"השר מופז, אם אפנה - מותר לירות בי?"
את השאלה הקשה הזו הפנה רב"ט חסן קבישי, לוחם דרוזי מגבעתי, לשר הביטחון מופז ושרת המשפטים לבני, במהלך שיחה טעונה בין החיילים המיועדים לבצע את ההתנתקות בעזה לבין השרים. מופז הבהיר: "גם נגדי ונגד ראש הממשלה הוציאו פסקי הלכה, הנושא הזה חמור. ניתן לכולכם את כל הגיבוי". סגן הרמטכ"ל חלוץ: "בדברים האלה נגד החיילים יש לטפל ביד קשה". שרת המשפטים לבני: לדברים אלה תהיה לנו אפס סובלנות
"שמעתי שהוציאו פסק הלכה לפיו מותר לירות במהלך ההתנתקות בחיילים הדרוזים והלא יהודים. מה זה אומר? כשאין התנתקות אנחנו חיילים טובים, וכשיש התנתקות מותר לירות בנו?" את השאלה הקשה הזו הפנה היום (ג') רב טוראי חסן קבישי, לוחם בגבעתי ודרוזי מהכפר ג'וליס, לשר הביטחון שאול מופז ושרת המשפטים ציפי לבני, שסיירו באוגדת עזה ונפגשו עם החיילים כדי לשמוע על תחושותיהם.
השרה לבני השיבה מייד בתוקף: "זאת אחת הסיבות שהגענו לכאן לדבר איתכם. לא חייל דרוזי ולא חייל שאיננו דרוזי לא יהיו נתונים להסתה במדינת ישראל. בלי קשר להתנתקות ועם קשר להתנתקות. לא יהיה מצב שבו יינתן פתח להפוך דיבורים לכלים להסתה. אנו יודעים שחלק מהחיילים נתקלים היום בבעיות שמעבר לשירות הצבאי שנובעות מהמהות של החברה בישראל. המערכת המשפטית תיתן גיבוי לא רק ברמה הטכנית, בהגשת כתבי אישום ובמעצרים, אלא גיבוי בכל המובן הערכי והמוסרי בצבא ההגנה לישראל. אנו עוסקים כאן בפרצוף של מדינת ישראל ולכן לא ניתן לאיש להסית ולהמריד".
לבני, מופז וחלוץ עם החיילים. צילום: גדי קבלו
גם השר מופז ביקש להשיב לרב"ט חסן: "הנושא הזה הוא חמור מאוד. אני לא רואה שום הבדל בין כלל החיילים שיושבים כאן. גם נגדי הוציאו כל מיני צווים ופסקי הלכה ואמירות של הסתה. אין שום הבדל במשימות שמוטלות על חיילי צה"ל מכל הדתות ומכל הזרמים וכפי שאתם פועלים יחדיו להגנה על מדינת ישראל, כך אתם זכאים לקבל את כל הגיבוי המשפטי והחוקי לביצוע המשימות שמטילים עליכם. גם נגד ראש הממשלה הוציאו כל מיני אמירות ופסקי הלכה. כולנו נעמוד איתכם וניתן לכם גיבוי על מנת שתוכלו לבצע את משימותיכם, כולל משימת ההתנתקות".
סגן הרמטכ"ל והרמטכ"ל לעתיד (שאמור לבצע את ההתנתקות), האלוף דן חלוץ, שנכח בפגישה, ביקש בשלב זה את רשות הדיבור ואמר: "כבוד השר, חשוב לראות בדברים האלה (נגד החיילים -ח.ג.) קריאה להסתה ולפגוע בחיילי צה"ל, ויש לטפל בזה בצורה הראויה".
השרה לבני השיבה: "אני רוצה שיהיה ברור. לדברים האלה תהיה לנו אפס סובלנות. לא מדובר כאן בחופש לומר דברים. אנו חייבים לעצור אותם
כשהם מתחילים וכך נעשה", ואילו מופז הבהיר: "לא נגלה שום סובלנות וסבלנות מול תופעות מן הסוג הזה. זוהי הסתה לשמה שנעשית גם מול חיילים ומפקדים וגם מול הדרג המדיני, יום יום, שעה שעה".
"אני מבין שהדבר מטריד אותך", אמר מופז לרב"ט קבישי, "הוא מטריד חיילים נוספים בצה"ל. המשימה שבפניה אתם עומדים זאת משימה שלמעשה תעמיד את מדינת ישראל במבחן הדמוקרטיה, תעמיד את שלטון החוק ואכיפתו במבחן והיכולת שלנו לממש את ההחלטות הדמוקרטיות של הכנסת והממשלה. אתם ככאלה שיעמדו בחזית ותידרשו להוציא לפועל את ההחלטות, ניתן לכם את כל הגיבוי שאנחנו יכולים לתת, תוך שמירה על כבודכם ועל כבודם של אותם אנשים שיצטרכו להתפנות מבתיהם. לא אגלה שום סובלנות וסבלנות למציאות של הסתה, המרדה, אלימות וסרבנות".
בתום השיחה עם החיילים התייחסה השרה לבני למעצרם לפני כשבועיים של 7 תושבי גוש קטיף שהפגינו בצומת האורחן, מנעו את מעברם של כלי רכב פלסטינים והתעמתו עם שוטרים. "עצם העובדה שהם נעצרו והשתחררו רק לאחר 10 ימים תוך הגשת כתב אישום נגדם, יצרה אימפקט מאוד חשוב, גם ביחס אליהם ישירות וגם ביחס לכלל הקבוצה מתוך המתיישבים שנוהגים בדרך זו. מעתה ההליכים המשפטיים כנגד כל אותם אלה שיפעלו באלימות כלפי כוחות הביטחון ייעשו בצורה מהירה יותר מתוקף היחידה המיוחדת שהקמנו לעניין הזה. טרם הובא לידיעתנו מידע שיש בו כדי לנקוט במעצר מנהלי נגד כאלה שפועלים כנגד החוק, אם זה באלימות או בהסתה".
סגן הרמטכ"ל, האלוף חלוץ, הוסיף בעקבות המפגש: "יש לטפל במסיתים ביד קשה, בחריפות ובנחרצות. העובדה שנשאלה שאלה על ידי חייל דרוזי אינה מעלה או מורידה מהעניין. כל חייל, גם אם הוא היה צ'רקסי או יהודי, היה מקבל אותה תשובה. חייל הוא חייל הוא חייל. המשימה הזאת היא משימה לאומית ולא רק משימה צבאית וזה אומר שכל המערכות הלאומיות תירתמנה על מנת לאפשר את ביצוע המשימה - ואני מאמין שכך יהיה".
ואילו השר מופז הוסיף: "לא נהיה אדישים בשום פנים ואופן להסתה ולהמרדה ונפעל בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו. נהיה נחושים באכיפת החוק והסדר גם בימים אלה וגם בעתיד ברגעי המבחן, כשנגיע לביצוע התוכנית. החיילים מצפים לגיבוי הזה. אנו צריכים לעשות כמיטב יכולתנו, כולל חקיקה אם צריך או התאמה של החוק למציאות הזאת על מנת שיהיה פתרון ליכולת שלנו לממש החלטות דמוקרטיות במדינה".
לדברים החריפים נגד ההסתה הצטרף היום היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שאמר בדברים שנשא בלשכת עורכי הדין בצפון: "הסתה לאלימות היא בעיניי תופעה עבריינית גרידא, גם אם היא נעשית ממניעים אידיאולוגיים". לדברי מזוז, הקושי העיקרי הוא הצורך להוכיח בבתי המשפט שההסתה מובילה בסופו של דבר למעשים.