שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: חוק האזרחות מעלה בעיות מבחינה חוקתית

בהחלטת ביניים שניתנה על ידי הרכב מורחב של בג"ץ בעתירות נגד חוק האזרחות, קראו השופטים לממשלה "לשקול היטב" את הארכת תוקפו של חוק האזרחות. "זהו חוק שאיננו ככל החוקים", קבעו השופטים. לפי החוק, שנכנס לתוקפו באוגוסט 2003 כהוראת שעה, לא תינתן אזרחות או מעמד כלשהו בישראל לפלסטינים מהשטחים הנשואים לאזרחי ישראל

בג"ץ קרא היום (ה') לממשלה לשקול היטב את המשך הארכת תוקפו של חוק האזרחות. בהחלטת ביניים שניתנה על ידי ההרכב המורחב והנדיר שדן בעתירות נגד חוק האזרחות, 13 שופטים, נאמר כי חוק האזרחות "איננו חוק ככל החוקים", ומעלה שאלות ובעיות רבות מבחינה חוקתית.

 

חוק האזרחות נכנס לתוקפו באוגוסט 2003 כהוראת שעה, ועל פיו לא תינתן אזרחות ולא יינתן מעמד כלשהו בישראל לפלסטינים תושבי השטחים הנשואים לאזרחי ישראל.

 

ארגון עדאללה עתר אז לבג"ץ באמצעות עו"ד חסן ג'בארין ועו"ד אורנה כהן, וטען כי מדובר בחוק גזעני, המהווה הפרה קשה של זכויות יסוד, כגון הזכות לחיי משפחה, הזכות לכבוד והזכות לשוויון. יתרה מזאת, טענו העותרים - מדובר בחוק שחוקק על בסיס קולקטיבי-אתני, שיוצר החשדה של כל האוכלוסייה הערבית בישראל.

 

מנגד, דיווח ראש השב"כ, אבי דיכטר, בישיבת הממשלה שדנה בנושא, על ירידה דרמטית במעורבות ערביי ישראל בטרור מאז יושמה הוראת השעה. 

 

בדיון שנערך בעתירה בינואר 2004 בהרכב המורחב, קבעו השופטים כי ימתינו להחלטת הממשלה, שאמורה הייתה להתקבל לקראת אוגוסט 2004, אז אמור היה לפקוע תוקף הארכת השעה. אולם באוגוסט האחרון הוחלט להאריך את תוקף חוק האזרחות בחצי שנה נוספת.

 

עדאללה פנו אז שוב לבג"ץ בבקשה למתן פסק דין, והיום החליט הרכב של 13 שופטים להמתין עוד חודשיים, אז יפוג תוקפו של החוק, והממשלה תדון שוב באפשרות הארכתו. המדינה הודיעה לבג"ץ כי הממשלה תכניס תיקונים ושינויים בחוק ותצמצם את תחולתו.

 

בג"ץ, כאמור, קבע היום כי ימתין להחלטת הממשלה על עתידו של חוק האזרחות, ואולם כאמור רמז כי על הממשלה לדון בו בזהירות, מאחר שהשלכותיו החוקתיות עשויות להיות בעייתיות.

 

חבר הכנסת רומן ברונפמן (יחד) אחד העותרים לבג"ץ, אמר בתגובה כי "בג"ץ רמז כי התיקון לחוק האזרחות האוסר על איחוד המשפחות אינו חוקתי. על הממשלה להפנים את המסר, ולבטל לאלתר את החוק הגזעני והמביש הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
(ארכיון)
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומוייסקי
דיכטר. הוראת השעה מסייעת ללחימה בטרור
צילום: אלכס קולומוייסקי
ברונפמן. על הממשלה לבטל את החוק המביש
מומלצים