שתף קטע נבחר

 

הצלחה לשביתת התלמידים: כשליש לא למדו

גם התלמידים שהפיצו את העצומה לשביתה ברחבי האינטרנט לא האמינו שיגיעו להיענות כזו: כ-30% מהתלמידים בחטיבות והתיכונים, כ-180 אלף, לא הגיעו היום ללימודים והביעו תמיכה בשביתה שמחתה על מסקנות ועדת דוברת. מנכ"לית משרד החינוך תירוש: "אני מביעה צער על זה ששבתו ולא נפגשו איתנו". ויש תלמידים שמתכוונים להמשיך את השביתה גם מחר

הצלחה מרשימה לשביתת התלמידים שהוכרזה היום (ג'), כחלק מהמאבק בדו"ח דוברת. על פי נתוני משרד החינוך, כשלושים אחוז מהתלמידים, שהם כ-180 אלף מתלמידי בתי הספר העל יסודיים וחטיבות הביניים, שבתו ולא הגיעו היום לבית הספר.

 

מה שהחל לפני כשלושה שבועות כקישור אינטרנט הקורא לתלמידים למחות נגד המסקנות, התפשט במהרה בין התלמידים בבתי הספר ובסופו של דבר הגיעו מימדי השביתה לגודל ארצי. השביתה מהווה גם הבעת אי אמון של התלמידים במועצת התלמידים, האמורה לייצג אותם, שכן התלמידים ששבתו טוענים כי מועצת התלמידים מייצגת את עמדות משרד החינוך ולא את עמדות התלמידים.

 

ובקרב התלמידים יש קולות חדשים הקוראים להשבית את הלימודים גם מחר. קבוצת תלמידים החלה להפיץ אחר הצהריים מסרים על כך לתלמידים באמצעות האי-מייל ואיי.סי.קיו. עם זאת, מארגני "יום המחאה" שהשביתו את הלימודים בבתי הספר העל יסודיים, הודיעו בתגובה כי אין בכוונתם להמשיך עם היוזמה יום נוסף. נתי ברוך, תלמיד כיתה י"א מראשון לציון שמעוניין לשבות גם מחר, אמר: "אנחנו מעונינים להמשיך עם השביתה נגד דו"ח דוברת גם מחר כי רק ככה נראה להם שבאמת רציניים לגבי זה. מחליטים החלטות על גבינו מבלי לשאול אותנו".

 

המנכ"לית רואה בחומרה

 

לדברי זיו חן, יו"ר ארגון מועצת התלמידים והנוער הארצית, "אכן מדובר בכמות גדולה של בני נוער שלא הגיעו היום לבית הספר. חבל לי שזה מה שהנוער החליט. אבל מצד שני, 70 אחוז מהתלמידים הראו תמיכה בנו ונתנו לנו מנדט להוביל עבורם את המאבק. אני שואל אם 30 אחוז מהתלמידים שלא הגיעו אכן יודעים על מה הם בכלל שבתו והאם המארגנים יודעים על מה הם השביתו". עוד הוסיף זיו "אני נער כמו כל בני הנוער, וכולנו אוהבים חופשות. וכהרגלם של התלמידים, ברגע שמודיעים על חופש - כולם קופצים על הגל, ולא מתוך סיבות אידיאולוגיות".

 

מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, שהנחתה את המנהלים להעניש את התלמידים ולרשום להם היעדרות לא מוצדקת, אמרה היום: "אני רואה בחומרה את העובדה שהורים לתלמידים שנעדרו מספסל הלימודים הצטרפו לשביתה. אני מביעה צער על כך שהתלמידים לא ביקשו להיפגש עם הגורמים המקצועיים במשרד החינוך כדי לקבל תשובות בעניין המלצות הדו"ח ובמקום זאת בחרו להשבית את הלימודים".

 

הרב שי פרון, מנהל בית ספר בירושלים ומצוות הנהלת ועדת דוברת, סבור קצת אחרת. "זה מעשה מאוד דמוקרטי ויפה שתלמידים רוצים לשבות, אבל אישית

 אני סבור שצריך לדבר ולא לשבות. אני לא מרגיש שמוצו כל התהליכים. שביתה היא כלי דמוקרטי ונפלא, אך יש לו משמעות, והיא שמי ששובת משלם מחיר עבור שביתתו. כל הערך של שביתה זה העובדה שבעצם אתה בא ואומר שיש פה משהו מאוד חשוב לך, זה עקרונות שאתה מוכן לספוג את המחיר עליהם. אם להיעדרות בלתי מוצדקת יש השפעה על הציון, התלמיד צריך לדעת שהוא משלם מחיר, אחרת זאת לא שביתה".

 

הרב פרון הוסיף: "זכותה של המערכת לבוא ולומר כי ילד שנוקט בצעדים הפגנתיים, המחיר שעליו לשלם הוא היעדרות לא מוצדקת, או עונש אחר בהתאם לתקנון".

 

ומה אומרים ההורים? "מועצת ההורים ואני נגד השבתה באופן חד משמעי", אומר יו"ר ארגון ההורים הארצי, איתן ויינרייך, ומוסיף: "למה התלמידים לא השביתו את הלימודים כשהנכים שבתו? אם מגלים אזרחות למופת שיבצעו אותה בכל דבר. לא שמעו את התלמידים כי בוועדה לא שמעו את כולם. מינו וועדת מומחים מכל מיני שטחים בדקו את הנושא. יש טענות נכונות לכל הצדדים. גם אנחנו לא נתמוך בכל דבר. למשל, במידה וכל התנאים הפיזיים לא יהיו כפי אני חושב שהם צריכים להיות נתנגד ליום לימודים ארוך ולא יהיה דו"ח דוברת. ההמלצות הן המלצות, בינתיים לא ביצע המשרד שום החלטה מעשית".


פורסם לראשונה 01/03/2005 14:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
שובתים מחוץ לבית הספר
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
לא לומדים
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
רק 30 אחוז הגיעו
צילום: עופר עמרם
מומלצים