שרון: "תעזבו את צה"ל, תגדפו אותי"
ראש הממשלה נפגש עם חיילים שהשתתפו בפינוי המאחז הלא חוקי ליד יצהר, והבהיר כי בכוונתו לבקש צעדים משפטיים תקיפים יותר כלפי "פורעי חוק". הוא קרא לשמור את הצבא מחוץ לעימות הפוליטי על ההתנתקות. שרון הביע כעס על ההתנכלות מצד מתנחלים לגדוד 890 של הצנחנים, ואמר: "אל תתנדבו לעמוד ולחטוף סטירות לחי"
"בימים הקרובים נקיים דיון על ההשלכות המשפטיות של האירוע ביצהר. אני מעריך שבעקבות הצגת הדברים צעדים שננקטים נגד מי שמאיים, מסית ופוגע יקבלו צורה אחרת ומימדים אחרים. אנו מקווים לשינוי בצעדים שננקטים היום נגד מי שפורע חוק. הצעדים הננקטים היום הם מינוריים מאוד ואין בהם כדי להרתיע". כך אמר הבוקר (יום ד') ראש הממשלה, אריאל שרון, במפגש עם חיילים, בתוכם מגדוד 890 של הצנחנים, אשר התעמתו עם מתנחלים מיצהר בעת פינוי שני הקרוואנים שלשום.
האירוע התקיים בבסיס פיקוד המרכז, בהשתתפות שר הביטחון, שאול מופז, הרמטכ"ל משה (בוגי) יעלון, חיילים ושוטרי מג"ב. חיילי גדוד 890, ששמעו את דברי שרון, הם חיילי הגדוד שאחד מחייליו ירה באוויר במהלך פינוי הקרוואנים מהמאחז הלא חוקי ליד יצהר. האירוע גרם לסערה במקום. צה"ל החליט להוציא חיילי פלוגה בגדוד מההתנחלות יצהר, בעקבות סדרה של פגיעות מצד המתנחלים בכלי רכבם, באספקת המים ובציוד הצה"לי במקום.
שרון, קפלינסקי ומופז מול החיילים (צילום: אלכס קולמויסקי)
שרון אמר לחיילים שהשתתפו בפינוי ביצהר: "אני יודע שזאת לא המשימה שלקראתה התאמנתם, אך זאת המשימה שהייתה חייבת להיות מבוצעת. שמעתי את הקללות והנאצות נגד צה"ל, מפקדים וחיילים. אל תיקחו את זה אישית, זה לא מכוון אליכם, אלא כלפי הממשלה, כלפי הכנסת וכלפיי... אני רוצה לומר למסיתים, למקללים, למגדפים – תעזבו את צה"ל, רוצים לגדף, גדפו אותי. אבל תשאירו את הפוליטיקה במגרש הפוליטי ותשאירו את צה"ל ואת חייליו בחוץ".
ראש הממשלה ביקש לפנות למג"ד 890 ודיבר על ההתנכלויות לגדוד: "זה דבר חמור בצורה בלתי רגילה. אני משוכנע שהמדינה חייבת לאפשר לאנשים, בעיקר שעומדים בקו החזית הראשון, לחיות בשקט חיים נורמליים וזה אחד הדברים שנדון עליו תוך ימים ספורים. לא יכול להיות שחייל, קצין או מפקד יהיה נתון לאיומים על ידי אחרים. אני לא מתכוון לוותר בנושא וכשאציג את הנושא בפני המערכת המשפטית, אתן גם את הדוגמא שלך".
בהמשך סיפר שרון: "שמעתי על מעשה אבירי כשאישה סטרה על לחיו של אחד הקצינים, והקצין היה בחור מאוד מנומס. הוא עמד והיא חבטה בו. אני אומר לכם - אל תתנדבו לעמוד כדי לקבל סטירת לחי. לא חשוב עד כמה האישה נחמדה - אתם לא חייבים".
בפגישה השתתף גם שר הביטחון, שאול מופז, שאמר לחיילי הגדוד שהשתתף בפינוי ביצהר: "לא יעלה על הדעת שאזרחים שנהנים מביטחון שאתם מספקים להם כשאתם מסכנים את חייכם, יעזו להרים יד על חיילים או על שוטרים. לכן צריך שמערכת החוק תדאג שהצדק הזה ייראה. המערכת המשפטית צריכה לעמוד בחזית ולהתמודד עם פורעי החוק וההסתה. אם נגזר עלינו להתמודד עם פורעי חוק, נפעל איתם באותה מידה של נחישות ואותה מידה של נחרצות".
הרמטכ"ל יעלון הצטרף: "אנו מקווים שהמערכת המשפטית תדע לאכוף כך שלא תהיה אלימות נגד החבורה הזאת וכדי שהצבא יוכל למלא את תפקידו ואת ייעודו כפי שצריך".
אלוף פיקוד המרכז, משה קפלינסקי, הבהיר: "למרות גילויים קיצוניים של אלימות, במשימה הזאת החיילים נהגו בתבונה. לצערי, האלימות שראינו השבוע ביצהר מצטרפת להקצנה בקרב חלק מהמתיישבים שאנו מתמודדים איתה יום יום ולתקיפה אישית של קצינים. מתפקידנו לדאוג שיגיעו מהר למיצוי הדין איתם ולהחזיר את המצב לצורה שצריכה להיות בחברה דמוקרטית".
אדוני, פינוי יכול לפתוח חתיכת מלחמה
במסגרת המפגש השיב ראש הממשלה לשאלות. החיילים נמנעו מלהעלות בפניו בעיה שהעלו בינם לבין עצמם קודם לכן - שאלת הסירוב לפינוי.
אחד החיילים שהשתתף בפינוי ביצהר, אמר לראש הממשלה: "מה שהיה ביצהר זה רק שני קרוואנים. אני קצת דואג מה יהיה כשיהיה מדובר על יישוב שלם. שמעתי על מתנחל שדרך נשק מול חייל. פינוי של שני הקרוואנים לקח 5-6 שעות עם כוחות גדולים. לפנות יישוב שלם, זה יכול לפתוח חתיכת מלחמה".
ראש הממשלה השיב כי לדעתו מדובר בעיקר במלחמת תעמולה: "אנחנו רואים את הסכנות, אך איני חושב שבפרסומים האלה על מלחמת אחים זה אש שיכולה להיירות. זה בעיקר עניין פסיכולוגי. צריך לא להירתע מהאמירות האלה. עם זאת, צריך לנקוט בכל אמצעי הזהירות. צריך לזכור – מה שיקרה כאן ישפיע גם על מה שיהיה שם", אמר שרון ברומזו לפינוי הצפוי ברצועה, "לכן אי אפשר לעשות כאן שום ויתור. כי אם יתברר שמצליחים פה, נמצא מפרי חוק גם שם".
ראש הממשלה התייחס לדיווחו של ראש השב"כ אתמול על כוונה של מתנחלים להשתמש ברובי צבע: "מצטיירת איזושהי תמונה שאומרת שתתנהל
מערכה. אולי תתנהל מערכה על ידי מחבלים, פה אני רוצה שתדעו, ההנחיות שלנו זה לא לאפשר לטרור לפעול. הבהרנו שבמידה ויהיה ניסיון לפגוע באנשים בעת הפינוי – תגובת צה"ל תהיה חריפה ביותר. אם הפלסטינים ימשיכו במה שמתרחש עכשיו, הם לא ישיגו שום דבר מיעדיהם הלאומיים. אם הטרור יימשך, ואם הם לא יפעלו נגד הטרור, שזה תפקידם, לדעתי לא יצליחו להשיג את יעדיהם".
שוטר מג"ב שמשרת במרחב שומרון אמר לראש הממשלה, בהתייחסו למאחזים המפונים: "מה שמפליא הוא שאנחנו מורידים קרוואן ולמחרת מגיעים שניים".
ראש הממשלה השיב: "הבעיה הזאת הועלתה גם על ידי המפקדים (בפגישה המוקדמת שקיימו ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל עם מפקדי החטיבות והאוגדות). לדעתי, מה שצריך להיות זה שאם בניגוד לחוק מציבים מבנים – לא צריך לנהל שום משא ומתן עם אף אחד. פשוט לפרק את זה מייד. משא ומתן נועד רק לגרירת זמן וגם גורם לכך שכשהנושא מגיע לערכאות הוא נדחה לפרק זמן ארוך. לכן, שום דבר – צריך לעשות את זה באופן מיידי".
הדובר האחרון היה המ"פ מאור שושן, המשרת ביצהר. שושן אמר לראש הממשלה: "אני אחראי על היישוב, החייל שלי הוא זה שירה באוויר כשלקחו לו את הנשק. שום חייל לא יסרב לבצע משימה. אני אומר את זה למרות שלי אישית כבר ניקבו צמיגים כמה פעמים. המשימה שלנו זה להגן על היישוב ואנחנו עושים את זה. יש את הקומץ, ואנחנו יודעים את זה, אבל כמו שיש כאלה שמקללים, יש גם כאלה שיודעים לחזק ולעודד".
ראש הממשלה השיב: "שמחתי לשמוע מה שאמרת. אני מכיר את הדברים שאתה מתאר. זה דברים שאסור שיתרחשו. הביקור שלי היום נועד למצוא את התשובה בשביל שהדברים האלה ייעצרו".