שתף קטע נבחר

שביתה בבתי החולים נוכח האלימות נגד הרופאים

יום יום הם נלחמים להצלת חייהם של חולים, פצועים וקורבנות פיגועים. ההתקפות האלימות נגד עמיתיהם גרמו לרופאים להכריז היום: "עכשיו המלחמה היא על חיינו". שביתת המחאה של הרופאים תימשך 19 שעות ותהיה במתכונת שבת – יטופלו רק מקרים דחופים. שר הבריאות: "נתגבר האבטחה בבתי החולים"

היום בשעה 12:00 בצהרים יעצרו כל הרופאים בישראל, למעט אלה שעוסקים בטיפולי חירום או בניתוחים דחופים, את עבודתם. הם ייצאו לשביתת מחאה של 19 שעות, במחאה על האלימות הגואה נגדם מצד מטופלים ובני משפחותיהם.

השביתה שעליה החליטה ההסתדרות הרפואית תקיף את כל המוסדות הרפואיים ואת כל קופות החולים. בבתי החולים ישבתו כל המרפאות, והמחלקות יפעלו במתכונת שבת. ייערכו רק ניתוחים דחופים. האירוע שהוביל להכרזת השביתה היה תקיפת הרופא הגריאטרי בבית החולים "רעות" בתל-אביב בשבוע שעבר.

 

שר הבריאות, דני נווה, גינה את המעשה החמור שבו תקפו בני משפחה את ד"ר דורון צאלי. הוא שוחח במהלך סוף השבוע עם הרופא, הגריאטר המחוזי של שירותי בריאות כללית. השר הורה למנכ"ל משרדו, פרופסור אבי ישראלי, ליישם המלצות של ועדה בין-משרדית שהגישה את מסקנותיה עוד ב-98' לשר בניזרי. ההמלצות כוללות הצבת שוטרים במחלקות רגישות כמו חדרי ניתוח וחדרי לידה, התקנת לחצני מצוקה וענישה הולמת למי שנוהג באלימות כלפי הצוות הרפואי.

 

השר נווה גם הנחה את משרדו להגביר את האבטחה במוסדות רפואיים ולרענן את הנהלים הקיימים. צעד נוסף שנקט שר הבריאות הוא להורות למחלקה המשפטית של משרדו לבחון את האפשרות להחמיר את הענישה על תקיפת צוות רפואי במוסדות בריאות.

 

"אנו שמחים על ההוראה ליישם המלצות ועדת בניזרי", נמסר מההסתדרות הרפואית, "אך אנו כבר שבעי הבטחות, ודורשים לעגן המלצות אלה בהסכם הקיבוצי".

 

בשירותי בריאות כללית, שמעסיקה את ד"ר דורון צאלי כגריאטר המחוזי בתל-אביב, הובעה שביעות רצון מהשביתה. מנכ"ל שירותי בריאות כללית, זאב וורמברנד, אמר כי "זו תגובה ראויה ומתבקש. אני קורא ליו"ר ועדת הבריאות של הכנסת להתכנס, ליישם את מה שהוחלט בעבר ולקבוע סנקציות מתבקשות כלפי אזרחים הפועלים באלימות מול צוות רפואי".

 

הרופא המתמחה ד"ר ניקולאי תאודורוביץ', מבית החולים "אסף הרופא", נפגע השנה בפניו מרסיסי זכוכית, כשקרוב משפחה של מאושפזת דרש לבקר חולה מחוץ לשעות הביקור. "מצד אחד, אני ממשיך לעבוד כרגיל ולתת אותו יחס למטופלים, כי אחרת לא היינו בוחרים במקצוע הזה. מצד שני, אני נזהר הרבה יותר עם משפחות של מטופלים, כי למדתי שאי אפשר לדעת למה לצפות מאנשים. האיש שבגללו נפגעתי היה במעצר יומיים, שוחרר, ואין לי מושג מה קרה לו מאז. כולנו במתח ובלחץ, אבל זו לא סיבה לא לשלוט בעצמך. לפני שהם חושבים שמישהו אשם בצרות שלהם ומרימים את היד על רופא, שינסו לחשוב טיפה בהיגיון". בעקבות האירוע תוגבר מערך הביטחון בבית החולים, ורמת האלימות כלפי הרופאים ירדה באופן משמעותי.

 

בשנתיים האחרונות נרשמו יותר ממאה פניות של רופאים ל"קו החם" של ההסתדרות הרפואית, שדיווחו על התנהגות אלימה של המטופלים או קרוביהם. בין הסיבות העיקריות להתנהגות האלימה: המתח שבו שרויים קרובי המשפחה של המטופלים בגלל אי-הסכמה עם חוות הדעת המקצועית של הרופא, ולאחרונה, כפי שנמסר מאחד מבתי החולים, גם המצב הכלכלי. "יש משפחות שמתעקשות להשאיר את קרוביהם באשפוז לתקופה יותר ממושכת ממה שמצריך מצבם הרפואי, כדי לא לטפל בהם בבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי גל
רופאים. יותר ממאה פניות לקו החם על אלימות
צילום: מוטי גל
צילום: לע"מ
דני נוה. הנחה להגביר את האבטחה
צילום: לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים