בגלל האלימות: הרופאים יעברו למתכונת שבת
שלשום הותקף רופא בכיר בתל-אביב בידי שני אחים, שאמם מאושפזת. מיום ראשון בצהריים ועד שני בבוקר לא יבוצעו ניתוחים ויבוטלו תורים, למעט במקרים דחופים. יו"ר ההסתדרות הרפואית: "הממשלה מגלה אוזלת יד מול האלימות הגואה בחברה הישראלית. אני מקווה שהמערכת לא תתעורר רק כשיירצח רופא"
שביתת מחאה: כלל הרופאים בישראל יעבדו במתכונת שבת מיום ראשון בשעה 12:00 בצהריים, ועד למחרת ב-07:00 בבוקר. זאת בעקבות תקיפת רופא בכיר שלשום בבית-החולים הסיעודי "רעות" בתל-אביב.
ד"ר דורון צאלי, המשמש גם כגריאטר המחוזי של שירותי בריאות כללית בעיר, מאושפז בבית-החולים "אסף הרופא" בצריפין, כשהוא סובל מזעזוע מוח ומשברים בפניו ובידו. שחר ודורון חתוכה, שאמם מאושפזת במקום, החשודים בתקיפה, נעצרו, ואחד מהם טען כי "נאלץ להכות אותו לאחר שעיקם לו את האצבע".
הבוקר (יום ו') תגיש המשטרה ערר לבית המשפט המחוזי בתל אביב על ההחלטה לשחררם למעצר בית.
צאלי סיפר אתמול: "זה התחיל מאגרופים לפרצוף ולבטן משניהם, משני הכיוונים, כשלברוח אני לא יכול כי מאחורי הקיר ומלפני נמצאים שניהם. באותה הזדמנות הבנתי גם שהם נתנו מכה לרופאה והעיפו אותה על הקיר ויש לה חבלה בבית החזה.
"הוא נעמד ממש חצי מטר ממני כשהוא תוקע לי אצבע בקרבת האף ואומר שהוא ירדוף אחרי או לבית או למגורים שלי, על מנת לשכנע אותי שמה שהם רוצים שיהיה עם האמא זה מה שיהיה. זה די מעליב שאתה משקיע עשרות שנים בחייך להיטיב עם החלק האומלל ביותר באוכלוסייה ומה שאתה מקבל זה פנים נפוחים, דימומים, זעזוע מוח".
"אולי כשיירצח רופא המערכת תתעורר"
מאז התקרית, הרוחות בקרב הרופאים סוערות. אמש התכנסה צמרת ההסתדרות הרפואית ברמת-גן, והחליטה על צעדי מחאה. במקרה האלימות הבא, הם מאיימים, השביתה תימשך יממה שלמה.
העיצומים כוללים את כל הרופאים בכל המוסדות הרפואיים בישראל (בבתי החולים, בקופות החולים ובמרפאות החוץ), ולמעשה מדובר בעבודה ב"מתכונת שבת" לכל דבר ועניין. במהלך העיצומים לא יתקיימו ניתוחים אלקטיביים (מתוכננים), לא יינתן טיפול רפואי לא דחוף ורופאי המרפאות לא יקבלו קהל.
"נוכח אוזלת ידה של הממשלה מול האלימות הגואה בחברה הישראלית נגד הצוות הרפואי, הפכו חיי הרופאים הפקר", אמר יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל, ד"ר יורם בלשר. "יש חשש ממשי שאלימות זו תעלה בחייהם".
בלשר הוסיף כי "בישראל כבר נרצחו בעבר שני רופאים – ד"ר מנליס מבית החולים הממשלתי בנהריה נורה למוות על ידי מטופל בשנות ה-60, וד"ר שפירא מבית חולים 'השרון' נדרס למוות על ידי מטופל בשנות ה-70. אני מאוד מקווה שלא יצטרך עוד רופא להירצח ולשלם בחייו כדי שמישהו במערכת יתעורר ויבין שהבעיה היא מאוד חמורה. אנחנו בכוונה לא מגדירים את זה שביתה – אלא הפסקת עבודה, שבאה כצעד מחאה מתריע. יש כאן רופא שניפחו אותו במכות, והוא שוכב עכשיו מאושפז עם שברים".
"ההסתדרות הרפואית דורשת לעגן את מסקנות הוועדה לבחינת צמצום ממדי האלימות במערכת הבריאות שמונתה ב-1998 על ידי שר הבריאות שלמה בניזרי אז בהסכם הקיבוצי של הרופאים", אמר בלשר. "המלצות הוועדה, שעד כה טרם יושמו, קובעות כי יש להציב שוטרים במחלקות רגישות כדוגמת חדר מיון וחדרי ניתוח, להתקין פעמוני מצוקה ולנקוט צעדי ענישה נגד מטופלים אלימים, התואמים את חומרת מעשיהם".
בתקופה האחרונה גברו מעשי האלימות נגד רופאים בבתי החולים. בחודש אוגוסט השנה נפצעו רופא, אח ושני שוטרים בהתפרעות אלימה של שישה תושבי הכפר עוזיר בבית החולים "יוספטל" באילת. מקרה דומה של תקיפת רופא על ידי בעלה של חולה אירע מספר ימים קודם לכן בבית החולים קפלן ברחובות.
ראשי ההסתדרות קוראים לכנסת לחוקק חוק שיאפשר להנהיג בארץ מדיניות של "אפס סובלנות" לאלימות כלפי סגל רפואי, כפי שהונהגה בבריטניה בשנים האחרונות. עיקריה של מדיניות זו: הידוק שיתוף הפעולה עם המשטרה, המערכת השיפוטית והפרלמנט; הקמת מערך תיעוד תקיפות והנהגת פעולות עונשין, כמו הוצאת "כרטיס צהוב" למטופלים שגילו התנהגות אלימה, ולאחריו "כרטיס אדום", שבעקבותיו מטופלים אלימים יוכלו לקבל טיפול אך ורק במוסדות מאובטחים שיוכלו להגן על שלום הצוות הרפואי.
כתוצאה מהנהגת מדינות ה"אפס סובלנות" בבריטניה, אומרים בהסתדרות, חלה שם עלייה ניכרת בדיווחים של הצוותים הרפואיים על מקרי אלימות נגדם, וחלה הפנמה בקרב הציבור הבריטי לגבי החומרה בה מתייחסת המערכת לתקיפות נגד רופאים.