שתף קטע נבחר

רפי פלד: "תוך חודשים ספורים הבנתי שטעיתי"

מפכ"ל המשטרה לשעבר, בחדר החקירות: "טעיתי שנכנסתי לתחום שאני לא בקיא בו עם אנשים שאני לא מכיר מספיק". על אריה גבעוני: "הוא לא מהותי". על טל יגרמן: "הוא כמעט ולא דיווח לי ביוזמתו כלום". יגרמן: "פלד וגבעוני לא היו בקיאים בפרטים הפיננסיים"

מפכ"ל המשטרה לשעבר ואיש העסקים, רפי פלד, גילה בחקירתו ברשות נייירות-ערך ביולי 2002, כי כבר בסביבות אוקטובר 2001 (מספר חודשים לפני קריסת קבוצת פלד-גבועני) הוא התכוון לפרוש מהקבוצה.

 

"שוכנעתי להישאר רק כדי להשלים מספר מהלכים כדי שהקבוצה לא תתמוטט", אמר פלד בחקירתו. "בסוף ינואר 2002 הודעתי אולטימטיבית שאני עוזב, אבל שוב פעם שוכנעתי להישאר כדי לייצב את המערכת שלא תקרוס".

 

פלד נחקר מספר פעמים בין החודשים יולי 2002 לאפריל 2003. החקירות, שנחשפות לראשונה ב"ידיעות אחרונות", ארכו שעות רבות.

 

כאשר נשאל פלד האם הגיש מכתב רשמי בעניין רצונו לפרוש מהחברה - השיב פלד בשלילה. "הכול שיחות בעל פה", אמר בחקירה. "היו לי לא מעט שיחות בדבר הזה. כל הזמן חיפשתי לצאת מהסיפור הזה".

 

תזכורת: בשנת 2001 החלה קבוצת משקיעים בראשות פלד ואיש העסקים אריה גבעוני במסע השתלטות על חברות בורסאיות. הקבוצה לקחה אשראי בהיקף גדול מהבנקים, ותוך זמן קצר התברר שאין בידיה אפשרות להחזיר את הכספים שלוותה. כאשר התמוטט מגדל הקלפים, נותרה החברה עם חובות ענק לבנקים בהיקף של כ-800 מיליון שקל.

 

הפרשה הסעירה את שוק ההון. רשות ניירות-ערך החלה בחקירה, בחשד לכאורה כי מנהלי הקבוצה הטעו את המשקיעים.

 

החקירה התמקדה בחשדות שאי פרסום הדוחות הכספיים של חברות בקבוצה נעשה כדי להסתיר מהציבור הוצאת כספים מהחברות והעברתם לראשי הקבוצה. פלד, גבעוני וטל יגרמן - ששימש לטענת הרשות כיועצה הפיננסי של הקבוצה והרוח החיה בה - עוכבו לחקירה ברשות ושוחררו בערבות.

 

לאחרונה החליטה הפרקליטות להגיש כתבי אישום נגד ראשי הקבוצה. בסוף החודש צפוי להתחיל הליך של שימוע לראשי הקבוצה בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) בראשות עו"ד אלה רובינק. בסוף הליך השימוע תודיע הפרקליטות האם יוגשו כתבי אישום בפרשה.

 

"אני חושב שאמרתי מספיק"

 

במהלך 4 חקירותיו סיפר פלד כי פגש את יגרמן עוד בזמן כהונתו כמנכ"ל חברת החשמל. "הכרתי את יגרמן דרך גבעוני והיו לו לא מעט יוזמות בתחום של ניהול מט"ח וגם בתחום האנרגיה, שם הסתבר שיש לו ידע לא מועט", סיפר פלד.

 

על מעמדו של יגרמן בקבוצה אמר פלד: "טל הוא הרוח החיה בפעילות של שתי הקבוצות".

 

בחקירה שהתקיימה באפריל 2003 שאל החוקר את פלד: הוא (יגרמן) יוזם מהלכים לבד?

 

ת. הוא יזם מהלכים, שחלק התקבלו והרבה לא התקבלו. אין לו סמכות פורמלית בשום חברה. הכול מובא להחלטת בעלי התפקיד באותה החברה.

 

ש. גבעוני מסר בהודעתו כי כל מה שיגרמן עשה נעשה תוך תאום ובאישור מוקדם ממך.

 

ת. טל כמעט ולא מדווח לי ביוזמתו כלום. הוא משיב רק כשהוא נשאל, וגם אז הרבה פעמים זה באופן חלקי. צריך ממש לחלוב אינפורמציה כדי לקבל ממנו תמונה.

