמלי כשהוא מוחה על הזיופים, לטענתו, בבחירות. ישראלי הנמצא בקייב מתריע: ישנו סיכוי סביר שהמדינה תתפצל לשתי אוטונומיות

דרמה בקייב: מנהיג האופוזיציה באוקראינה, ויקטור יושצ'נקו, נשבע אמש (יום ג') "באופן סמלי" לנשיאות למרות הודעת ועדת הבחירות המרכזית כי הפסיד בבחירות - כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס". כ-200 אלף מתומכיו יצאו לכיוון לשכת הנשיא בבירה, קייב, כדי למחות על תוצאות הבחירות.

 

כוחות הצבא הגיעו אף הם למקום, ותפסו עמדות סביב הלשכה.


שלשום הכריזה ועדת הבחירות על יריבו, ראש הממשלה הנוכחי של המדינה, ויקטור ינוקוביץ', כמנצח בבחירות, אך יושצ'נקו טען שהבחירות זוייפו. בנוסף, פקחים מערביים חיזקו את טענותיו כשאמרו כי הבחירות לא עמדו בקריטריונים דמוקרטיים. ממשל בוש אף פנה לוועדת הבחירות באוקראינה בבקשה שלא לאשר באופן רשמי את תוצאות הבחירות השנויות במחלוקת.

 

נשיא המדינה היוצא, ליאוניד קוצ'מה, הזהיר בהודעה שפורסמה בטלוויזיה מפני תוצאותיה המסוכנות של ההפגנה, וקרא למשא ומתן בין הצדדים כדי לפתור את המשבר. בכיר באופוזיציה אמר לסוכנות הידיעות הרוסית כי "החלטנו לקבל את הצעתו של הנשיא היוצא לקיים שיחות", אך לא פירט על מועדן הצפוי.

 

במקביל, פירסמו ארבעה דיפלומטים אוקראינים הנמצאים בוושינגטון הצהרה בה הם מגנים את מהלך הבחירות במדינתם. לדבריהם, "המצביעים היו חשופים לאיומים, טרור והונאה. איננו יכולים לשבת בצד ולראות את עתיד מדינתנו נקבר יחד עם עתידם של ילדינו". מחלקת המדינה האמריקנית זימנה את שגריר רוסיה בוושינגטון לדיון במשבר האוקראיני.

 

צילום: רויטרס

מנהיג האופוזיציה יושצ'נקו אמר אתמול בפני חברי פרלמנט, שהתכנסו לישיבת חירום בעניין, כי "המדינה נמצאת על סף קונפליקט אזרחי". הוא קרא לתומכיו להגיע לבניין הפרלמנט ולהפגין מחוץ לישיבה.


במהלך ישיבת החירום בפרלמנט, אמר יושצ'נקו למחוקקים: "יש לנו שתי ברירות - או שההכרעה תבוא מצד הפרלמנט או שהרחוב ייתן את התשובה". הדיון הסתיים ללא תוצאות כיוון שנכחו בו רק 191 חברי פרלמנט - שהם פחות מהמספר הדרוש לקבלת החלטה (226). 


בתום הישיבה נשבע יושצ'נקו על ספר תנ"ך בן 300 שנה, למרות שהחוקה האוקראינית דורשת ששבועת האמונים של הנשיא תתבצע על העתק של החוקה. המחוקקים צעקו לעברו: "בראבו - אדוני הנשיא!"


"יש סיכוי שהמדינה תתפצל לשתי אוטונומיות"


אנטולי מוטקין, איש עסקים ישראלי שנמצא כעת באוקראינה, סיפר ל-ynet כי ישנם שלושה תרחישים אפשריים, לפי שניים מהם תתפצל אוקראינה לשתי אוטונומיות נפרדות.


הוא הסביר כי אוקראינה מחולקת לשני מחנות: המזרח והדרום בעד ראש הממשלה הנתמך על ידי רוסיה, והמערב והצפון בעד האופוזיציה שנתמכת על ידי הממשל האמריקני. 


לפי התרחיש הראשון, האופוזיציה תשלים עם בחירת ראש הממשלה לתפקיד. אבל שני התרחישים האחרים מצביעים על תמונה אחרת לגמרי. לפי תרחישים אלה אחד מהמחנות יחליט על התנתקות מאוקראינה והקמת אוטונומיה נפרדת, בין אם במערב ובין אם במזרח.


הוא סיפר כי ברחובות קייב מתרוצצות שמועות רבות בעיקר בנוגע למעורבות אפשרית של הצבא נגד המפגינים. "כרגע הממשל לא השתמש בצבא באופן ישיר נגד המפגינים, משום שהם חוששים שהדבר ייחשב כהפרת החוק ויהווה עילה להשתלטות האופוזיציה", הסביר. 


ניצחנו. נקודה"


המבוכה החלה כשוועדת הבחירות המרכזית הודיעה כי לאחר ספירה של כ-99 מחוזות הבחירה מוביל ראש הממשלה ינוקוביץ' על פני מועמד האופוזיציה יושצ'נקו - 49.3 לעומת 46.9 אחוז. (לאות מחאה, כשני אחוזים הצביעו נגד שני המועמדים גם יחד).


ואולם שני מדגמים של גופים שונים הראו כי דווקא יושצ'נקו הוא המוביל. אחד מהם אף ציין כי אחוזי התמיכה בו הגיעו ל-54 אחוזים, בעוד ינוקוביץ' משתרך מאחור עם 43 אחוזים. 


בעקבות הודעת ועדת הבחירות העלה יושצ'נקו טענות כי הבחירות נגועות בהתערבות חיצונית. "ניצחנו. נקודה", אמר לאנשי מטה הבחירות שלו. הוא טען שהיו מקרים רבים של זיופים, בעיקר במזרח המדינה, שם ראש הממשלה ינוקוביץ' חזק במיוחד. 


"אני מאמין בניצחוני, אך אנו אומרים שהרשויות זייפו באופן טוטאלי את התוצאות", אמר יושצ'נקו. המטרה, לדבריו, היא לגנוב ממנו את הניצחון. הוא קרא לתומכיו לצאת לרחובות קייב ולמחות על השחיתות. הוא גם קרא לקהילה הבינלאומית להפנות תשומת לב למתרחש באוקראינה, ומסר כי פניות ישירות בנושא כבר הועברו לאיחוד האירופי ולארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (OSCE). 


הנשיא היוצא, לאוניד קוצ'מה, שתמך בינוקוביץ', דחק בעמו ביום שלפני הבחירות להתעלם מהקריאות לאי-שקט המגיעות ממחנה יושצ'נקו. 


הפנים לרוסיה או למערב

 

הסיבוב השני בבחירות נדרש לאחר שבסיבוב הראשון, ב-31 באוקטובר, קיבל כל אחד מהמועמדים 39 אחוז מהקולות. מדובר בבחירות מכריעות מבחינת עתידה של אוקראינה. הן צפויות במידה רבה לקבוע אם המדינה בת 48 מיליון התושבים תָפנה פניה למערב, בעקבות שלוש שכנותיה, פולין, סלובקיה והונגריה, שהצטרפו במאי האחרון כחברות באיחוד האירופי - או דווקא תִפנה לחיקה של רוסיה.


בעוד הליברל יושצ'נקו, שהיה ראש הממשלה בין השנים 1999-2001 תומך בשילוב הדרגתי של אוקראינה במוסדות האירופיים וחיזוק הקשרים עם המערב, ראש הממשלה הנוכחי ינוקוביץ', הנתמך באופן פומבי על ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, תומך בהרחבת השליטה של המדינה על הכלכלה וחיזוק היחסים עם רוסיה. 


פורסם לראשונה 23/11/2004 20:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשבע באופן סמלי. יושצ'נקו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מפגינים מהאופוזיציה מול בניין הפרלמנט
צילום: רויטרס
מומלצים