שתף קטע נבחר
 

נגיד תוצרת חוץ

הפנייה לפרופ' פישר לכהן כנגיד בנק ישראל מהווה הבעת אי אמון והטחת עלבון בקהילת הכלכלנים בישראל, אך הסכמתו לקבל על עצמו את הנגידות משדרת שדר אופטימי מאין כמותו על המשק הישראלי

היה משהו מקומם בפנייה של שר האוצר וראש הממשלה לפרופ' סטנלי פישר, סגן נשיא התאגיד הפיננסי האמריקני סיטי גרופ, לכהן כנגידו הבא של בנק ישראל.

 

פרופ' פישר הוא כלכלן בעל שם בינלאומי, לשעבר משנה למנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית, אבל אינו ישראלי. הוא יהודי אמריקני חם, ציוני, אחד מתריסר הכלכלנים החשובים והמשפיעים בעולם – אבל הוא מבקר בארץ לעתים נדירות, הכרתו את המשך הישראלי לא עמוקה, העברית שבפיו בסיסית בלבד, והוא לא מרבה להשתמש בה. בעבר הרחוק, לפני עשרים שנה, סייע פרופ' פישר בגיבושה של תוכנית הייצוב למשק הישראלי, אך מאז לא ניכר רישומו על חייה הכלכליים והחברתיים של ישראל.

 

הבחירה בפרופ' סטנלי פישר לנגיד הבא של בנק ישראל היא מעשה שלטוני יצירתי, בלתי שיגרתי ונועז. הבחירה כשלעצמה אינה מפתיעה – עוד ב-1999 הועלתה ההצעה למנות את פרופ' פישר לנגיד בנק ישראל, עם פרישתו של יקב פרנקל מהכהונה – אך היא שנויה במחלוקת ומשאירה טעם מר. עם כל הכבוד למעמדו של פרופ' פישר בחוגים פיננסיים ואקדמיים, ראש הממשלה ושר האוצר יצטרכו לעמול קשה כדי לשכנע את דעת הקהל ביתרונו הבולט ובהתאמתו הייחודית של פרופ' סטנלי פישר לתפקיד נגיד בנק ישראל, מול כלכלנים ישראלים המלמדים באוניברסיטאות בארץ ותופסים עמדות בכירות במשק הישראלי.

 

ישראל אינה מדינה החייבת לייבא מארצות הברית מומחים לניהול כלכלתה. ההיפך נכון. ישראל התברכה בקהילה גדולה של דוקטורים ופרופסורים לכלכלה ולפיננסים, ששמם והישגיהם המקצועיים מוכרים במיטב האוניברסיטאות בעולם. אחדים מהם ראויים היו לשמש כנגיד לבנק ישראל. עדיפותם הבולטת על פרופ' סטנלי פישר בהיותם מעורים היטב ברזי המשק הישראלי ובכוחות הפועלים בתוכו. הם רגישים לבעיותיה ומכאוביה של החברה הישראלית ולא יצטרכו, כמו פרופ' פישר, לעבור תקופת קליטה והכשרה. כל המידע החיוני לקבלת החלטות על ידי בנק ישראל ונגידו כבר מצוי בידיהם. הם משלנו. הם גם לא מייבאים אלינו את "אמריקה".

 

מנגד, ההסכמה של פרופ' פישר לקבל על עצמו את הנגידות של בנק ישראל ולוותר על משכורות של מיליוני דולרים ועל משרה בכירה בתאגיד פיננסי אמריקני, משדרת שדר אופטימי מאין כמותו על המשק הישראלי. העובדה שאישיות כמו פרופ' פישר מחסלת את עסקיה בוול סטריט ועולה להקים בית בישראל ולהיות מס' 2 בצוות המוביל של הכלכלה הישראלית תקרין על יהדות ארצות הברית כולה.

 

פרופ' פישר, המוגדר על ידי שר האוצר כ"שחקן מפתח בסופר ליגה של הכלכלנים", ישדרג את המעמד של בנק ישראל - ושל המשק הישראלי כולו - בקהילה הכלכלית. בנק ישראל של סטנלי פישר יהיה גם גורם שווה עוצמה בהתוויית המדיניות הכלכלית הכוללת ודעתו על מה שקורה כאן תישמע בבירור (פרופ' פישר היתנה את הסכמתו לכהן כנגיד בחקיקת חוק חדש לבנק ישראל).

