ראשי יש"ע לרמטכ"ל: אלפים יסרבו פקודה
"הסרבנות עלולה להביא להתפוררות ולחורבן, טפלו בה", ביקש רב-אלוף יעלון מהנהגת המתנחלים ונענה: "מאוחר מדי". מקורביו: "הוא ציפה לתגובה מרוסנת יותר - והתאכזב". הפגישה, בה לקחו חלק גם אלופי הפיקודים, הוגדרה "קשה מאוד ומתוחה", אולם "כנה". ולרשטיין, שקרא להפר את החוק וללכת לכלא: "הלוואי שיכולנו לדבר כך עם הדרג המדיני"
"אלפי חיילים יסרבו ביום פקודה לפנות יישובים" - כך הזהירו אמש (יום א') מנהיגי המתנחלים, שנועדו בקרייה בתל-אביב עם הדרג הבכיר בצה"ל. הרמטכ"ל, שביקש להיפגש עם ראשי יש"ע, קרא להם: "טפלו בסרבנות". אולם הם השיבו: "מאוחר מדי".
קודם לפגישה הזהיר הרמטכ"ל: "הסרבנות עלולה להביא להתפוררות ולחורבן. כל מי שחרד לגורלה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית ועצמאית, אל לו להעלות על דל שפתיו את המילה סרבנות".
את הפגישה, שהתקיימה בקרייה בתל-אביב, הגדירו שני הצדדים "קשה מאוד ומתוחה". ביש"ע דיברו על "אפלייה בין דם לדם" סביב מה שמתרחש בגוש קטיף, ו"אוזלת היד" נוכח הירי הבלתי פוסק של פצצות המרגמה.
מן הצד של צה"ל בפגישה נכחו הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון, סגנו, האלוף דן חלוץ, אלוף פיקוד מרכז, משה קפלינסקי, יורשו, יאיר נווה ואלוף פיקוד דרום, דן הראל. בקרב המתנחלים הגיעו יו"ר מועצת יש"ע בנצי ליברמן, אליעזר חיסדאי, שאול גולדשטיין, פנחס ולרשטיין, אבנר שמעוני ומזכ"ל אמנה, זאב (זמביש) חבר.
ראש מועצת בנימין, פנחס ולרשטיין, שחולל לא מכבר סערה עם האיגרת בה קרא "להפר את חוק הטרנספר וללכת לכלא", אמר ל-ynet בתום הפגישה: "הזהרנו את הצבא מגל אדיר של סרבנות. אין דיאלוג עם הדרג המדיני. זה נכון שהצבא לא יכול להחליט, אבל דיברנו עם ראשי הצבא על הכל, גם על הדרישה 'תנו לצה"ל לנצח' מול הפצמ"רים". בהקשר זה המתנחלים ודאי לא ישמחו לשמוע שמבצע "רוח סתיו" בצפון הרצועה, שהחל רק הבוקר, הסתיים אחרי פחות מיממה, מבלי שנפגע ולו גם מחבל אחד.
גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי הרמטכ"ל "לא יצא שבע רצון" מהפגישה עם המתנחלים. לדברי הגורמים, "הדברים ששמע יעלון היו קשים ומנוגדים למה שהוא והקצינים הבכירים מנסים לשדר בתקופה האחרונה - נגד תופעת הסרבנות".
"הרמטכ"ל ציפה לשמוע מאורחיו מידה מרוסנת יותר בכל הקשור למידת הסרבנות, והתאכזב שלא הצליח לקבל מהם הבטחה חיובית בכיוון", אומרים גורמים בסביבתו. "מדובר בפגישה ראשונה מסוגה בנושא זה. לרמטכ"ל היה חשוב ליצור דיאלוג עם ראשי יש"ע".
לדברי גורמים שהשתתפו בפגישה, גם בדרג הצבאי הביעו חשש מתהליכים שעלולים לקרות בחברה, במקרה של יישום תוכנית ההתנתקות. ראשי הצבא, כך נטען, הטילו את האחריות על המנהיגות של יש"ע.
"החלטנו שכנראה לא תהיה הפיכה צבאית", סיכם ולרשטיין. "השיחה היתה קשה, הנושאים היו קשים, אבל השיחה היתה כנה בקרב שני הצדדים. הלוואי ויכולנו לדבר כך גם עם הדרג המדיני". הוא אמר שפגישות מסוג זה יוסיפו להתקיים גם בעתיד.
מנסים לקצר את משך הנסיגה
בעוד המתנחלים מזהירים מהשלכות הנסיגה, הדרג המדיני דוהר קדימה: שר הביטחון, שאול מופז, אמר כי "המשימה העיקרית הלאומית לשנת 2005 היא תהליך ההתנתקות".
"נתחיל ברצועת עזה ואחר כך נגיע ליישובי צפון השומרון", אמר מופז, שדיבר בכנס חברתי-כלכלי שנערך בבורסת היהלומים.
שר הביטחון ציין כי ביקש מהרמטכ"ל וממפכ"ל המשטרה לבדוק האם ניתן לקצר את משך זמן הפינוי, שאמור להיות 12 שבועות, "כך שעד סוף 2005 - האחרונים שיעזבו את אותם שטחים שמפונים יהיו חיילי צה"ל".
מופז הביע תקווה שיווצר פרטנר פלסטיני לאחר הבחירות ברשות, ושיבח את צה"ל וכוחות הביטחון על "סיכול של 95 אחוזים מפעולות הטרור". הוא סיכם: "עיקר המאמץ בתוכנית ההתנתקות ייפול על כוחות הביטחון".
הרב הראשי: אין אופצייה לסרב
המתנחלים אולי לא סיפקו את הסחורה לה ציפו מופז והרמטכ"ל, אולם מי שבכל זאת גינה אתמול חד-משמעית את תופעת הסרבנות היה הרב הצבאי הראשי, תא"ל ישראל וייס.
אחרי שהסתבך בפליטת פה בראיון טלוויזיוני, בו אמר כי היה פושט אם מדיו אם הרב שפירא היה מורה לו לעשות כן, הבהיר הרב: "אין אופציה לחייל צה"ל לסרב פקודה בעניין ההתנתקות. אני אתייצב בראש רבניי ויחדיו נבצע את משימות צה"ל על פי החלטות הממשלה, בלי כחל וסרק". דבריו בכינוס התקבלו בתשואות.