בקרוב: תביעות נגד אתרי שיתוף ישראלים
הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות לא תסתפק בהגשת תביעות נגד משתפי קבצים ישראלים ומסתערת גם על Lionetwork ודומיו, המקלים על הגולשים להוריד תכנים פיראטיים
הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות נערכת להגשת תביעות נגד אתרי שיתוף קבצים בעברית. כך אמר היום (ג') ל-ynet מוטי אמיתי, האחראי על האכיפה בפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות, הסניף המקומי של הפדרציה הבינלאומית של תעשיית המוזיקה, המייצגת ברחבי העולם את חברות המוזיקה הגדולות.
לאחרונה דיווחנו על כוונת תעשיית המוזיקה העולמית לתבוע משתפי קבצים ישראלים החל מחודש יוני, 2005, אך כוחות הפדרציה אינם מסתפקים בכך. אמיתי, שהתארח היום בקהילת המוזיקה של ynet, גילה בראיון לערוץ המחשבים כי לאחרונה נשלחו מכתבי התרעה לכמה אתרי שיתוף הקבצים הישראלים,
בהם lionetwork.net, האתר הגדול בתחומו, וכן אתרים נוספים כמו lala.co.il ואחרים. במכתב נדרשים בעלי האתרים להפסיק את פעילותם באופן מיידי.
במה מדובר?
אתרי שיתוף הקבצים, שפרחו בשנים האחרונות, משמשים מעין מדריכים המבשרים לגולשים על תכנים חדשים המתווספים לרשתות שיתוף הקבצים. אתרים אלה מקלים על הגולשים להוריד תכנים מרשתות שיתוף קבצים כמו eMule וביטורנט, בהם משחקי מחשב, סרטים, סדרות טלוויזיה ישראליות ואמריקניות, שירים תוכנות ועוד.
אתרים אלה אינם מאחסנים בשרתיהם את הקבצים, אך מספקים קישור ישיר להורדתם באמצעות התוכנה בתוספת מידע בסיסי אודותיהם. בכל אתר פועלות קבוצות של מתנדבים, אשר חלקם מקליטים סדרות טלווזיה ומעלים אותן לאתר ואחרים מוסיפים כיתובים עבריים לסרטים לועזיים או ממירים סרטים לפורמטים דיגיטליים שונים.
על פי הערכות, באתרי השיתוף המובילים בישראל מבקרים יותר מ-100 אלף גולשים מדי יום. על פי הערכות ספקי האינטרנט, 60 עד 70 אחוז מרוחב הפס שלהם מנוצל לצורך הורדת תכנים פיראטיים באמצעות תוכנות שיתוף קבצים.
על אף שמספר חברות ישראליות לא נרתעו מפרסום באתרים אלה, במטרה ללכוד את תשומת לבם של עשרות אלפי משתפי קבצים, בשלב זה המפרסמים אינם על הכוונת.
אליס והפדרציה מסתערות על Lionetwork
הגופים העומדים מאחורי המכתב הם הפדרציה ו"אליס" (אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות), המייצגים את חברות ההפצה בישראל ואולפני הסרטים הגדולים בארה"ב. המכתב מסב את תשומת לב בעלי האתרים לחוקים שהפרו באמצעות פעילותם באתר והעונש הצפוי להם בחוק, והם נדרשים להפסיק את פעילותם באופן מיידי.
"על פי חוות הדעת המשפטית שקיבלנו, האתרים האלה מפרים את החוק", אומר אמיתי, "בעלי האתרים בודקים את הקבצים הפיראטים בעצמם, הם לעיתים מנקים אותם מווירוסים ועורכים בהם שינוי. ברור כי הם מודעים לפעילות הבלתי חוקית ונוטלים בה חלק".
"אם תוך 14 יום לא יוסרו הקישורים לתכנים פיראטיים מהאתרים הללו, יוגשו נגדם תביעות בבית המשפט המחוזי". במקביל, הפדרציה ו"אליס" מתכוונות לבקש מבית המשפט להוציא צו המורה על הפסקת הפעילות של אתרים אלה עד למיצוי ההליך המשפטי, במסגרתו יידרשו בעלי האתרים לשלם את הפיצויים הקבועים בחוק על הפרת זכויות יוצרים".
פרק הזמן שהוקצב לאתרים אמור להסתיים בקרוב, אך בשלב זה נראה, כי הם עדיין פעילים. שיטוט באתר Lionetwork מגלה כי הוא עדיין פעיל, ואין
שום סימן לכך שמפעילי האתר מתכוונים להורידו מהרשת. תגובת בעל האתר לא התקבלה נכון לזמן פרסום הידיעה. האתר השני בגודלו, WarezFaw, שהוצב אף הוא על הכוונת, עומד בפני סגירה, לאחר שגורש מהשרת שאחסן אותו.
לא הפעם הראשונה
אליס, הגוף המייצג בישראל את חברות ההפצה ואולפני הסרטים הגדולים בארה"ב, כבר ניסה לפעול בעבר למען עצירת שיתוף הקבצים בארץ. בחודש דצמבר, 2003, קיבלו מספר אתרי שיתוף קבצים מכתב מהארגון, בו הם נדרשו להפסיק לאלתר את פעילותם ולדאוג למחיקת הקבצים ו/או הקישורים המפירים.
לחץ מסיבי של אולפני הסרטים ההוליוודים הביא לאחרונה לסגירת הדור הבא של אתרי שיתוף הקבצים, המשמשים להורדת קובצי torrent ברשת שיתוף הקבצים ביטורנט. בין האתרים שנסגרו אתר SuprNova הסלובני ו-TorrentBits.org, שקישרו בין משתמשי ביטורנט שהעלו והורידו קבצים.
"קישורים כשלעצמם לא מפרים את החוק או מסייעים להפר את החוק", אומר ל-ynet עו"ד אביב אילון, המתמחה בדיני אינטרנט ומחשבים, "הניסיון להגדיר קישורים כבלתי חוקיים עלול להמית את האינטרנט. עם זאת, בתי משפט פסקו בעבר נגד קישורים במקרים ספציפיים ומדובר במגמה שהולכת ומתחזקת ברחבי העולם. אם קיים אתר שכל מטרתו היא להפנות לתכנים פיראטיים, הוא חשוף בפני תביעה וייתכן מאוד כי בית המשפט יפסוק נגדו. אני מאמין כי לאחר הגשת תביעות נגד שניים או שלושה אתרי שיתוף קבצים מובילים ויפסקו פיצויים, הפסיקה תרתיע גורמים נוספים מפני ניצול לרעה של הטכנולוגיה".