הקש בעץ: על ההבדלים בין סוגי העץ השונים בריהוט
כשאתם מזמינים רהיטים, שימו לב לסוג העץ שממנו הם עשויים - פערי המחירים בין הסוגים השונים יכולים להגיע לעשרות אחוזים. מה ההבדל בין סיבית למזונית? מה עדיף - פורניר או פורמייקה? ועל מה אסור להתפשר
בנובמבר האחרון רכש חיים מנדלוביץ' בסניף סגולה של אינדיה שידה שלדבריו הוצגה בפניו כשידת עץ מלא, עשויה עץ מייפל שיובא ממנצ'וריה. כך גם נרשם על טופס ההזמנה. אולם כהגיע לביתו ופרק אתה השידה מאריזתה, גילה כי לא עץ מלא לפניו אלא עץ סנדוויץ'.
הלקוח הנזעם פנה לחברה, אך זו דחתה אותו בטענה שאין החזרה של סחורות ושהמוצר איכותי. גם כאשר פנה בתלונה למועצה לצרכנות המשיכו נציגי החברה לנער את הלקוח הטרדן. בתחילה התכחשו לחלוטין כי נאמר לו שהמוצר עשוי מעץ מלא. אך כאשר נשלח לחברה טופס ההזמנה המקורי עם הכיתוב הבלתי ניתן לערעור כבר היה לחברה תירוץ חדש. המנכ"ל משה סארגה כתב לו: אכן מודפס על גבי ההזמנה כי הריהוט מעץ מלא, אך כשם שקיימת הגדרה 'סלון מעור אמיתי' האם יעלה על הדעת שכל שילדת הסלון ומילוי הריפוד יהיה מעור?"
עו"ד זאב פרידמן מהמועצה לצרכנות לא השתכנע מהטיעון הזה: עוסק המבטיח לצרכן ריהוט העשוי מעץ מלא חייב לעמוד מאחורי התחייבותו. שימוש בביטוי זה לשם תיאור מוצר שעשוי מעץ מתועש מכל סוג שהוא מהווה הטעיה כמשמעה בחוק הגנת הצרכן.
לאחר התערבות המועצה לצרכנות השיבה רשת אינדיה לצרכן את כספו. בעקבות המקרה, שינתה הרשת את טופסי ההזמנה שלה. "היום אנחנו מציינים על כל טופסי ההזמנה שהרהיטים מיוצרים בשילוב עץ מלא", אומר סארגה.
חנה הרצברג, לשעבר ראש אגף העץ במכון התקנים, מכירה היטב את הבעיה. לא פעם היא נקראת לבית המשפט כדי לספק חוות דעת מקצועית כאשר צרכן קונה עץ מסוג מסוים ומקבל רהיט העשוי מעץ שונה. פערי המחירים בין סוגי העץ השונים יכולים להגיע לעשרות אחוזים, וגם האיכויות משתנות.
"הכל מתחיל מההזמנה", אומרת הרצברג. "טופסי ההזמנה והגדרת המוצרים, בעיקר אצל נגרים פרטיים, הם לקוניים. אין פירוט של איזה סוג עץ מדובר. הדברים נעשים בהבטחות בעל פה, ואחר כך הלקוחות מגיעים הביתה ומתאכזבים.
אז מה עושים?
כאשר מזמינים או רוכשים רהיט כלשהו, דרשו שיגדירו בהזמנה באיזה רהיט בדיוק מדובר. אם אומרים לך שהרהיט עשוי עץ מלא, בקשו פירוט של סוג העץ. האם החזית כולה מעץ, או שמדובר במסגרת עץ ובלוחות מחומרי עץ? מאיזה ציפוי עשוי גוף הארון או השידה? ממה עשוי הגב?
הבדלי החומרים משנים את המחיר. כאשר הארון עשוי כולו מעץ הוא אמור להיות יקר ב-25% בהשוואה לארון שעשוי אם.די.אף.
המגירות, החזית והגב הם נקודות התורפה של הרהיטים.
חשוב לזכור: לא רק סוגי העץ היקרים הם הטובים ביותר. גם סוגי עץ ברמות מחיר בינוניות יכולים לשרת היטב את הצרכים שלכם. הכל תלוי בתקציב.
מילון מונחים
עץ מלא: איכות העץ נמדדת על פי משקלו הסגולי. ככל שהמשקל גבוה יותר, רמת הצפיפות בוהה יותר והעץ חזק יותר.
עץ אלון: עץ איכותי ונפוץ. פופולרי מאוד, בין השאר מכיוון שהוא משתלב עם כל סגנון ריהוט. עץ אורן: פופולרי מאוד בחדרי ילדים בשל עלותו הזולה. אינו נחשב לעץ משובח ויש לו מספר מגבלות בגלל העיניים שעלולות ליפול מפני שהן לא חלק מהעץ. בצביעה אטומה נוצר כתם שחור על העץ.
עץ זוברנו: עץ אופנתי המיובא מאפריקה, בעל עיצוב של סיבים במראה זברה .
עץ אבוני: נחשב ליקר בעולם. מאחר שהוא עץ שמור ניתן היום להשיג ממנו רק פורניר.
סנדוויץ': שכבות דקות של עץ המודבקות זו לזו. לא מומלץ כי הן עלולות להתעוות בעקבות שינויי מזג האוויר. אם אתם מזמינים ארון סנדוויץ' הקפידו שגוף הארון, הדפנות והמדפים יהיו בעובי של 18-16 מ"מ והגב יהיה בעובי של 4-3.5 מ"מ.
עץ לבנה: עץ חזק מאוד, מומלץ לחדרי ילדים ולמטבחים. מגיע כלבידים (לא עץ מלא). חלק, ללא עיניים. מכיוון שצבעו בהיר, ניתן לצבוע אותו בכל גוון והתוצאה תהיה מוצלחת.
סיבית: שבבי עץ דחוסים בדבק. פופולרית בחדרי ילדים, מטבחים וחדרי אמבטיה.
מזוניט: החומר הזול ביותר. עשוי מסיבי עץ זולים. נגרים רבים אוהבים לתקוע אותו בגב הארון או בתחתית מגירות.
אם.די.אף: קרטון דחוס. משמש בעיקר לדלתות, ולא לגופי ארונות כי הוא נחשב לחומר יקר יחסית וצריך לדעת איך לעבד אותו. עיבוד לקוי עלול לפעמים לגרום לפיצוצים.
פורניר: ציפוי עץ, העשוי מקילוף עץ דק.
פורמייקה: חומר סינטטי בדומה לפלסטיק. קיימות פורמייקות באיכויות שונות מאוד. הזולות נשברות מהר יותר והן פחות עמידות בפני אדי מים או שריטות. כימיקליים ביתיים ישחקו אותן, ואור ישנה את צבען. להתעקש לשאול האם מדובר בפורמייקה תקנית על פי תקן ישראלי, אמריקני או אירופאי.
מלמין: מעין סנדוויץ' המורכב מדיקטים וביניהם פאזל של עצים שמעניקים נפח ועובי. משמש בעיקר לבניית דלתות. בניגוד למה שמקובל לחשוב, מלמין טוב עשוי להיות טוב יותר מסנדוויץ' גרוע.
שלייף לק: צביעה אטומה ומבריקה המתבצעת בעיקר על אם. די. אף.
פוליאסטר: לקה מבריקה ועבה מאוד שמעניקה נפח לרהיט. אופנתית מאוד.
מהו הפער במחירים
הפרשי המחירים בין סוגי העץ השונים יכולים להגיע לעשרות אחוזים. שאלנו את דני מלכה ממימד קלאס בדיזיין סנטר, מה מחירה של שידה עם 3 מגירות, העשויה מסוגי עץ שונים.
שידת בוק: 2,000 שקל
שידת מייפל: 2,600 שקל
שידת סנדויץ' עם ציפוי פורניר: 1,800 שקל
שידת אם.די.אף: 1,800 שקל
שידת עץ אלון: 2,600 שקל
שידת עץ אבוני: מעל 3,000 שקל.
המילון בסיוע חנה הרצברג, המועצה הישראלית לצרכנות, מעצב הרהיטים ניסו, דני הנקר מדיזיין סנטר וחיים רוננבלום הטכנולוג הראשי של יצרנית הפורמייקה ספן.