החמאס והג'יהאד: נשתף פעולה עם המנצח
שני הארגונים הודיעו כי למרות החרם שהטילו על הבחירות, ישתפו פעולה עם המנצח. הפלסטינים טענו: חיילים ירו על קלפי בחאן יונס. ועדת הבחירות הודיעה שהוסיפה שעתיים ליום הבחירות. עד השעה 12.00 הצביעו כ-30%. אבו מאזן בקלפי: "שמענו שיש אחוז הצבעה גבוה, בעיקר בקרב נשים". לעומת זאת, במזרח-ירושלים דווח הבוקר על השתתפות מועטה מאוד. בכיר הפקחים ברשות, ג'ימי קרטר, מצביע על אי סדרים במזרח העיר: "הרבה מצביעים הגיעו לסניף דואר בעיר רק כדי לגלות ששמם כלל לא מופיע"
הבחירות ברשות: ארגוני החמאס והג'יהאד האיסלאמי הודיעו אחר הצהרים (א') כי למרות שהטילו חרם על הבחירות, בכוונתם לשתף פעולה עם המנצח.
דוברים של הארגונים אמרו כי "ההחלטה על החרם לא נועדה להחליש את אבו מאזן. המנצח, מי שלא יהיה, יזכה לשיתוף הפעולה שלנו, ואת כל הסוגיות השנויות במחלוקת נפתור איתו באמצעות דיאלוג".
ועדת הבחירות המרכזית של הרשות הודיעה במסיבת עיתונאים מיוחדת ברמאללה כי יום הבחירות ברשות שאמור היה להסתיים בשעה 19:00 יוארך בשעתיים נוספות.
דובר הוועדה אמר לרשת אל- ג'זירה כי הסיבה להארכה היא "הסחבת שנוקטת ישראל במימוש זכות ההצבעה במזרח ירושלים. ההארכה נועדה לאפשר לכל מי שמעוניין בכך, לגשת להצביע".
מקורות פלסטינים ברצועה דיווחו בצהריים כי כוח צה"ל פתח באש לעבר קלפי פלסטיני בבית הספר טארק בן זיאד בשכונת נמסאווי בחאן יונס. לא דווח על נפגעים אולם ברשות מתלוננים על הפרות רבות מצד ישראל ביום הבחירות. לידיעה אין אישור מצה"ל. מוקדם יותר טענו הפלסטינים כי צה"ל פתח באש לעבר קלפי באזור חוזאען, סמוך לחאן יונס שבדרום רצועת עזה. לא דווח על נפגעים.
עד השעה 12.00 עמד אחוז ההצבעה לנשיאות הרשות על 25% עד 30%. כך דיווח דובר של ועדת הבחירות המרכזית. מועמד הפתח בבחירות לנשיאות הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, כבר הצביע הבוקר בקלפי במוקטעה שברמאללה.
כ-1.7 מיליון פלסטינים יצאו היום לכ-2,900 קלפיות ויצביעו בבחירות לנשיאות הרשות הפלסטינית. הקלפיות נפתחו בשעה 7 בבוקר.
אבו מאזן אמר בקלפי כי "שמענו שיש אחוז הצבעה גבוה, בעיקר בקרב נשים. מדובר בנתון חיובי מאוד. הבחירות מתנהלות היטב, וזה הוכחה לכך שהעם הפלסטיני נע לכיוון דמוקרטיה. יש מכשולים, אך הנחישות של העם גדולה יותר".
גם מזכ"ל הנשיאות הפלסטינית לשעבר, טייב אל-רחים, העומד בראש מטה אבו-מאזן, אמר סמוך ל-10:00 כי עד כה אחוזי ההצבעה גבוהים מאוד ונהירת התושבים לקלפיות משביעת רצון. עבד אל-רחים אומר כי העולם כולו יופתע מאחוז ההשתתפות בבחירות האלה. במספר מקומות מסרו פעילים פלסטינים ל-ynet כי עשרות רבות של מצביעים משתרכים בתורים ארוכים בקלפיות בגדה וברצועה.
לעומת זאת, מדווחים מקורות פלסטינים כי שיעור המשתתפים בבחירות במזרח ירושלים הוא נמוך, ועומד לאחר כשלוש שעות של הצבעה על כמה עשרות אנשים בודדים בלבד. עד לשעה 10:00 לא הצביע אף בעל זכות בחירה בסניף הדואר בשער יפו. תושבים במזרח העיר התבטאו בימים האחרונים כי הם חוששים להצביע מחשש שגורמי אכיפת החוק בישראל יבואו איתם חשבון.
גם נשיא ארה"ב לשעבר ובכיר הפקחים ברשות, ג'ימי קרטר, אמר כי הליך הבחירות במזרח ירושלים מאוד לא מאורגן. לדבריו, "הרבה מצביעים הגיעו לסניף דואר בעיר רק כדי לגלות ששם כלל לא מופיע, והם הופנו לסניפים אחרים".
את הבחירות מלווים אלפי משקיפים מטעם המועמדים וכן כ-800 משקיפים זרים, המייצגים 58 מדינות וארגונים בינלאומיים. בסך הכל ישתתפו בבחירות כ-22,500 משקיפים זרים ונציגי מפלגות. כ-16 אלף חברי ועדות קלפי צפויים לנהל את ההליך.
- ברגע האחרון: למה אבו מאזן? למה מוסטפא ברגותי?
- השייח תמימי: הבחירות במזרח ירושלים - מצווה דתית
- הבחירות ברשות: צה"ל יצא מערי הגדה
- הבחירות לנשיאות: הכר את המועמדים
התלונות: הדיו נעלמת, פעילי ימין מפגינים
תלונות ראשונות, חלקן מוזרות, כבר הוגשו לוועדת הבחירות המרכזית ברשות. אחת מהן היא על כך שהדיו שבו מוטבעת אצבעו של הבוחר נעלם במהרה, מה שעלול להביא לכך שאדם יצביע יותר מפעם אחת. כמו כן, הגישו מתחריו של אבו מאזן על כך שהקלפי שנמצאת במתחם המוקטעה נתונה להשפעת בכירי הרשות שחלקם נמצאים בתוך הקלפי עצמה.
מצביעים במזרח ירושלים (צילום: גיל יוחנן)
במקביל, טענו פלסטינים, זמן קצר לאחר פתיחת הקלפיות, כי באזור אל-מוואסי ברצועה מונעים חיילי צה"ל מתושבי העיירה לבוא ולהצביע בקלפיות. על פי הדיווח, צה"ל הציב מחסומים וסגר דרכים המובילות מהעיירה על הקלפיות הסמוכות. מצה"ל נמסר בתגובה כי במחסום סמוך לחאן יונס, הגיעו מספר צעירים פלסטינים שאינם בגיל המתאים לבחור וגרמו לעיכוב במעבר יתר המצביעים. לאחר זמן קצר הותר לצעירים להיכנס בכל זאת והעניין נפתר.
במקביל, ביקשו הבוקר כ-15 פעילי ימין קיצוני להפגין בקלפי ברחוב צאלח א-דין במזרח ירושלים כשהם נושאים דגלים ושלטים כוח משטרה לא איפשר את הגעתם והם מפגינים כעת בסמוך לבית המשפט המחוזי ברחוב.
(הרשות הפלסטינית - כך זה פועל)
הבוחרים הפלסטינים צריכים לבחור בין שבעה מועמדים. המועמד המוביל הוא מועמד תנועת הפתח, המפלגה השלטת ברשות ובאש"ף, מחמוד עבאס, הידוע בישראל בשמו אבו מאזן.
פועל פלסטיני שהצביע בקלפי בצפון הרצועה אמר כי הניצחון של אבו-מאזן יהיה סוחף, "אבל אנחנו מצפים ממנו להחזיר מהר מאוד את הפועלים הפלסטינים לישראל, כדי שנוכל להתפרנס".
אבו מאזן, מאדריכלי הסכם אוסלו, צפוי לזכות באחוזי תמיכה שינועו בין 60 ל-75 אחוזים. מצע הבחירות שלו מבוסס על רפורמות בכל המוסדות האזרחיים והביטחוניים ברשות הפלסטינית ועל המשכיות המאבק הפלסטיני עד להקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית. במקביל הוא מבקר קשות את האופי הצבאי של האינתיפאדה.
המועמד שמגיע למקום השני בסקרים, אחרי אבו מאזן, הוא מוסטפא ברגותי, רופא במקצועו ופעיל פוליטי מהידועים ביותר בשטחים, אחד ממובילי המאבק הפלסטיני בגדר ההפרדה וממקימי ועדות הסיוע החקלאי והרפואי. יחד עם אישי ציבור פלסטינים הוא הקים את "היוזמה הדמוקרטית הלאומית הפלסטינית", בשמה הוא מתמודד בבחירות. ברגותי הבטיח הפתעה בבחירות, אולם בסקרים הוא זוכה לכל היותר ב-30 אחוזי תמיכה.
מצביעים במזרח ירושלים (צילום: גיל יוחנן)
חברי הכנסת מהשמאל במחסומים
חברי כנסת בשמאל מתכוונים להגיע במהלך יום הבחירות לכמה מחסומים סביב ערים פלסטיניות, כדי לוודא שתנועת הבוחרים תהיה חופשית עד כמה שאפשר. במבצע ייקחו חלק חברי הכנסת רומן ברונפמן, עמרם מצנע, אפרים סנה, אחמד טיבי, זהבה גלאון, עיסאם מח'ול, רן כהן, ראלב מג'אדלה, מוחמד ברכה, יולי תמיר, טאהא חיזמה, אבשלום וילן וטאלב א-סנע.
חברי הכנסת מקיימים משמרות מהשעה שמונה בבוקר ועד ארבע אחר הצהריים במחסומים קלנדיה, א-ראם, אבו דיס, חווארה, חיזמה, מחסום 300 ו"קונטיינר".
"זה צוות שפועל בשיגרה בתחום המחסומים, מתוך חשיבה שהם מטרד לאוכלוסיה האזרחית וענישה קולקטיבית", הסביר ח"כ ברונפמן את היוזמה. "החלטנו לעשות את זה כי זה יום משמעותי. אנחנו מנסים להקל על המעבר של האזרחים, ולגרום לחיכוך מועט בין החיילים ובין האוכלוסיה הפלסטינית.