שתף קטע נבחר

 

משבר ישראל-רוסיה: בגלל מכירת טילים לסוריה

עיתון רוסי פירסם היום את מה שנאסר בישראל: משבר מדיני, מבין החריפים שידעו יחסי ישראל ורוסיה, התגלע בשבועות האחרונים בין המדינות בעקבות החלטתה של מוסקבה לספק לסורים טילים. על-פי הדיווח, מדובר בטילים מדגם "איסקנדר", המכונים "בניו של הסקאד", בעלי טווח של 280 קילומטרים ויכולת לגבור על ה"פטריוט". גורמים מדיניים אמרו: המשבר נגרם בגלל טילי כתף

רוסיה מוכרת טילים חדישים לסוריה, שיכולים לפגוע בישראל: עיתון רוסי מגלה היום (ד') לראשונה כי המשבר המדיני החריף שפרץ לאחרונה בין ישראל לבין רוסיה נעוץ בהחלטתו של הנשיא ולדימיר פוטין למכור טילים לדמשק. ראש הממשלה שרון דיווח על המשבר לאמריקנים, אולם לא ביקש שממשל בוש ילחץ על הרוסים.

 

גורמים מדיניים אמרו ל-ynet שמדובר בטילי כתף נגד מטוסים. סגן שר החוץ הרוסי, אלכסנדר סלטנוב, שהגיע אתמול לביקור בישראל, נפגש עם בכירים במשרד החוץ וגם עם שר החוץ, סילבן שלום, והנושא הועלה בפניו. סלטנוב הבהיר נמנע מלתת תשובה לישראל בסוגיה המטרידה, ואמר כי יעביר את הטענות הלאה עם שובו לרוסיה.

 

במשך הימים האחרונים שפעו כלי התקשורת בישראל רמזים וציטוטים שונים בפרשה - שפרסומה נאסר על ידי הצנזורה. זאת, למרות שהמשבר החריף בין ממשלת ישראל לבין ממשלו של פוטין היה ברור לעין, וכן סיבותיו. 

 

בעיתון "קומרסאנט", אחד המובילים ברוסיה, נטען שהמשבר נגרם עקב מה שמוגדר "צעדים לא ידידותיים" מצד מוסקבה, ובראשם כוונת הקרמלין לחתום ב-24 בינואר על עסקת נשק עם משטרו של בשאר אל-אסד, במסגרתה יקבלו הסורים טילים חדישים מדגם "איסקנדר E", טיל המכונה "בנו של הסקאד" (ואמור להחליפו). הנשיא אסד אמור לבקר בעוד שבועיים במוסקבה ולחתום על החוזה.

 

מדובר בטילים בעלי טווח של 280 קילומטרים - די והותר לפגוע במטרות בישראל, כולל הקרייה למחקר גרעיני בדימונה. בראש כל טיל נמצאת מערכת הנחייה אופטית ו-GPS, שבאמצעותם יכול המפעיל להנחות את הטיל בדיוק רב עד למטרה. כל משגר (המותקן על רכב כבד שמשקלו כ-40 טון) מסוגל לשגר שני טילים בהפרש של כדקה, באמצעות צוות של שלושה. כל טיל שוקל כ-4 טונות, ויכול לשאת ראש נפץ קונבנציונלי (במשקל של 480 ק"ג) - וכן לא קונבנציונלי ואפילו גרעיני. מודל ה-E מיועד לצורכי ייצוא. 

 

על פי הדיווח, הסורים ביקשו 18 טילים חדישים כאלה, ממערכות שכמוהן שולבו בצבא הרוסי רק בשנה החולפת. הרוסים טוענים כי הטיל מסוגל להתגבר על מערכות שונות נגד טילים - ובהן גם מערכת טילי ה"פטריוט" האמריקנית, שבידי ישראל. אספקת הטילים עלולה לגרום לא רק למשבר פוליטי - אלא גם לשינוי אסטרטגי מסוים במאזן הכוחות של ישראל וסוריה.

 

העיתון הרוסי מדווח כי לפני כשבועיים כינס ראש הממשלה, אריאל שרון, ישיבה מיוחדת לדיון במשבר ביחסים, בה השתתפו גם שר החוץ סילבן שלום, הרמטכ"ל וראשי שירותי הביטחון, היועץ לביטחון לאומי גיורא איילנד ושגריר ישראל במוסקבה, ארקדי מילמן, שהוזעק לארץ. בתום הישיבה חתמו כל המשתתפים על הסכם סודיות כדי שתוכנה לא יודלף.

 

לדברי העיתון, השמועות על משבר ביחסים החלו עוד בחודש שעבר, כאשר נשיא רוסיה פוטין, התייחס במהלך מסיבת עיתונאים מיוחדת למשבר הפוליטי שפקד בתקופה האחרונה את אוקראינה. פוטין אמר ציין אז שהגורמים שסייעו לנשיא הנבחר, ויקטור יושנקו, להיאבק על השלטון היו "ציוניים".

 

משרד החוץ פנה מייד למוסקבה בדרישה לברר את האמירה, ובתגובה אמרו נציגים רוסיים כי מדובר היה ב"פליטת פה". ואז הגיעה פרשת הטילים והסלימה את העימות. בין היתר, בוטל ביקורו בארץ של סגן שר החוץ הרוסי, אלכסנדר סלטנוב, שנועד לשמש כמשקיף בבחירות לרשות הפלסטינית.

 

יש להבהיר: גם היום מצויים בידי הסורים טילים המסוגלים לפגוע כמעט בכל נקודה בשטח ישראל. אולם מדובר בטילי "סקאד" מיושנים, מדגמים שונים, שהולכים אט אט ומאבדים מיכולותיהם. זו הסיבה, בין היתר, שדמשק דאגה לציידם בראשי נפץ כימיים וביולוגיים, כדי שגם אם הם לא יפגעו באופן מדוייק במטרה שהוגדרה להם, תהיה להם עדיין היכולת לגרום למספר רב של נפגעים. טילי האיסקנדר מדויקים הרבה יותר - ופותחו למעשה כתחליף.

 

העסקה גרמה למתח רב גם בין הרוסים לבין ארצות הברית. ממשלו של ג'ורג' בוש מנסה בתקופה האחרונה להפעיל לחץ רב על הסורים - ועסקה מעין זו היא צעד המנוגד לכך באופן מובהק.

 

בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לפרסום בעיתון הרוסי.  גורמים מדיניים טוענים כי "הכתבה בעיתון סובלת מאי דיוקים רבים, בין היתר בטענה לגבי טילים ארוכי טווח וכן בטענה שסגן שר החוץ הרוסי דחה את ביקורו בישראל לאור המשבר – דבר מופרך". בנוסף אמרו הגורמים: "ההגדרה משבר ביחסים אינה נכונה, ישנו דיאלוג. יש חוסר הסכמה מהותי - ואותו אנו מנסים לפתור".

 

דובר שגרירות רוסיה בישראל, אלכסיי דרבינין, אמר בתגובה לדיווח: "רוסיה מעוניינת ונחושה בדעתה לפתח את היחסים הידידותיים עם ישראל. באשר לדיווחים השונים - איננו מעוניינים להתייחס".

 

פרשנות: שותפות במלחמה בטרור מזיקה לפוטין

 

"השאיפה של רוסיה לשווק את התוצרת של תעשיות הנשק שלה בעולם גוברת על השאיפה שלה לחזק את הקשרים עם ישראל", טוען ד"ר אורי בר-נוי, מומחה ליחסי החוץ של רוסיה מהמכון למדיניות נגד טרור של המכון הבינתחומי בהרצליה. לדבריו, "לרוסיה לא ממש חשובים היחסים עם ישראל. יתרה מזאת, הם יודעים שקשרים הדוקים מדי עם ישראל פוגעים ביחסים עם מדינות ערב. יש להם מפעלים והם מעוניינים למכור, למרות שהשיניים של הישראלים תחרוקנה".

  

פרופ' אמנון סלע, מומחה ליחסים בינלאומיים ולימודי רוסיה, מעריך כי "הצורך של הנשיא פוטין לייצר מדיניות חוץ חדשה מנחה את רוסיה לחפש מקומות בהם ניתן יהיה לבטא זאת. הרוסים מהדקים יחסים עם סין ויפאן - וכן עם סוריה. באשר לישראל, הסיפור נוגע למלחמה בטרור. שר החוץ הרוסי ביקר בישראל לפני מספר חודשים, וראש הממשלה מיהר להצהיר על הידוק שיתוף הפעולה במלחמה בטרור הבינלאומי. הרוסים מיד הסתייגו מכך. רוסיה כלל אינה מעוניינת להצטלם יחד עם ממשלת ישראל במלחמה נגד הטרור, כי אם היא באמת רוצה לחדור לשווקים מוסלמים, הפרופיל הזה יזיק לה.

 

"מאחר ורוסיה מעוניינת למכור נשק לסוריה, היא לא אוהדת את הנסיונות של ישראל להפעיל לחץ על סוריה בעניין הטרור. הטרור הפך בעיני ישראל למבחן העליון ליחסים בעולם. זה עומד בסתירה לאינטרסים הרוסיים. אבל למרות שזו לא סתם עוד עסקה, הנחת העבודה של הרוסים היא, שהם לא יפסידו את הקשרים עם המערב".

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ואורלי פופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פוטין. טילים לסוריה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אסד. משבר הטילים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שרון. ישיבת חירום
צילום: איי פי
מומלצים