תגובת הרשויות לממצאים: "אנחנו לא אחראים, אבל נבדוק"
בעיריית תל-אביב מפילים את התיק על מקורות, ברמת השרון אומרים שהבעיה היא עתיקת יומין, ברעננה מבטיחים להשתפר ובלוד לגמרי מתכחשים לתוצאות הבדיקות. איך הגיבו הרשויות המקומיות לממצאים הפחות משמחים
דובר עיריית תל-אביב, הלל פרטוק: "מדובר במים שמספקת חברת מקורות ושנבדקים באופן שוטף ולרוב ברמת עכירות תקינה. לאור הממצאים שהצגתם תיזום העירייה בדיקות משלה לרמת העכירות של המים".
דובר עיריית רמת-השרון, גונן אליאסי: "הממצאים שלכם מצביעים על עכירות גבולית. אסור לשכוח שבעיית המים של רמת-השרון היא עתיקת יומין.
ראש העירייה, איציק רוכברגר, פתח בעבר במאבק ציבורי נרחב שהגיע לבג"ץ ואף נשא פירות, ולשמחתנו בימים אלה פועלת העירייה – בשיתוף הגורמים הרלוונטיים בממשלה – כדי להשלים את חיבורה של העיר לקו מים חיצוני של מקורות. החיבור יושלם עד חודש מאי".
דובר עיריית לוד, יורם בן-ארוש: "בבדיקה שערכתם ברחוב המלאכה התגלתה רמה גבולית של עכירות, שאינה חורגת מהמותר בתקן. על אף שהממצאים אינם חמורים במיוחד, תבצע עיריית לוד במהירות את הפעולות הנדרשות כדי להקטין את רמת העכירות. אנו בודקים ומפרסמים על-פי חוק אחת לרבעון את תוצאות בדיקות המים בכל שכונות העיר. ברבעון האחרון של 2004, לדוגמה, ערכנו 85 בדיקות – וכולן נמצאו תקינות".
מנהל מחלקת התשתיות בעיריית גבעתיים, אלכס למדון: "יש להפריד בין איכות המים המסופקים בגבעתיים על-ידי העירייה באמצעות בארות המים וחברת מקורות לבין מי הברזים בבתי התושבים, שאיכותם תלויה גם בתחזוקה השוטפת של צנרת המים בבניין – שהיא באחריות הדיירים". מעיריית גבעתיים העבירו לנו גם לקט של בדיקות מים עם תוצאות טובות.
דובר עיריית רעננה: "באשר לרמת הניטראטים במים, התוצאות שנדגמו נמוכות משמעותית מהתקן המחייב, העומד על 90 מ"ג לליטר מים, ועומדות גם בתקן שייכנס לתוקפו רק בעוד כשנה וחצי ויעמוד על 70 מ"ג. יחד עם זאת נערכת עיריית רעננה כדי לקדם הקמת מתקנים לטיוב מי הבארות שבתחומה ותקפיד לעמוד בתקנים החדשים".
מזכיר עיריית בני-ברק, אברהם טננבוים: "הרמה המותרת של ניטראטים עומדת על 90 מ"ג לליטר. בדיקות אקראיות לא תמיד משקפות את המצב האמיתי שכן לא אחת מתברר שהברז עצמו לא נקי. כך או כך, לעירייה פרויקט בשלבי תכנון להקטנת רמת הני - טראטים בבארות המים".
מנהל המחלקה לשירותים עירוניים במועצה המקומית קצרין, שמואל נפתלי: "בקצרין נערכות בדיקות מיקרוביאליות בלבד אחת לחודש בהתאם לדרישות משרד הבריאות. עם זאת, לאור הנתונים שלכם, סיכמנו עם המפקח של המשרד לערוך בדיקת עכירות על מנת לוודא את הנתונים שמסרתם. בדגימות המים שנטלנו נמצאה עכירות בשיעור של 0.3. על רמת העכירות, יש להדגיש, אחראית חברת מקורות".
משרד הבריאות: "אנחנו עורכים 85 אלף בדיקות מיקרוביאליות בשנה. בשנת 2003 רק 0.6% מהן הצביעו על זיהום כלשהו, וכשיש מצב המצריך הרתחת מים – אנחנו מודיעים על כך לציבור. בישראל אכן אין תקן לבדיקת נתרן במים, ובכל מקרה, אין בנוכחות שלו ברמות כאלה או אחרות סכנה בריאותית. לכל היותר עלולים המים להיות יותר מלוחים. באשר לניטראטים, יש אומנם מדינות שבהן התקן עומד על 45-50 מ"ג, אולם בישראל הוא עומד על 70 מ"ג, וכל הדגימות שנטלתם עומדות בו".
חברת מקורות: באתר האינטרנט של החברה מצהירים כי המסנן החדש בדרך ומבהירים כי "הסינון המתוכנן ירחיק מהמים את החלקיקים הזעירים ביותר, יוריד את רמת העכירות של המים ויתאים את המים לתקן הבינלאומי המעודכן של איכות מי השתייה".