שתף קטע נבחר

 

"הפלסטינים ישמרו על שקט בהתנתקות"

כך מעריך קצין בכיר בצה"ל בשיחה עם ynet. לדבריו, ההתנתקות תעבור בתיאום מסוים עם הפלסטינים, "אולי יקרו אירועים בודדים של פתיחה אש, לא טרור ממוסד ומאורגן". הקצין העריך שהחמאס שואף לדמות לחיזבאללה ולקבל אופי של תנועה פוליטית

קצין בכיר בצה"ל מעריך כי הפלסטינים ישמרו על שקט במהלך ההתנתקות: הקצין העריך היום (ד') בשיחה עם ynet שהתהליך יתרחש בתיאום מסוים מול הפלסטינים. "אולי יקרו אירועים בודדים של פתיחה אש, לא טרור ממוסד ומאורגן, אלא פעילים שיפעלו עצמאית. עדיין לא ברור כיצד יפעל הג'יהאד האיסלמי".

 

בהתייחסו לפועלו של אבו מאזן במלחמה בטרור, מציין אמנם הקצין הבכיר כי לא ניתן להתעלם מפעילות של אבו מאזן שגרמה לירידה באירועי הטרור, אולם לדבריו, הטיפול אינו אקטיבי. "אבו מאזן מעדיף לדבר עם ארגוני הטרור, להגיע לדיאלוג עימם ולא לפרק את התשתיות בכוח. ייתכן שהוא חש שאינו יכול להצליח בפעולה כוחנית ומאמין כי הדרך הנכונה היא דו-שיח".

 

לדברי הקצין, "החמאס רוצה להיות כמו החיזבאללה. הם רוצים לקחת חלק בממסד הפוליטי הממסדי, אך גם לשמר את הטרור". 

 

בצה"ל עוקבים מקרוב אחר השינויים המתחוללים בארגוני הטרור הפועלים כאן ובארגונים המשפיעים מבחוץ. "הג'יהאד האיסלמי שפועל בשטחים התלבט כיצד להתייחס לרגיעה", אמר הקצין הבכיר בהתייחסו לפיגוע בליל שבת בטיילת בתל-אביב, "למעשה, הנהגת הארגון בדמשק נתנה את האור הירוק לתשתית שבטול כרם לבצע את הפיגוע. נטילת האחריות תואמה, כמו גם המימון".

 

דווקא בארגון החמאס מזהה הקצין הבכיר תהליך שונה ואומר כי הארגון שביצע את הפיגועים הקשים נגד מדינת ישראל, נמצא על פרשת דרכים, בתהליך התלבטות בין המשך דרך הטרור לבין מגמת שינוי. לדבריו, החמאס עומד בפני החלטה היסטורית בימים אלה על רקע בחירתו של אבו מאזן ליו"ר הרשות הפלסטינית והעייפות שניכרת באוכלוסייה הפלסטינית מדרך הטרור.

 

"לחמאס זהות כפולה", מסביר הקצין הבכיר. "מחד, זו תנועה חברתית ומאידך ארגון טרור. הם רוצים למעשה להיות חיזבאללה. גם חלק מהמסד הפוליטי ממסדי, אך בבד בבד לשמר את את דרך הטרור לקידום יעדים. החמאס בהחלט עוסק גם בימים אלה בתכנון פיגועים, בונה את כוחו ליום שאחרי הרגיעה, אך להבדיל מהג'יהאד האיסלמי, לא מתוך רצון שזה כבר ייגמר, אלא מתוך כוונה לשמר יכולות וגם לאור העובדה שרבים מאנשיו עסקו בתכנון פיגועי טרור למעלה מארבע שנים. הם רגילים לעיסוק הזה וממשיכים בו גם היום".

  

בהתייחסו לחזית הצפונית, מסביר הקצין הבכיר כי אם עד רצח ראש ממשלת לבנון לעבר, רפיק אל-חרירי, ניכרה בסוריה מגמת התלבטות בין "הטובים לרעים", הרי שלאחר הרצח שנראה כמו פעולה סורית מכוונת וממוקדת, נוטה המדינה לטובת המשך דרך הטרור.

 

השינוי בלבנון: כדור שלג מתגלגל

 

את התהליך שהחל בלבנון השבוע, כפועל יוצא של ההתנקשות בחרירי, מכנה הקצין כתחילתו של שינוי דרמטי. "זה תחילתו של שינוי היסטורי, תחילתו של ניסיון להביא לקץ השליטה הסורית בלבנון. ההערכה היא שההפגנות יהיו כדור שלג שיתגלגל, ויחד עם מעורבות בינלאומית, נראה שיהיה ניסיון למצות את התהליך. אם בעבר הסורים היו מכניסים שני דיביזיות ללבנון ופועלים להחזרת השלטון, בימים אלה זה בלתי אפשרי".

 

חיזבאללה, שעוקב אחרי האירועים בלבנון, שם עיניו למאי השנה - לבחירות לפרלמנט, ונמצא לדברי הקצין הבכיר בתקופה לא קלה. "הם רוצים להגביר את כוחם במערכת הלבנונית, ולא לוותר על זהותם בפעילות טרור מפעם לפעם. לחיזבאללה יש כמובן אינטרס לשמור על האחיזה הסורית בלבנון, שתאפשר להם להמשיך ולפעול.

 

"מזכ"ל חיזבאללה, נסראללה, מזכיר באחרונה לא מעט בנאומיו של המילה 'מצוד' שמתאר את התחושה שבו נמצא אירגונו. במחיצת פברואר, בזמן ששוקלים האם לסווג את הארגון ברשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי, נשמעו קולות של פלסטינים שקישרו בין חיזבאללה לארגוני הטרור בשטחים. זה די החליץ אותם והם במצוקה מסוימת".

 

בנוגע לשלב השני של עסקת השבויים של ישראל מול חיזבאללה, מודה הקצין הבכיר שאין כל התקדמות. "אולי חיזבאללה לא מצליח להביא את הסחורה כי זה לא תלוי רק בו. בכל אופן, העסק לא מתקדם, די תקוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ישמור על שקט. אבו מאזן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
נסראללה. מודל לחיקוי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חאלד משעל, בכיר החמאס
צילום: רויטרס
עסקת השבויים הקודמת. טננבוים
צילום: לע"מ
מומלצים