מהפכת השירות הלאומי יוצאת לדרך
ועדה שבראשה עמד האלוף (מיל.) דוד עברי שקדה במשך חצי שנה על המלצות למודל חדש של שירות לאומי ואזרחי, שיקרוץ בייחוד לאוכלוסיות שאינן מתגייסות כיום: הערבים והחרדים. הסוכריה: שירות לאומי יימשך שנה ויזכה את משתתפיו בתנאים זהים לאלו של חיילים
שירות לאומי לכולם: שר הביטחון, שאול מופז, אישר אמש (יום א') את המלצותיה של ועדת עברי שהחלה את עבודתה לפני כחצי שנה מתוך מטרה להמליץ על מודל חדש בשירות לאומי ואזרחי לכלל אזרחי ישראל. המהפכה המוצעת מתייחסת לקבוצות שאינן לובשות מדים כיום: חרדים, ערבים ואפילו סרבנים שנמצאו לא מתאימים לשירות צבאי קלאסי, אך במסגרת המודל החדש יוכלו לשרת שירות חלופי בן שנה בשירות הלאומי.
על-פי ועדת עברי, לא ניתן יהיה לחייב את אותן אוכלוסיות לבצע שירות אזרחי, והדבר יהיה תלוי ברצונם החופשי, "הפיתוי" המוצע לאלה שיקחו חלק בתוכנית - תנאים השווים לחיילים עורפיים. על מנת "למשוך" את אותן אוכלוסיות לבצע שירות מעין זה, תוצע להם אפשרות לשרת במסגרות שקיימות היום אך בשינויים קלים. בין ההמלצות נכתב שהשירות המוצע ייעשה גם ברשויות ציבוריות, רשויות מוניציפליות ועמותות בעלות תרומה חברתית ואזרחית.
שר הביטחון אמר: "השירות האזרחי, כפי שהוצע על ידי הוועדה, יהיה נכס למדינת ישראל מכמה היבטים: ראשית הוא מהווה פוטנציאל לקירוב לבבות ויצירת בסיס להיכרות והבנה עדתית בין חלקיה השונים של החברה הישראלית. שנית הוא יביא לחלוקת נטל הוגנת יותר בין האוכלוסיות השונות ובנוסף תהיה לו תרומה כלכלית לא מבוטלת".
האלוף (מיל') דוד עברי שעמד בראש הוועדה אמר בסיכום הדיון: "הוועדה סיכמה שעליה להגיש המלצות ביניים מתוך תחושה עמוקה לחשיבות המשימה עבור המרקם החברתי בישראל. מתוך לימוד העבר בהקשר לשירות הלאומי אזרחי במדינה, החל מהחקיקה הראשונה בנדון באשר לשירות לאומי לבנות בשנת 53', הגיעה הוועדה למסקנה כי הליקוי העיקרי בהליכי העבר היה ביישום החוקים ומימוש ההמלצות השונות.
"אי-לכך מצאה הוועדה לנכון לשים דגש מיוחד על הקמת 'מנהלת הקמה', אשר תפעל בכפוף לשבעת עקרונות היסוד שבהמלצות הביניים, תכין את תוכנית היישום ואת תהליכי החקיקה הנדרשים. בהמלצות הביניים ביקשה הוועדה להגיע לנוסחה, שתאפשר למגזרי החברה השונים להשתלב בשירות האזרחי תוך התחשבות ברגישויות השונות של המגזרים השונים מתוך ראייה שהיעד הוא ארוך טווח ותהליכים חברתיים מחייבים סבלנות וסובלנות רבה".
עיקרי ההמלצות:
- המלצה לאפשר שירות אזרחי לכל אזרחי ותושבי ישראל אשר אינם נקראים לשירות ביטחון או פטורים משירות ביטחון.
- השירות האזרחי יהיה בן 12 חודשים עם אפשרות לשנת שירות נוספת, כאשר משרתי השירות האזרחי ובוגריו ייהנו משכר וזכויות בהתאם לנהוג כיום ובדומה לחיילי צה"ל המשרתים ביחידות עורפיות.
- התפיסה הכוללת של השירות האזרחי והפעלתו תגובש ותיושם באופן המביא בחשבון ראייה ממלכתית כוללת תוך התחשבות בצרכים המיוחדים של האוכלוסיות השונות בחברה הישראלית.
- הוועדה מדגישה את ההכרח בשימור העדיפות והבכורה של שירות החובה הצבאי.
- הוועדה מדגישה את חשיבות שימור ההישגים המרשימים של מפעל השירות הלאומי הנוכחי וממליצה כי הנהגת השירות האזרחי לא תפגע בשירות הלאומי הקיים.
- מבנה וארגון השירות האזרחי יהיה כזה המאפשר עצמאות ארגונית נרחבת, יעילות וגמישות תוך התבססות מירבית על מיקור חוץ ממשלתי. על-פי מבנה זה, בראשות המנגנון תעמוד מועצה ציבורית עצמאית.
- עד לחקיקת חוק בנושא תוקם מנהלת הקמה שתפעל תחת סמכותו של משרד ראש הממשלה ותונחה על ידי הועדה לכינון שירות לאומי אזרחי.
- הוועדה שמה דגש מרכזי על יכולת יישום ההמלצות ועל כן גורסת כי יש למנות לאלתר מנכ"ל מנהלת ההקמה על מנת שניתן יהיה להתחיל באופן מיידי בשלב היישום.