שלמים או קלופים, טריים או מבושלים
מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים, עונה לשתי שאלות נפוצות בנושא השימוש בפירות ובירקות
- איך מומלץ לנקות ירקות ופירות והאם כדאי לקלוף אותם?
ירקות ופירות מומלץ לשטוף היטב במים ובסבון. לא כדאי לוותר על הקליפות האכילות שלהם. פעמים רבות, הקליפות הן העשירות ביותר בצבעים, דוגמת הקליפה הירוקה של המלפפון, הקליפה הוורודה של הצנון והקליפה הסגולה
של החציל. הקליפות הצבעוניות עשירות בחומרי הגנה – ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
- האם עדיף לאכול ירקות טריים או מבושלים?
הירקות מזינים ומגינים כשהם חיים וגם כשהם מבושלים. הבישול עלול להפחית את הזמינות של רכיבים כויטמין C ופולאט, הרגישים לחום. לעומת זאת, הבישול תורם להעלאת הזמינות של רכיבים אחרים, דוגמת ליקופן (פיגמנט אדום הנמצא בעגבניה), בטא קרוטן (פיגמנט כתום הנמצא, למשל, בגזר) ולוטאין (פיגמנט צהוב הנמצא בריכוזים גבוהים בירקות עליים ירוקים). חשוב לציין שכמות קטנה של שומן, מהסוג הנמצא למשל באגוזים, בטחינה ובשמן זית, חיונית לספיגת הוויטמינים והפיטוכימיקלים.
בכל אופן, אם מבשלים, מומלץ בישול קצר ככל האפשר – באידוי או בהקפצה. אם משתמשים במים, מומלץ לצרוך גם אותם, כיוון שהרכיבים התזונתיים עוברים למי הבישול.