 

מינויו יקל על ראש הממשלה ועל שר האוצר לשווק ברחבי העולם את הישגי מדיניותם הכלכלית בשנתיים בחלפו. אבל אין להגזים בעניין השיווקי, שהרי כבר היו דברים מעולם: פרופ' יעקב פרנקל בא לכהן כנגיד בנק ישראל אחרי שמילא בקרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון תפקידים זהים לאלו של פרופ' סטנלי פישר.

 

מבחינתו האישית של פרופ' פישר, העלייה לישראל, לצורך קבלת התפקיד של נגיד בנק ישראל, היא אקט חלוצי והגשמת מאוויים ציוניים. אלא שנגיד של בנק ישראל אינו רק האיש הדובר בשמה של ישראל בכינוסים בינלאומיים וקובע פעם בחודש את שיעור הריבית במשק. הוא משפיע בהחלטותיו על חלוקת ההכנסות בחברה, על קצב הצמיחה, על מימדי האבטלה והעוני ועוד ועוד.

 

לפרופ' פישר האמריקני יהיה, בתפקידו כראש בנק ישראל, החיסרון הקבוע של יהודי אמריקני עשיר שהובא מבחוץ, גדל והתחנך הרחק מסיר הלחץ הרותח של המציאות הישראלית ולכן זר לצרכיה, במידה כזו או אחרת. פישר יישאר תמיד "ילד חוץ" של הכלכלה הישראלית – לרע ולטוב. לרע, משום שזרות משמעותה ניכור. לטוב, משום שאישיות כלכלית המגיעה מבחוץ, רגליה וידיה לא קשורות מראש ברשת עבה של מחוייבויות מקומיות. פרופ' סטנלי פישר כנגיד הוא בבחינת לוח חלק, ובכך עוצמתו. בהשקפת עולמו הבסיסית הוא רפורמטור בלתי נלאה, ליברל וכלכלן המאמין בכוחות השוק, אך לא באופן קנאי. אדם מצניע לכת, נוח לבריות, פתוח ואהוד.

 

בכדי להתמקם כראוי בתפקידו יצטרך פרופ' פישר לא רק "לעשות עלייה" לישראל אלא גם לוותר על אזרחותו האמריקנית (כפי שוויתר עליה פרופ' פרנקל), לעבור הליכי קליטה, לשפר את העברית שבפיו, ללמוד לומר "יאללה ביי" ולהבין איך באמת מתפקדת הכלכלה הפוליטית בישראל. מי נגד מי, ומי בעד מי. הליך למידה כזה עלול להימשך זמן רב.

 

את הפנייה לפרופ' פישר לכהן כנגידו של בנק ישראל אי אפשר שלא לפרש כהבעת אי אמון והטחת עלבון בקהילת הכלכלנים בישראל. אך הדבר כבר נעשה והוא בחינת עובדה מוגמרת. כעת לא נותר אלא להקל על הליך קליטתו של פרופ' פישר בישראל, כשיגיע לארץ. אמש שוחח ראש הממשלה שרון עם פרופ' פישר וזה הבטיח להגיע ארצה כבר בתחילת השבוע הבא.

 

בעשר השנים שחלפו לא עלתה ארצה דמות יהודית כה חשובה, משפיעה וידועה כמו פרופ' סטנלי פישר. ואף שעדיף היה נגיד ישראלי לבנק מרכזי ישראלי, נקבל אותו כעולה חדש בזרועות פתוחות. למדינת ישראל שווה פרופ' פישר הון רב: במשרד האוצר מקווים שעצם המינוי לנגיד בנק ישראל יוביל להעלאת דירוג האשראי של ישראל, לקבלתה של ישראל לארגון המדיניות התעשייתיות OECD ולחיסכון של מאות מיליוני דולרים לחברות ישראליות המגייסות אשראי בחוץ לארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל הנבחר
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים