אבא ואמא לא נשואים? פויה ילדים
מה לעשות כשהילד חוזר מהגן ומספר שאמרו לו להביא את תמונת הנישואין של ההורים ליום המשפחה? ואם התגרשתם? ואם אתם משפחה חד הורית? מסתבר שבגנים רבים ובמשרד החינוך טרם הפנימו את העובדה שבישראל ישנן משפחות מסוגים שונים. "זה חוסר רגישות", טוען אב גרוש. הגננות טוענות כי מדובר בהנחיות משרד החינוך, במשרד אומרים כי ההנחיות ירועננו
"אבא, למה אתה ואמא לא ביחד?" את השאלה הזו עשויים לשמוע הורים לא מעטים היום (ד') מילדיהם כשישובו מגני החובה. הסיבה? היום מציינים את "יום המשפחה" בישראל, ול-ynet נודע כי כחלק מתוכנית הלימודים, ילמדו גננות רבות את ערכי המשפחה בגני הילדים באמצעות תמונות מחתונת הורי הילדים.
אולם במשרד החינוך לא לקחו בחשבון כי ישנם ילדים למשפחות חד הוריות, חד מיניות, ילדים להורים גרושים וזוגות שחיים יחד והביאו ילדים לעולם אולם אינם נשואים - דבר שיוצר אפליה וגם אי נעימות ובלבול אצל הילדים. בנוסף, לרבים מההורים הנמנים עם המשפחות בהרכב זה אין תמונה מיום הנישואין, ואלה שיש ברשותם מנישואים קודמים מתנגדים להביאה לגן הילדים. לאותם הורים שהביעו התמרמרות בפני הגננות נאמר כי מדובר בהנחיה של המפקחת על גני הילדים במשרד החינוך.
"המפקחת המליצה שילדים יביאו תמונות מהחתונה, כי כך נהוג כבר שנים", מספרת ל-ynet מ', גננת מגבעתיים. "מדי שנה, ביום המשפחה, אני בונה חופה בגן ומלבישה שתי בובות, זכר ונקבה, בבגדי חתן וכלה ואנחנו 'מחתנים' אותם. השנה למזלי אין לי ילדים ממשפחות חד הוריות או משהו כזה, כך שאין לי בעיה. אמרתי להורים להביא תמונות מהחתונה, אבל אין לי בעיה שיביאו גם תמונה של הילד לבד או מאירוע משפחתי אחר".
מסתבר שבשטח כל גננת פועלת כראות עיניה. "כל אחת מפרשת את ההנחיות", מסבירה גננת נוספת. "אצלנו בגן בונים לב גדול וממלאים בו תמונות של בני המשפחה, אחים ואחיות וכדומה. יש גם תמונה של אבא וילד לבד או אמא וילד לבד מכל הסוגים. יש תוכנית עבודה לגני ילדים שלפיה עובדים והיא אכן לא חודשה בזמן האחרון. ההנחיות לא מתייחסות מפורשות למשפחות שונות, הן עתיקות ומתייחסות למשפחה קלאסית של אבא אמא וילד, אח או אחות".
הנה דוגמה למערך שיעור של גננות, לציון יום המשפחה. לאחר שיחה על משפחת בעלי החיים ישוחחו הגננות עם הילדים על הנושאים הבאים:
- מהי משפחה? ראשית היווצרות המשפחה, כיצד נוצרת המשפחה?
- שיר: כשאבא פגש את אמא / חגית בנזימן
- שיחה בעקבות השיר
- שיר: המשפחה שלי - זה התחיל בשני הורים/עליזים וצעירים/שהולידו בשבילי/את המשפחה שלי/וכשיש לי מסיבה/רק תביטו מי שבא, רק תביטו מי שבא...
- הכנת דף שבו מדביקים הילדים את
התמונה של הוריהם הנשואים.
הורים רבים חשים חוסר נוחות של ממש. "מעבר לאפליה, זה בלתי תקני ולא מקובל ללמד כך ילדים על מבנה משפחה וערכיה", אומר בועז, אב גרוש,
שבנו לומד בגן ילדים במרכז. "לנו אין תמונה מהחתונה. זו סיטואציה מאד לא נעימה, הילד שואל שאלות ולך תסביר לו שההורים נפרדו ומה קרה או למה אין תמונה ולשאר הילדים יש. זה מעלה דברים לא נעימים ומחזיר למקומות שיש מי שמעדיף לשכוח אותם. במדינה שאחוז הגירושים בה כל כך גבוה ויש הרבה אימהות חד הוריות, מדובר ממש בחוסר רגישות".
"מהמקרה הזה עולה ריח של אטימות המשקפת את הכוחות השמרניים בחברה", אומרת מנכ"לית ארגון "משפחה חדשה", עו"ד אירית רוזנבלום. "מערכת החינוך חייבת להיות הגורם הרגיש ביותר בנושא המשפחה, על כל סוגיה וגווניה. יום המשפחה חייב להיות יום חגם של כל התאים המשפחתיים כפי שהם באים לידי ביטוי בחברה הישראלית. יש לשקול צעדים משמעתיים כלפי המורה".
מנהלת האגף הקדם יסודי במשרד החינוך, ד"ר אילנה זילר, מסרה ל-ynet בתגובה לטענות כי "מהמקרה עולה כי ההנחייה אינה מוכרת, והיא תיבדק". זילר הוסיפה: "אדאג להוציא הנחיה לכל הגננות לציין את יום המשפחה בכל דרך אשר מכבדת את משפחתו של הילד. כמו כן, יימסר לגננות שיש לבקש תמונות מאירועים שונים של המשפחה, לרבות החתונה. רצוי שהגננות תעודדנה ילדים לספר על חיי המשפחה של כל אחד בדרכו הוא".
בהנחייה שפרסמה זילר הבוקר נכתב: "אבקש להנחות את הגננות כי אין לבקש מהילדים באופן גורף להביא תמונות מחתונת ההורים. הילדים יכולים להביא תמונות משפחתיות שונות לפי בחירתם. יש לגלות רגישות רבה בנושא, שכן בקשה גורפת כזו עלולה לפגוע בילדים שבאים ממשפחות חד הוריות, ילדים שהתייתמו, ילדים להורים גרושים ואף בבני משפחתם".