מיקרוסופט מציגה: תוכנית לעידוד הקוד הפתוח
מיקרוסופט הודיעה על יד קשה יותר נגד הפיראטיות? חדשות מצוינות לקהילת הקוד הפתוח ולתוכנות כמו לינוקס ופיירפוקס. ענקית התוכנה שוב הוכיחה כי היא חסרת חזון אמיתי, מובלת ולא מובילה
הודעת מיקרוסופט כי תפעיל את התוכנית החדשה נגד פיראטיות התוכנה גם בארץ היא בשורה מצוינת לקהילת הקוד הפתוח. דווקא כאשר נדמה היה כי הידידותיות והיציבות של Windows XP הצליחו לקבור סופית את מערכת ההפעלה לינוקס, האלטרנטיבה עבור משתמשים ביתיים על שולחן העבודה, מחייה ענקית התוכנה את המתחרה השנואה והחופשית. בחודשים הקרובים אפשר לצפות לעלייה בקצב ההורדות של לינוקס, הדפדפן פיירפוקס ואולי אף מחשבי המק מיני יזכו לעדנה, והכל בזכות הדוד ביל.
מה רע?
אז מה כל כך רע בתוכנית של מיקרוסופט? לכאורה, היא אימצה גישה הרבה יותר נבונה מהגשת תביעות נגד לקוחותיה, כפי שנוהגות חברות המוזיקה והסרטים והבטיחה לא לרדוף משתמשים פרטיים. לכאורה, שיטת "המקל והגזר" של החברה תעודד משתמשים להשתמש ב-Windows חוקי וליהנות מתמריצים כמו תוכנות חינם. למעשה, התמריצים אינם מפתים דיים וגם הגזר הוא סוג של מקל.
החברה הכריזה כי תוכנית Windows Genuine Advantage תהיה חובה לכל המשתמשים שיבקשו להוריד עדכונים מאתר מיקרוסופט. הגישה לעדכונים מותנית בהורדת תוכנה אוטומטית שסורקת את המחשב כדי לוודא כי מערכת ההפעלה המותקנת בו היא חוקית.
אל תבינו אותי לא נכון: פיראטיות תוכנה היא עבירה על החוק, גם כשמדובר במשתמשים פרטיים ולצורך שימוש "אישי". למיקרוסופט יש זכות מלאה לדרוש מהמשתמשים לשלם את המחיר שהיא נוקבת עבור התוכנות שהיא פיתחה, וגם אם יש כאלה שחושבים שהמחיר גבוה מדי - אין להם זכות לעשות בתוכנה שימוש פיראטי, נגד רצון החברה.
האם הצעד של מיקרוסופט חכם?
הצדק עם מיקרוסופט אך מה בנוגע לחוכמה? החברה מנופפת במקביל בשני דגלים: דגל אבטחת המידע, נגד ההונאות המקוונות (פישינג), וירוסים ותולעים ושאר פרצות אבטחה, ודגל המלחמה בפיראטיות. לרוע מזלה, לא ניתן להרים לראש התורן את שני הדגלים בו זמנית. המשך המאבק בפיראטיות דורש ממיקרוסופט לוותר על חלק מהיומרה להפוך את האינטרנט למקום בטוח יותר.
אמנם, מיקרוסופט הודיעה כי בשלב זה אין כוונה לחסום הורדה של עדכוני אבטחה, ואלה יהיו זמינים למשתמשים פיראטיים לאחר סריקת מחשביהם. אך הנה הניחוש הפרוע שלי: רוב המשתמשים הפיראטים יעדיפו להדיר דפדפנם מאתר ההורדות של החברה, למרות ניסיונות ההרגעה. כמה משתמשים יסכימו מרצונם להוריד, בתנאים אלה, תוכנת אנטי וירוס של מיקרוסופט (בקרוב), תוכנת חיפוש שולחנית (גם בקרוב) של החברה או תוכנת אנטי ריגול (כבר יצאה)?
גם משתמשים רבים בעלי עותק חוקי של Windows XP עשויים להירתע מהורדת עדכונים מאתר מיקרוסופט. אם בגלל שהם מחזיקים בתוכנה לא חוקית אחרת, שירים או סרטים פיראטיים (מי שלא השתמש בחייו בקובץ פיראטי - מוזמן לקום) או פשוט חוששים מ"האח הגדול" (מנכ"ל מיקרוסופט ישראל מוזמן לשבת). התוצאה הבלתי נמנעת תהיה רוח גבית לתוכנות הקוד הפתוח, המציעות לכל משתמש אבטחה במחיר השווה לכל נפש (אפס שקלים), והפיכת מיליוני העותקים הפיראטים של Windows (איש אינו יודע להעריך את המספר בקירוב) לסיכון אבטחתי חמור ברשת.
האם למיקרוסופט אין ברירה אחרת?
לכאורה אין למיקרוסופט כל ברירה אלא להסלים את המאבק בפיראטים. על פי נתוני ה-BSA, ארגון אנטי פיראטי שנתמך על ידי מיקרוסופט, אדובי, וחברות נוספות, נזק כלכלי עצום נגרם מדי שנה למשווקי תוכנות חוקיות ולכלכלות ברחבי העולם, בהיקף של כ-29 מיליארד דולר.
מותר להטיל ספק בנתונים האלה, כפי שעשו גארי שפירו, נשיא איגוד מוצרי הצריכה האלקטרוניים בארה"ב (Consumer Electronics Association) ואדווארד בלאק, נשיא איגוד תעשיית המחשבים והתקשורת (Consumer Electronics Association), שני גופים צרכניים שלא מזלזלים בחשיבותם.
השניים שלחו השנה מכתב פתוח ל-BSA, בו הם טוענים כי התייחסות מיקרוסופט לכל עותק בלתי מורשה כאל אובדן מכירה היא פשוט שגויה, מאחר ולא כל מי שמשתמש בעותק לא חוקי היה משלם עבורו מחיר מלא. דרך אחרת להתייחס לפיראטיות היא לתפוש את המשתמשים הפיראטים כמרחיבים את קהל הלקוחות של תוכנה מסוימת ומשמשים כמעין סוכני מכירות שלה. את השיעור הזה יודע היטב אחד, ביל גייטס, שהחל את הקריירה שלו כקבלן משנה של IBM ולבסוף בעט בענק הכחול במקום רגיש במיוחד.
האם מיקרוסופט הייתה מגיעה למעמדה ללא הפיראטיות?
קשה להאמין שמיקרוסופט הייתה מגיעה למעמדה הנוכחי ללא הפיראטיות, שלמעשה סבסדה את מחיר התוכנה עבור מאות אלפי משתמשים שלא רצו או לא יכלו לשלם עבורה. אילו נאלץ כל משתמש לשלם עבור עותק חוקי של MS-DOS, סביר להניח שמצבה של מיקרוסופט היה דומה כיום לזה של מקינטוש. הפיראטיות במקינטוש זניחה מאוד, מאחר והמשתמשים קונים את המחשב ומערכת ההפעלה מאותו יצרן, אך אפל היא שחקן שולי בתחום המיחשוב האישי. מיקרוסופט, שמכרה תוכנה שפעלה על כל מחשב תואם IBM, ניצלה את הפופולריות של התוכנות שלה (גם זו הפיראטית) כדי לטפס למעמדה הרם ולטפח תעשייה ששווה כיום מאות מיליארדי דולרים.
כיום מדובר במפלצת תוכנה, אשר עתודותיה הכספיות הסתכמו בסוף השנה שעברה ב-64 מיליארד דולר, אך מיקרוסופט רוצה למקסם את הרווח ולהפוך גם את המשתמשים הפיראטיים למשלמים. אמנם, ענקית התוכנה רוצה להגן על שתי הפרות החולבות שלה, Windows ו-Office, אך ספק אם זו הדרך הנכונה.
חברה חסרת חזון אסטרטגי
מיקרוסופט שוב מוכיחה כי היא חברת שיווק מצוינת, אך חסרת חזון אסטרטגי אמיתי, מובלת ולא מובילה. עדות נוספת לכך ניתנה כאשר ארכיטקט התוכנה הראשי של החברה, ביל גייטס, כינה לאחרונה את אנשי הקוד הפתוח "קומוניסטים מודרנים", שרוצים למנוע מיוצרים את זכותם להתפרנס, תחת אמתלות שונות. קפיטליזם מיושן יותר מזה לא תוכלו למצוא. מאוחר יותר ניסה גייטס להתנער מכינוי הגנאי בראיון בכורה לבלוג (Gizmodo) אך עמד מאחורי דבריו באופן כללי.
מותר להתנגד בכל תוקף לחזון הקוד הפתוח, אך חוסר הבנה כזו של טבעו אינה נסלחת כשמדובר באדם במעמדו של גייטס, שעדיין לא התעורר ואינו מריח את פרחי השינוי. במלאת חמש שנים לירידתו מכס מנכ"ל מיקרוסופט והפיכתו לארכיטקט התוכנה הראשי של החברה, צ'ארלס קופר ב-Cnet סקר את ביצועיו והעניק לו ציון נכשל. הוא מציין כי כל עובד אחר של מיקרוסופט שהיה מציג תוצאות דומות היה נשלח לביתו וקובע כי גייטס ייזכר בעיקר בשל נדבנותו. דומה כי זו ביקורת חמורה מדי על גייטס, שהשכיל להשאיר את מיקרוסופט במעמדה המוביל ואף חיזקה במובנים מסוימים, אך ספק אם די בכך כדי להתמודד עם האתגרים הצפויים לחברה לשנים הבאות.
מה צריכה מיקרוסופט לעשות?
אז מה, האם מיקרוסופט צריכה לשבת בחיבוק ידיים ולצפות בהתגברות הפיראטיות? מה פתאום. לא מלחמה בפיראטיות והפניית משאבים יקרים לפיתוח טכנולוגיית DRM המועדת לכשלון דרושה לחברה, כי אם הורדת מחירים כדי להתמודד עם התחרות הגוברת מצד הקוד הפתוח באינטרנט (מהלך שבכירים בחברה מכירים בחיוניותו). יוזמה מבורכת אחת במהלך האחרון של החברה כוללת שיווק גירסאות מוזלות של Windows למשתמשים בסין, נורבגיה וצ'כיה אשר ימסרו את העותקים הפיראטים שברשותם. אך למה רק לפיראטים מגיע מחיר מוזל? מה בנוגע למשתמשים החוקיים והנאמנים של החברה?
עוד מהלכים חיוניים: החייאת הפיתוח של אינטרנט אקספלורר ושכלולו כדי להתמודד טוב יותר עם פיירפוקס, האצת השילוב בין הוטמייל לאאוטלוק לכדי שירות מקוון משופר, השכרת יישומים בודדים של Office כשירותים בדמי מנוי ולמעשה, הפיכת מיקרוסופט למעין ספק אינטרנט ויישומים ברשת. מצד שני, טובת השוק מחייבת את המשך המלחמה של מיקרוסופט בטחנות הרוח של הפיראטיות. התוצאה הסופית תהיה יותר פלורליזם בשוק.