שתף קטע נבחר

 
צילום: איי פי

לאחר שמונה שנים: עזאם עזאם חזר לישראל

"היום נולדתי מחדש", כך אמר עזאם עזאם בטאבה, לאחר ששוחרר מהכלא המצרי. בתמורה, שיחררה ישראל 6 סטודנטים מצרים, שהואשמו בתכנון פיגוע, ובהמשך ישוחררו גם אסירים פלסטינים ללא דם על הידיים. מטאבה הועבר עזאם למלון באילת, שוחח עם בני משפחתו, אכל ארוחת צהריים ועבר תחקור שגרתי. אחר הצהריים התקשר רה"מ לנשיא מובארק והודה לו על המחווה. הנשיא השיב לו: "עשיתי זאת במיוחד עבורך". גורמים מצרים ל-ynet: מדובר בעסקה במסגרתה הסכימו הצדדים על סידורי גבול חדשים לקראת התנתקות

"תודה רבה שהבאתם אותי, מחר אני שמונה שנים וחודש בכלא המצרי", כך אמר בצהריים (יום א') עזאם עזאם (43), לאחר ששוחרר במסגרת עסקה עם מצרים. במסגרת העסקה שוחררו מכלא אשקלון ששת הסטודנטים המצרים, שהואשמו בתכנון פיגוע מיקוח, ובהמשך תשחרר ישראל אסירים פלסטינים ללא "דם על הידיים".

 

בשיחת טלפון ראשונה של עזאם עזאם לבני משפחתו אמר עזאם ממלון "אגמים": "אני מודה לראש הממשלה, אריאל שרון, שהבטיח לשחררי וקיים את הבטחתו. אני אוהב את מדינת ישראל". לאחיו פנדי אמר עזאם: "ברוך השם, זה יום הולדת חדש שלי. היום אני נולדתי מחדש". 

 

 

אשתו אמל שהתקשתה לדבר איתו, שאלה: "אתה בסדר?", והוא ענה לה: "אני בישראל. נשיקות לילדים. עוד כמה שעות אני אהיה בבית". לבנו שנולד זמן קצר לפני שנכנס לכלא אמר: "מתעב, אבא הגיע הביתה". עזאם סיפר למשפחתו שהוא נמצא באילת ומשם יטוס לתל אביב ו"לאחר מכן אגיע הביתה". 

צילום: איי אף פי

 

הסעודה הראשונה

 

לאחר שהגיע למלון, קיבל עזאם חדר להתרעננות. הוא התקלח וארוחת צהריים הובאה אליו לחדרו. לאחר מכן עבר עזאם תיחקור שגרתי בבית המלון.

 

שלומי טחן, מנכ"ל מלון אגמים מרשת ישרוטל, סיפר: "קיבלנו הודעה לפני שעה קלה להכין שני חדרים. סיפרו לנו עבור מי הם מיועדים. התרגשנו מאוד. הכנו לו ארוחת צהריים בשרית עם סטייקים, אורז, תפוחי אדמה, סלט ירקות קצוץ דק, חומוס וטחינה". לדברי המנכ"ל, לעזאם לא הייתה בקשה מיוחדת באשר לארוחה. 

 

עזאם שהה במלון מספר שעות, וכבר הספיק לדבר טלפונית עם ראש הממשלה. שרון בירך אותו על שובו הביתה. "ברוך שובך הביתה, זהו רגע מאושר בהיסטוריה של מדינת ישראל", אמר רה"מ לעזאם. 

 

אנשי צוות המלון סיפרו כי אמר להם: "איך ששמעתי שאריאל שרון נבחר לראש הממשלה, ידעתי שאשתחרר מהכלא". 

  

לבוש בז'קט שחור ובנעלי התעמלות, הגיע עזאם ברכב מסחרי לשטח ישראל, כשהוא מוקף באנשי ביטחון ומלווה על-ידי תת-אלוף יואב גלנט, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה. לפני שהוכנס לישראל, הועברו ששת הסטודנטים המצריים למצרים, כשהם מלווים ברכבים של יחידת נחשון של השב"ס. רק לאחר מכן הובא עזאם על-ידי רכב מצרי למסוף טאבה.

 

אנשי ביטחון ישראליים נכנסו לצד המצרי וליוו את הרכב במעבר לשטח הישראלי. עזאם ירד מהרכב, חיבק ונישק את אנשי הביטחון ונראה מאושר מאוד. לאחר מכן יצאה השיירה לשדה התעופה באילת, משם ייצא עזאם לפגוש את בני משפחתו.

 

בצהריים נראתה שמחה גדולה בבית משפחתו של עזאם בכפר מע'ר שבגליל התחתון. האח, פנדי: "זה שמחת החיים של משפחת עזאם, של העדה הדרוזית ושל כל מדינת ישראל. אנחנו מודים לכל מי שסייע ועזר להביא את עזאם הביתה. תהיה שמחה גדולה. אחרי שמונה שנים מגיע לנו לחגוג. הצדק יצא לאור". 

 

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי שחרורו של עזאם עזאם התאפשר לאחר שנשיא מצרים, חוסני מובראק, נענה לבקשת ראש הממשלה, אריאל שרון וכמחווה אישית הורה לרשויות במדינה לפעול לקיצור תקופת מאסרו של עזאם.

 

אחר הצהריים, התקשר רה"מ לנשיא מובארק והודה לו על המחווה במסגרתה שוחרר עזאם. שרון ביקש להודות במיוחד לעומר סולימן האחראי על שירותי המודיעין במצרים על חלקו במגעים. הנשיא מובארק אמר לשרון בתגובה: "עשיתי זאת במיוחד עבורך".

 

אתר אינטרנט ערבי הפועל בלונדון, דיווח כי במסגרת פגישתם של ראש הממשלה, אריאל שרון ושר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-ריית' בשבוע שעבר בירושלים, דרש שרון מאבו אל-ריית' להפסיק את מסע ההשמצה בתקשורת המצרית נגד ישראל.

 

לפי הדיווח, שרון הציג לפני עמיתו המצרי תיק עב כרס מלא במאמרים ובקריקטורות עוינות לישראל והבהיר לשר כי מסעות הסתה מסוג זה אינן מסייעות להרגעת הרוחות באזור לקראת הבחירות ברשות הפלסטינית ולהשגת יציבות באזור.

 

שר הביטחון, שאול מופז, חתם ביום שישי האחרון על צו גירוש לששת הסטודנטים המצריים, זאת בעקבות הסיכום עם הבכירים המצריים על שיחרור עזאם. מופז אמר לבכירים המצרים: "אני אישית אומר שהאיש איננו מרגל וכלוא לחינם".

 

בישראל שמרו על עירפול כבד עד לרגע השחרור. המבצע נוהל על-ידי לשכת ראש הממשלה, השב"כ וגופי מודיעין אחרים, ובליווי המשטרה ויחידת נחשון של השב"ס. השיירה יצאה לשדה התעופה באילת.

 

המגעים הגלויים והחשאיים

 

במשך כל שמונה השנים, שבהן שהה עזאם בכלא במצרים, נמשכו המגעים הגלויים והחשאיים בין ירושלים לקהיר. גורמים מצרים אמרו ל-ynet שמהלך דרמטי בסדר גודל כזה הוא תולדה של מגעים ישירים בין ראש הממשלה, אריאל שרון לבין נשיא מצרים, חוסני מובארק. 

 

בהקשר זה ציינו הגורמים כי בביקור האחרון של שרי החוץ והמודיעין בישראל (יום רביעי שעבר) נשאר שר המודיעין, עומר סולימאן, לפגישה בארבע עיניים עם שרון. להערכת הגורמים המצרים, הקצוות בעסקה נסגרו בפגישה זו, ושני הצדדים נתנו אור ירוק למימושה.

 

גורמים מדיניים אמרו היום: "סיכום עקרוני כבר היה, מה שתרם למימוש הוא חיבור של שני דברים, האחד - ההסכמה לשחרר את הסטודנטים המצרים, המצרים מבחינתם יקבלו שישה תמורת אחד, והשני הוא השיפור באווירה וביחסים עם הפלסטינים - עם מות ערפאת".

 

מקורות במצרים אומרים ל-ynet כי העניין המתרחש בימים אלה הוא הרבה יותר גדול מעסקה של חילופי אסירים שבה יוחלף ככל הנראה עזאם עזאם מול ששת העצורים המצרים בישראל. לטענת המקורות, מדובר בחבילה מדינית גדולה, שבמסגרתה הסכימו ישראל ומצרים על סידורי גבול חדשים ביניהן לנוכח התקרית שהייתה ברפיח, ולקראת נסיגה אפשרית של ישראל מהרצועה.

 

המקורות חזרו על הדברים שאמר שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-ריית ל-ynet, ולפיהם הושגה התקדמות בשיחות בין ישראל למצרים בכל הנוגע להיקף הנסיגה הישראלית מן הרצועה. אבו אל-ריית אמר כי המקורות שבו והדגישו כי הנסיגה צפויה להיות מלאה מכל הרצועה, כולל מציר פילדלפי, וכי ישראל תאפשר לפלסטינים שליטה מלאה בנמל עזה ובשדה התעופה של עזה תמורת התחייבות מצרית להשגחה על פעילותם של הפלסטינים.

 

הקרב בבית המשפט

 

ביום שישי הוגשה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בקשה מהפרקליטות לשחרר את העצורים המצרים "ללא תנאים, החל משעה 12:00 ביום א' 5.12, בהתאם לחוק סדר הדין הפלילי". בבקשה נטען כי "שחרורם דרוש כדי לאפשר את גירושם מישראל, לפי צו גירוש שיוצא על-ידי שר הביטחון, או מי שהוסמך לכך על-ידיו".

 

אמש הוצא באותו בית משפט צו איסור פרסום על כל פרט הנוגע לשחרורו של עזאם עזאם: "בהתנגשות שבין הסכנה לחירותו של עזאם עזאם וזכותו לחיים, לבין חשיבותה של הזכות לחופש הביטוי, מובן שגוברת הזכות לחירות", קבע בית המשפט.

 

העיתון "אל-אהראם" הוציא הבוקר מהדורה מיוחדת, שבה דווח כי "ששת העצורים המצרים הכלואים בישראל ישוחררו תוך שעות". העיתון ציין שהנושא סוכם בפגישותיהם של שרי החוץ והמודיעין של מצרים עם ראש הממשלה.

 

מספר אישים שביקרו את עזאם בבית הכלא טורה בקהיר סיפרו על התנאים האיומים שבהם הוחזק בתא של שלושה מטר מרובעים. עזאם ישן על מזרון המונח על הרצפה. הסוהרים המצרים נהגו למנוע ממנו ללכת לשירותים, לעתים במשך 18 שעות ביום. השר דני נוה, שביקר אותו, הבטיח בשעתו שיפעל לשיפור תנאי כליאתו.

 

בדצמבר 2001 העביר עזאם מכתב לראש הממשלה באמצעות השר סלאח טריף שביקר אותו בכלא, וביקש משרון שיעשה כל שביכולתו להוציאו מהכלא.  

 

מובארק רמז על עסקה לשחרור הנאשמים המצרים

 

שר החוץ, סילבן שלום, פגש את הנשיא חוסני מובארק בדצמבר 2003 בכינוס בינלאומי בז'נווה והעלה בפניו את ההצעה הבאה: לשחרר את עזאם ב-23 ביולי 2004, יום מהפיכת הקצינים במצרים, יום שבו נהוג להעניק חנינות. נושא שחרור עזאם עלה שוב בספטמבר 2004 בפגישת שלום עם שר החוץ המצרי החדש, אחמד אבו אל-ריית', בכינוס עצרת האו"ם בניו-יורק.

 

בפגישה זו העלה השר המצרי את הבקשה לשחרר את ששת הסטודנטים המצרים. שלום עדכן בפרטי הבקשה את ראש הממשלה, אריאל שרון ואת ראש השב"כ, אבי דיכטר. הוא ביקש מדיכטר לבדוק האם ייתכן שהמצרים מעוניינים בעסקה חדשה - עזאם עזאם תמורת ששת הסטודנטים. דיכטר יצא למצרים ובדק את הנושא, והתברר שאכן קיים רצון מצרי לקדם עסקה שכזו. בסוף ספטמבר נפגש שלום עם ראש הממשלה, ושוחח עמו על העסקה הנרקמת.

 

רמז פומבי ראשון למימוש העסקה, נשמע ביום חמישי שעבר מפיו של הנשיא מובארק, שאמר כי שישה סטודנטים מצרים הכלואים בכלא אשקלון, ישוחררו בקרוב. הנשיא המצרי ציין כי הנושא נידון בפגישותיו של שר החוץ, אחמד אבו אל-ריית', בישראל. מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לדבריו כי "נושא שחרור הסטודנטים המצרים אכן נדון בפגישה עם שר החוץ המצרי, והוא נמצא בבדיקה".

 

מכתב האישום, שהוגש בחודש ספטמבר לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, עולה כי השישה רקמו תוכנית לחטוף חיילים, כדי לבצע פיגוע מיקוח ולשחרר אסירים פלסטינים מבתי הכלא בישראל, להשתלט על טנק ואף לשדוד בנק במצפה רמון.


פורסם לראשונה 05/12/2004 12:33

 

בהכנת הידיעה השתתפו שרון רופא-אופיר ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
נשיקות ראשונות באילת
צילום: איי אף פי
צילום: חגי אהרון
השמחה במע'ר
צילום: חגי אהרון
צילום: מאיר אוחיון
מגיע לישראל במסחרית הלבנה
צילום: מאיר אוחיון
צילום: מאיר אוחיון
השיירה עוברת במסוף טאבה
צילום: מאיר אוחיון
צילום: דן בלילטי
בני משפחת עזאם ושר החוץ
צילום: דן בלילטי
צילום: איי פי
התחממות ביחסים. מובארק
צילום: איי פי
מומלצים