החייל שירה בפעיל הבריטי: שיקרתי בתחקיר
כדור אחד שנורה מרובה אמ-16 ופגע ב-11 באפריל 2003 בפעיל השלום הבריטי תום הרנדאל, הביא למותו תשעה חודשים מאוחר יותר. בעדותו של החייל שירה לעברו בציר פילדלפי, שהגיעה לידי ynet מודה החייל: "יריתי בלי אישור של המ"פ, הכל היה תחת לחץ ופחד". גם בחלק אחר של העדות, הודה החייל ששיקר
"יכול להיות שזה היה שקר...מתוך פחד, לחץ". סמל ת', לוחם גדוד הסיור המדברי, הודה שמסר דיווח שקרי בתחקיר המבצעי על הארוע שבו הרג לכאורה את פעיל השלום הבריטי, טום הרנדאל באפריל 2003 בגזרת רפיח. בעדותו בבית הדין הצבאי שהגיעה הלילה (יום ד') לידי ynet הודה החייל בדיווחים שיקריים נוספים, אך טען: "הירי לא היה מכוון. ביצעתי ירי הרתעתי".
הרנדאל נפגע מכדור אחד שנורה מרובה אם-16 באפריל 2003 באחת הפרשות הקשות באינתיפאדה. הוא אושפז בבית חולים בלונדון כצמח ומת תשעה חודשים אחר כך מסיבוך של דלקת ריאות. חודשים ארוכים נמשכה חקירת מצ"ח. החייל שירה לעבר הרנדאל בציר פילדלפי, מסר בתחקיר המבצעי גרסה שונה לחלוטין מגרסתו המאוחרת.
הוא סיפר תחילה על אדם חמוש, שירה באמצעות אקדח באוויר ולעבר העמדה. כולם האמינו לו, אך מצ"ח המשיכה לחקור תחת לחצים שהפעילו המשפחה הבריטית ודיפלומטים בריטים. בסוף דצמבר 2003, התרחשה תפנית בחקירה. מצ"ח עצרה את החייל וטענה שהודה כי שיקר. הוא נאשם תחילה באישום של חבלה בכוונה מחמירה, בנוסף לאישומים נוספים הקשורים לדיווח השקרי שלו בתחקיר המבצעי. לאחר מותו של האזרח הבריטי, הוא הואשם בהריגה.
סמל ת', המיוצג על-ידי עורכי הדין אילן בומבך ויריב רונן, נמצא מאז במעצר. משפטו מתנהל בפני הרכב שופטים בראשות נשיא בית הדין של פיקוד הדרום, אלוף-משנה ניר אבירם. באחרונה זומן, לראשונה, להעיד, והודה כי שיקר. בדיון שהתקיים לפני ימים אחדים, הציג הסניגור בפני הנאשם הוראות פתיחה באש.
"לא מכיר אותן. אף פעם לא הסבירו לי כלום לגבי המסמכים", אמר החייל. בהמשך, כנשאל שאלה עקרונית לגבי הוראות שהיה מקבל, השיב: "כולם יודעים שיש לי בעיה בעברית לקרוא ולכתוב והייתי נותן זאת לחברים שהיו איתי בעמדה". לשאלה כיצד הסביר את המעשה בפני מפקד הגדוד, השיב: "אמרתי לו שעשיתי מה שאומרים לעשות, כל מי שנכנס לשטח אש, צריך להוריד, כל הזמן אתם אומרים את זה".
שלב החקירה הנגדית
תובע: "ביום האירוע, האם באמת היה נשק לאיש שנכנס (הרנדאל - ynet) או לא היה לו?
נאשם (חושב ומשתהה): "אני דיווחתי על בן אדם שהיה לו נשק".
תובע: "זה לא מה ששאלתי. לא מה דיווחת, אלא מה היה? היה לו נשק או לו היה נשק?"
נאשם: "לא. זאת האמת".
תובע: אז דיווחת להיימן (המ"פ) דיווח שיקרי?
נאשם: "לא דיווחתי שקרי, יכול להיות שיש לו נשק מתחת לבגדים. שם זה ירי חופשי. צה"ל מבצע ירי חופשי ברפיח".
תובע:
"אבל אמרת להיימן שראית נשק?נאשם: "נכון".
תובע: "אז שיקרת?
נאשם: "אמרתי".
תובע: "אחרי זה דיווחת גם שהאיש ירה באוויר וירה עליך, נכון?"
תובע: למה אתה מדווח שהוא יורה עליך?
נאשם: "כי כבר ביצעתי (ירי) בלי אישור שלו (של המ"פ), הכל תחת לחץ ופחד. כל הזמן אומרים לנו תבצעו ירי, יש לכם אישור. כל הכוחות של פילדלפי צפונה יורים בלי אישור על מי שחוצה קו אדום".
בחלק אחר של העדות, הודה שוב סמל ת' שדיווח פרטים לא נכונים בתחקיר המבצעי:
תובע: "סיפרת למג"ד שפינו אותו (לאחר הירי). לא סיפרת שהוא נעלם לך".
נאשם: "לגבי האנשים שסחבו אותו פנימה, זאת לא האמת".
תובע: "שיקרת למג"ד".
נאשם: "זה לא היה נכון, זה היה תחת פחד ולחץ. לא ידעתי מה להגיד".
ואילו בחלק אחר בחקירה, שבו התייחסו לדיווח הראשוני של סמל ת', שבו סיפר כי הרנדאל "היה עם מדים מנומרים, החזיק אקדח ביד ולא לבש שום דבר כתום (צבע מדי ארגון השלום ISM)", הודה החייל בדיון בבית הדין: "כן היה לו צעיף כתום על הצוואר". עם זאת, הנאשם טען בדיון כי לא כיוון אליו את הנשק באמצעות כוונת ולא ניסה להרוג אותו. "זה לא היה מכוון עליו, ירי הרתעתי", כדבריו.