המשפחה המאמצת: "מה עבר לשופטים בראש?"
לדברי אחיה של האם המאמצת, החלטת המחוזי להעביר את תינוק המריבה להורים הביולוגיים "הפתיעה אותנו לחלוטין". הוא הוסיף: "נערער לעליון וננצח". עורך דינם של ההורים הביולוגיים פונה למאמצים: "אל תערערו על ההחלטה, ותהפכו לדודים של הילד". מומחית: המעבר יהיה קשה לכולם
"אני לא יודע מה עבר לשופטים בראש. הפסיקה הפתיעה אותנו לחלוטין".
כך אמר היום (ה') אחיה של האם המאמצת, בעקבות הכרעת בית המשפט המחוזי להעביר את תינוק המריבה להורים הביולוגיים.
לדבריו, "זו פסיקה שהתקבלה בניגוד לכל חוות הדעת של מומחים ושל אנשי השירות למען הילד ושל כל מי שמבין בילדים. זה שהשופטת סביונה רוט לוי הביעה דעה הפוכה לפסיקה רק מחזק את מה שאנחנו אומרים. היא שופטת שמסתכלת על טובת הילד ופעלה רבות בתחום זה". הוא הוסיף כי "אנחנו נערער לעליון וננצח בסוף".
עורך דינם של ההורים המאמצים, שמעון שובר, אמר כי לצערו בית המשפט לא אימץ את חוות הדעת של המומחים שקבעו כי על הקטין להישאר לטובתו בידי הוריו המאמצים והודיע שיערער לבית המשפט העליון.
עו"ד דין עדני, פרקליטם של ההורים הביולוגיים, אמר לאחר ההחלטה: "זה ניצחון של הצדק ושל החוק, ושל ההגינות של קול האדם. הוא ביקש מההורים המאמצים לחדול מן המאמצים המשפטיים. "אנחנו זועקים להורים המאמצים: אל תערערו על ההחלטה. רוב חייו של התינוק מתנהלים בבית המשפט. תנו לו קצת שקט. הוא זועק למגע של אמו הביולוגית, ולמבטו של האב".
ובכל זאת, לאחר הגשת פסק הדין הגישו ההורים הביולוגיים באמצעות עורך דינם, הצעה מיוחדת להורים המאמצים, שתאפשר להם להיות בקשר עם הילד. עו"ד עדני הסביר: "אנחנו מבקשים מההורים המאמצים שיישארו בתמונה בתור דוד ודודה של הילד, כי הגורל של כולנו נקשר וחבל להמשיך במלחמות משפחתיות. הרי כבר ניצחנו בשתי ערכאות".
מומחית: "המעבר יהיה קשה לכולם"
"סביר להניח שכל החלטה הייתה מעלה בתורה התלבטויות וקשיים. אי אפשר היה לקבל במקרה הזה החלטה גורפת שתענה על כל הצרכים או תפתור את כל הבעיות. ימים יגידו אם זאת הייתה ההחלטה הנכונה".
כך אמרה פרופ' רחל לוי-שיף, מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן וחוקרת בכירה במרכז פלג-בילג, בעקבות החלטת בית המשפט.
"אין ספק שההחלטה הזאת היא קשה מאוד", אומרת לוי-שיף. "הנסיבות הן מאוד מאוד מורכבות במקרה הזה. אם הקטין אכן יעבור להוריו הביולוגיים והחלטת בית המשפט לא תתהפך בערעור – הם יצטרכו לקבל הדרכה צמודה ותמיכה במעבר. אין ספק שהמעבר יהיה מאוד קשה לכולם – גם לילד, גם להורים המאמצים וכמובן גם להורים הביולוגיים".
"גם ההורים הביולוגיים", היא מוסיפה, "וגם ההורים המאמצים – יצטרכו לקבל הדרכה צמודה וייעוץ מלווה לתקופת זמן לא קצרה. ההורים המאמצים ודאי מאוד נקשרו לילד, והם מרגישים כלפיו רגשות עזים. וכך גם ההורים הביולוגיים. כל אחד מנקודת המבט שלו חווה כאן חוויה משמעותית, ולכן ההחלטה לכאן או לכאן היא מאוד קשה ויכולה לעורר קשיים לא מעטים".
"באשר לילד עצמו – הדברים מאוד תלויים כרגע בהורים הביולוגיים ובהורות שלהם. עד כמה הם יהיו הורים מיטביים ויידעו לעזור לתינוק להתמודד עם המעבר – לא רק עכשיו אלא גם לטווח ארוך. מאוד חשוב שהם יישארו במעקב וייעוץ פסיכולוגיים ממושכים. המצב הוא כל כך מורכב שאין ספק שהם צריכים שהם הדרכה, ייעוץ ותמיכה. זה עולם ומלואו, וזה מאוד מסובך".