 

ש. איך נתת לאיש עם רקורד לא חיובי בשוק ההון לנהל מערך כספים של החברות שבראשן אתה עומד?

 

ת. תוך חודשים ספורים מאוד הבנתי שטעיתי ועסקתי בצעדי היחלצות. היום אני בדיעבד מודה שעשיתי אותם באיטיות רבה מדי שהפריעה לי.

 

ש. איפה טעית?

 

ת. טעיתי שנכנסתי לתחום שאני לא בקיא בו מספיק עם אנשים שאני לא מכיר מספיק.

 

ש. צירופו של טל יגרמן היה טעות?

 

ת. אני חושב שאמרתי מספיק. איך אומרים בתנ"ך? לא תמיד צריך לומר את השם המפורש.

 

ש. מה עם ארל'ה גבעוני?

 

ת. גבעוני הוא לא מהותי. הוא לא מוביל מהלכים.

 

לגבי שרשרת הניהול בקבוצה אמר פלד בחקירה: "ללא ספק הציר של כל העניין זה יגרמן. אחריו גבעוני, ואני אחריהם במעורבות הולכת ופוחתת, כתוצאה מרצוני לפרוש מהקבוצה".

 

לשאלת החוקר מה השאיר אותו בקבוצה, ענה פלד: "האחריות לקבוצה. הרצון לשמור על השם הטוב, לא לפגוע בבנקים והחשש שאם אפרוש, זה יגרום למפולת. הדבר הכי חשוב זה שאני דואג ליותר מ-1,000 עובדים. כל הפעילות הזאת עם התקשורת שהתלוותה אליה, פגעה מאוד בשם הטוב שלי.

 

"אם אני אצליח להנחית את העגלה הזאת בשלום, אני אצליח לשקם קצת את השם שלי. אם הכול יתמוטט, אני אחטוף כפל כפליים בשם שלי".

 

בחקירה נוספת אמר החוקר לפלד כי איש כספים של פויכטונגר השקעות מסר בחקירתו ברשות כי פלד היה מעורב בכל הפרטים בחברה. על כך השיב פלד: "לדעתי זה קשקוש גמור. תבדוק לאחור מי עשה מה בקבוצה ותראה שרפי פלד לא קיים".

 

את פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) מייצגות עורכות הדין אלה רובינק ואורלי דורון. את רפי פלד מייצגים עורכי הדין גיורא אדרת ונתי שמחוני. את טל יגרמן מייצגים עורכי הדין יהושע רזניק וז'ק חן. את רשות ניירות-ערך ייצגה בהליך עו"ד טלי רוזן.

 

יגרמן: עדכנתי בדיעבד

 

בחקירתו של יגרמן הוא סיפר לחוקר ציון לוי איך התחיל הקשר בינו לפלד. לאחר שפלד עזב את חברת החשמל, הציע לו יגרמן לנצל את המוניטין שיש לו ולהקים קבוצת משקיעים, שתרכוש חברות בורסאיות ותנסה להשביח את ערכן.

 

על מעורבותו של פלד בקבוצה אמר יגרמן: "פלד היה מעורב בקורה בקבוצה, התעניין במהלכים וניסה לתרום ולסייע באותם מקומות שהיה לו ערך מוסף בהם".

 

ש. כל מי שבא במגע עם הקבוצה אומר שאתה היית כל יכול, המוציא והמביא ושעל פיך יישק דבר בממלכת פלד-גבעוני.

 

ת. הנושאים הפיננסיים הם נושאים שבהם אריה גבעוני ודוד הבי אינם מצויים. גם רפי פלד אינו מצוי בהם לפרטים. הבי וגבעוני אינם מתמצים במטרייה הזאת של רכישת חברות ושל מימון עיסקאות ממונפות. אני נהנה מאמון רב מהם. כל הפעולות שביצעתי היו מקובלות עליהם, וחשוב לציין שהפעולות האלה עברו ביקורת של דירקטוריונים.

 

עם זאת, מודה יגרמן כי "לא בכל דבר גבעוני והבי היו מודעים לכל מה שעשיתי. לפעמים גם עדכנתי אותם בדיעבד".

 

ש. כיצד השתכרת מתפקידך בקבוצה?

 

ת. קיבלתי עמלות מביצוע עיסקאות. לדוגמה: קיבלתי 5 מיליון שקל מפויכטונגר השקעות, כשביצעתי את העיסקה עם יסקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
פלד. ניסה לפרוש כבר בסוף 2001
צילום: זום 77
מומלצים