דיאטת הסרוטונין - אוכלים פחמימות לפי מצב הרוח
מחקר חדש שנערך בבית החולים "בילינסון" העלה כי קיים קשר מובהק בין רמת הסרוטונין במוח לבין כמות הפחמימות שצריכה להכיל דיאטה. ההצלחה הפתיעה אפילו את החוקרים. בקרוב: הספר
הקשר בין המזון שאנחנו אוכלים לבין מצב הרוח מוכר עוד מימי קדם. אבל מחקר חדש שערכה פרופ' אילנה בלום, מנהלת השירות האנדוקרינולוגי ב"מרכז לרפואת המאה" ולשעבר מנהלת המכון האנדוקרינולוגי בבית החולים "בילינסון" בפתח תקווה, גילה, כך נראה, נוסחת דיאטה מנצחת: לא עוד "אכול על פי סוג הדם שלך" או עשה "דיאטת סאות' ביץ'" – הטרנד החדש, בקרוב במטבח הפרטי שלכם, עשוי להיות, אם לשפוט על פי הצלחת הדיאטה, "אכול על פי רמת הסרוטונין שלך במוח".
פרופ' אילנה בלום היתה אורחת כנס התזונה של חברת "דנונה"הסרוטונין הוא נוירוטרנסמיטור (מעביר עצבי) בין תאי עצב במוח. הסרוטונין פעיל במערכות שונות, האחראיות, בין היתר, על תיאבון, הנאה מינית ושיכוך כאב. התרופות נוגדות הדיכאון מקבוצת ה-SSRI ("פרוזאק" ואחיותיה), לדוגמה, גורמות לעלייה ברמת הסרוטונין במוח.
"רמות גבוהות של סרוטונין", מסבירה פרופ' בלום, "גורמות למצב רוח טוב, לרוגע, לרצון לישון ולתחושת שובע. רמות נמוכות שלו, לעומת זאת, גורמות בדיוק לתחושות ההפוכות. במחקר שערכנו, ניסינו להתאים את הדיאטה לרמות הסרוטונין שמצאנו אצל 58 נבדקים שסבלו מעודף משקל".
"בכל הדיאטות מרזים", היא מפרטת, "אבל הבעיה היא שאחרי זמן קצר נשברים. לפעמים זה קורה אחרי שבועות בודדים, ולעתים מספיקים חודשים ספורים. אנחנו ניסינו למצוא נוסחה מנצחת לדיאטה, שאנחנו יוכלו להתמיד בה לאורך זמן, והחלטנו לעשות את זה לפי רמת הסרוטונין של האינדיבידואל".
"ערכנו לכל אחד מהמשתתפים בניסוי בדיקת דם שבה מדדנו את ערכי הסרוטונין שלו. אלו שיש להם באופן טבעי סרוטונין נמוך יחסית, בדרך כלל יהיו מכורים לפחמימות, משום שפחמימות מעלות את רמת הסרוטונין, וכך הם 'מפצים' את עצמם על החוסר בסרוטונין. לעומת זאת, אלו שיש להם דווקא סרוטונין גבוה והם סובלים מעודף משקל, ייטו להתמכר יותר לסטייקים ולחלבונים".
"לפי רמת הסרוטונין שמצאנו", מפרטת פרופ' בלום, "הרכבנו למטופלים את הדיאטה. אלו שבבדיקות נמצא שיש להם סרוטונין נמוך קיבלו דיאטה שהרכבה היה 60-70% פחמימות, 15-20% חלבון ו-15-20% שומן. לאלו שיש להם סרוטונין גבוה הכנו תפריט דיאטטי שכלל רק 40% פחמימות, כאשר היתר התחלק בין חלבונים ושומנים".
"מה שקרה לנו בדיאטה", היא מספרת, "והפתיע אפילו אותנו, היה שפרט לכחמישית מהנבדקים שלא עמדו כלל בתוכנית ההרזייה ופרשו ממנה – השאר פשוט התמכרו אליה. מדובר בהצלחה בשיעור של 70%, והאנשים האלו אפילו ירדו מתחת למשקל האידיאלי שלהם, ולא הסכימו להפסיק את הדיאטה, מרוב שהיא הייתה טובה ונוחה להם, גם שנה לאחר שהיא החלה".
פרופ' בלום מסרבת לגלות את הממצאים הנוספים שעלו במחקר שלה, שבדק את הקשר בין אוכל למצבי רוח, ומבטיחה שהכל יופיע בספר חדש שלה שעומד לצאת לאור בחודשים הקרובים. האם בינתיים ניתן ללכת לרופא המשפחה, למדוד את רמת הסרוטונין ולהרכיב דיאטה לפי התוצאות? "בדיקת רמת הסרוטונין בדם אינה נמצאת בסל הבריאות", היא מבשרת, "ויכול לבצע אותה רק אנדוקרינולוג שמומחה בכך. אבל ככלל, ניתן לומר שאם אתה אוהב לאכול הרבה סטייקים כנראה שרמת הסרוטונין שלך נמוכה ומומלצת לך דיאטה עם יחסית מעט פחמימות. לעומת זאת אם אתה 'מכור למתוקים', מומלץ לעשות דיאטה שתכלול כ-60% פחמימות. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית מומחית שתרכיב לך תפריט".
מצב הרוח שלך ישפיע על איכות הדיאטה. פרופ' אילנה בלום
צילום: עופר מאיר
מומלצים