שתף קטע נבחר

תביעה במשקל כבד

נוסעי אל-על שניסו להימנע ככל יכולתם מתשלום עבור 33 ק"ג עודפים של מטען - כולל חלוקת המטען בינם לבין נוסע אחר, ננזפו בבית המשפט: "נוסע צריך להגיע לנמל התעופה כאשר כבודתו מאורגנת ככל שניתן לפי כללי חברת התעופה שבה הוא מתכוון לטוס"

מה עושה נוסע ישראלי כאשר בנמל התעופה מתברר לו שהוא נושא עימו מטען במשקל עודף שהעלתו למטוס כרוכה בתשלום מיוחד? מתמקח עם נציגי חברת התעופה, מבקש שיתחשבו בו, שיעלימו עין, וכשכל זה לא עוזר, הוא מחפש פתרון יצירתי להפחתת משקל הכבודה - מפרק מזוודות, מעביר חלק מתכולתן לשקיות ניילון, או מחפש נוסע אחר עם מטען קטן יותר שיהיה מוכן לסייע לו לפטור את עצמו מתשלום "הקנס".

 

ההתנהגות הזו היא אולי לא תופעה נפוצה, אבל היא קיימת, ולדעתה של שופטת השלום מיכל ברק-נבו, מן הראוי לגנות אותה. מסקנה זו עולה מדיון בתביעה כספית שהגיש נוסע לבית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב נגד חברת אל-על.

 

התובע, א', טען בפני השופטת כי נציגי אל על נהגו כלפיו וכלפי רעייתו בשרירות לב ושלא כיאות כאשר גבו מהם תשלום עבור משקל עודף של מטענם. הוא סיפר כי כאשר הגיעו לנמל התעופה במילאנו על מנת לעלות על טיסת אל-על לישראל, נדרשו לשלם עבור משקל עודף של 33 ק"ג (מעבר ל-40 הק"ג המותרים). בני הזוג התמקחו, ונציגת אל על הקלה עימם והסכימה לחייבם בתשלום רק עבור 17 ק"ג עודפים. 

 

בני הזוג לא הסתפקו ב"הנחה" שניתנה להם והודיעו כי בכוונתם לחפש נוסע שיסכים לקחת תחת חסותו חלק מכבודתם. א' אכן מצא נוסע כזה והעבירו לידיו מטען במשקל 17 ק"ג. כאשר חזרו לדלפק הבידוק, הודיעה להם נציגת אל על שהיא חוזרת בה מהסכמתה להעלים עין מקיומו של משקל עודף נוסף במשקל 16 ק"ג. א', שנאלץ לשלם עבור המשקל העודף סך של 308 יורו, טען בתביעתו כי אם היה יודע שהנתבעת תחזור בה מהסכמתה היה מפזר 16 ק"ג בשקיות ונוטל אותם בידיו.

 

ביהמ"ש: "מצב בלתי רצוי"

 

אל על דחתה את טענת התובע לפיה נהגה בשרירות לב. נציג החברה אמר כי אל על נקנסה לאחרונה בגין העמסת עודף משקל בתא הנוסעים. הוא ציין כי מחובתה של החברה לנהוג על פי נהלים ברורים וזאת, לדבריו, כדי לשמור הן על בטיחות הנוסעים בטיסות והן על כללי התעופה שהחברה כפופה להם, ועל מנת לאפשר להקפיד על לוח הטיסות של טיסותיה.

 

השופטת ברק-נבו קיבלה את עמדת אל על לפיה התנהגות של נוסע המגיע לנמל התעופה כשהוא נושא עימו משקל עודף בכמות גדולה, היא התנהגות לא נאותה. היא דחתה את התביעה וחייבה את א' לשלם לאל על הוצאות משפט בסך 600 ש"ח. "נוסע צריך להגיע לנמל התעופה כאשר כבודתו מאורגנת ככל שניתן לפי כללי חברת התעופה שבה הוא מתכוון לטוס", קבעה, "שאם לא כן גורם הדבר לאי סדר ואי נוחות במועד הבידוק לטיסה, זמן שהינו רווי מתח גם כך".

 

"המצב שאירע כאן", כתבה השופטת בפסק הדין, "בו הגיע התובע לנמל התעופה, התמקח עם נציגת הנתבעת, זכה בהקלה מסוימת, חיפש ומצא דרך נוספת להפחית מהמשקל שהוא נושא על ידי מסירת חלק מהכבודה לנוסע אחר, הינו מצב בלתי רצוי אם לנקוט בלשון המעטה. אם כל הנוסעים ינהגו כך אין ספק שאי הסדר שיגרם בדלפקי הבידוק יהיה רב והמחיר שיצטרכו כל הנוסעים בטיסה לשלם עבור כך יהיה מחיר יקר של עמידה ארוכה בתורים ואיחור בטיסות". (ת"ק 8892/04).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים