שתף קטע נבחר
 

שיטת הפעמונית

הפעמונית מורכבת משני חלקים: סדינית חיישנים שממוקמת מתחת לסדין, וקופסת בקרה אלקטרונית שממוקמת על כיסא ליד המיטה ושאליה מחוברת הסדינית. כשהילד מרטיב וטיפת שתן ראשונה נוגעת בסדין, הפעמונית מצלצלת. הצלצול מפעיל את מנגנון הרפלקסים וגורם לילד, תוך כדי שינה, לעצור את פעולת ההשתנה. במשך הזמן הילד לומד לזהות בעצמו את הגירוי ולהתאפק. השיטה בטוחה מאוד, מאחר שהמכשיר לא מחובר לגופו של הילד.

 

קיימים גם מכשירים (זמזמים) שבהם החיישן מונח על גופו של הילד באזור הבטן התחתונה ומחובר עם חוט חשמל, שעובר מתחת לחולצה ומחובר למכשיר שמוצמד לחולצה. מכשיר זה הוא לא בטיחותי. השתן החומצי בא במגע עם החיישן, וכתוצאה מכך עלולה להיות קורוזיה שתגרום להפרשת חומצה על עור הילד. הילד נמצא בתנועה במיטה, והחיישן עלול לשפשף את עורו. מעבר לכך, ילדים מגלים התנגדות למכשירים ולחוטים שמוצמדים לגופם.

 

שיטת הטיפול בפעמונית נחשבת לשיטה היעילה ביותר לטיפול בהרטבה בכל העולם. במהלך הטיפול עובר הילד תהליך של למידה, שמטרתו להפעיל את מנגנון הרפלקסים במוח ולהביא לכך שהילד ילמד לזהות במצב של שינה את הסיגנל שנשלח מהשלפוחית ולבצע את פעולת ההתאפקות. פעולה זו נקראת 'התניה של מנגנון הרפלקסים'. שיטה זו יעילה אצל 30%-40% מכלל המטופלים ומביאה לגמילה מלאה.

 

כדי להגדיל את סיכויי הגמילה אצל אותם ילדים שמכשיר בלבד לא מביא לגמילה, חשוב לשלב בטיפול אלמנטים למידתיים נוספים, כגון תרגילי התאפקות, תרגול השרירים הטבעתיים, תרגילי הרפיה, שתיית לחץ (המסת נוזלים מבוקרת לפני השינה), סוגסטיה, מודלינג (מתן מודל חיובי להזדהות, כגון מכתבים של מטופלים שטופלו ונגמלו) והדרכת הורים.

 

שיטת הטיפול שפיתחתי משלבת טיפול התנהגותי עם מכשיר הפעמונית ואלמנטים למידתיים נוספים. הטיפול מביא ליותר מ-90% גמילה בתוך 3-5 חודשי טיפול, והוא מתאים למטופלים בגילאים 4-30.

 

הטיפול לא אחיד לכל ילד. חשוב שהטיפול יותאם לכל ילד בהתאם למצבו, ושייעשה על ידי איש מקצוע שמומחה לבעיית ההרטבה.

 

במרפאות פועל מוקד מידע וייעוץ טלפוני שניתן ללא תשלום וללא חובת הזדהות בטלפון 5351990-03. כמו כן ניתן לקבל מידע רב באתר האינטרנט בעברית. ניתן גם לפנות לפורום 'הרטבת לילה' , כאן בערוץ הבריאות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים