שתף קטע נבחר

 

תבוסה לשרון: מרכז הליכוד הצביע בעד משאל

במהלך הכינוס הסוער שיגרו חברי המרכז קריאות בוז לעבר שרון: "צא מפה", צעקו. השר הנגבי נאלץ לאיים: "אם זה יימשך, לא נכנס יותר ישיבות". נתניהו קרא: "תמכו בתקציב. תמכו במשאל" וח"כ לנדאו: שרון הישן היה נלחם למשאל. המרכז אישר את הקריאה למשאל על ההתנתקות. מקורבי שרון: ההצבעה לא לגיטימית

"הצבעה לא לגיטימית", כך כינו מקורבי שרון את מה שהתרחש אמש (יום ה') במרכז הליכוד בגני התערוכה. המרכז, כצפוי, הצביע כמעט פה אחד נגד עמדת שרון ובעד תמיכה במשאל העם על ההתנתקות.

 

היה זה "אירוע השיא" של "מורדי הליכוד" אבל הנוכחות היתה דלה ורבים מהמושבים נותרו ריקים. פחות משליש מהחברים הגיעו.

 

גורמים בכירים בלשכת ראש הממשלה פקפקו בלגיטימית ההצבעה וטענו: על-מנת לקיים הצבעה נדרשת נוכחות של לפחות שליש מחברי המרכז, משמע כ-1,070 איש. בפועל הגיעו 828 איש. בין מקורבי שרון היה גם מי שהזהיר את המורדים מלנפנף בהצבעה במרכז הליכוד. נפנוף כזה יכול לגרור עתירה לבית הדין של התנועה, שם עלולה ההצבעה להתבטל.

 

"חברים מסיעתנו כאילו שכחו איך הופלה ממשלתו של יצחק שמיר ואיך הופלה ממשלתו של בנימין נתניהו. ואני שואל אתכם - מי הפיל את הממשלות שלנו. מי אם לא הימין?", אמר שרון בנאומו מול חברי המרכז.

 

נאמניו של שרון - מופז, אולמרט ובנו עומרי, הצביעו יחד איתו נגד ההחלטה. גם השרים שטרית, עזרא, בוים, הירשזון, ולבני והח"כים מגלי ווהבה, מרינה סולודקין ורוני בראון הצטרפו לשרון.

  

ראש הממשלה עלה על בימת הנואמים תוך הפרעות מהקהל. השר הנגבי היסה את המשתתפים ושרון דיבר: "נצטרך להמשיך ולעסוק בנושאים מורכבים - מסכנות לישראל מולן נצטרך לעמוד ועד לתקוות הגדולות אותן נצטרך להגשים. והנה דווקא בתקופה זו מתכננת קבוצה של חברי כנסת מסיעת הליכוד צעדים שיביאו להפלת הממשלה שלנו וזאת על ידי הצבעה נגד התקציב. אם התקציב לא יעבור הממשלה תיפול ונצטרך ללכת לבחירות תוך זמן קצר ביותר.

  

"מי שמבקר היום בכנסת לא יכול שלא לראות את הלחץ המופעל על חברי כנסת ולא לחוש באווירת האיומים. ואני אומר לכם, כניעה לאיומים היא יותר חמורה מהאיומים עצמם", אמר ראש הממשלה. במהלך נאומו הופרע שרון בצעקות: "צא מפה!" והשר הנגבי, שעומד בראש המרכז, נאלץ לאיים על הקהל: "הכנס כונס לבקשתכם. אם הנאום יופרע, לא אכנס יותר את הישיבות הללו", איים. מנהיגי המורדים הבינו כיצד מצטלמות התמונות, והיסו את הצועקים, שהמשיכו לגדף: "תתפטר, דיקטטור", הטיחו אל שרון.

 

"אני מעולם לא נכנע לאיומים ואין כל סיבה או סיכוי שאתחיל זאת כעת", המשיך שרון. "הממשלה והכנסת קיבלו החלטות והחלטות האלו יבוצע". שרון הוסיף: "אני רואה בחומרה את נסיונות ההשתלטות של גורמים זרים על מפלגתנו. הליכוד היא תנועה ליברלית ועלינו לעשות הכל כדי לשמרה ככזאת. עוד לא הגענו אל המנוחה ועם ישראל עוד צריך לגייס כוחות. לכן יש להוריד את רמת הוויכוח ולהישמר שלא יאמרו דברים שאין מהם חזרה".

 

שרון גם פנה למתנחלים וסיפר כמה כואבת  לו ההחלטה על הפינוי: "בכל דור הובילה קבוצה, בדרך כלל המובילים היו מעטים. בדור האחרון אתם הובלתם להקמת מפעל התיישבות אדיר. לצערי קיימת כיום תחושה כאילו אתם דחויים, כאילו גרמתם לאסונות, לבזבוז כסף. כאילו הכל היה לשווא. אין הדבר כך. קיבלנו החלטות קשות בממשלה ובכנסת בניגוד לדעתכם והן יבוצעו כפי שהוחלט.

 

"אני לא אתן לשוליים הקיצוניים להכתיב את דרכנו. אני לא אתן להם להכתים ציבור שלם, על אלימות על סרבנות ועל הסתה נגיב בחומרה ובתקיפות. אבל המחאה החוקית היא לגיטימית והכאב הוא מובן ומשותף. תאמינו לי, אני כואב את כאבם של המתים, ודאי הרבה יותר מאלה שצועקים כאן לפני", סיכם שרון.

 

שלום: חושש מהבאות

 

המרכז הצביע על הצעת הפשרה שהעלה השר צחי הנגבי וכוללת שלוש נקודות. לפי ההצעה, יקרא מרכז הליכוד לחברי הסיעה בכנסת לפעול לחקיקה מידיית של חוק משאל עם.

 

שר החוץ סילבן שלום אמר בכנס: "אני חושש מפני הבאות, חושש מאוד. אין נושא כה טעון ומעורר מחלוקת כמו עתיד ההתיישבות ביש"ע. הנושא יגרור אותנו לתהומות של שנאת חינם. משאל עם הוא האמצעי הדמוקרטי הראוי שמסוגל לקרר את הרוחות. משאל עם ימנע את הסרבנות. גם בקרב תומכי ההתנתקות, שליש תומכים במשאל עם". שלום התייחס לאפשרות תמיכת ש"ס במשאל ואמר: "הם אומרים - 'איך נצביע עבור משאל עם אם אנחנו לא יודעים אפילו אם הליכוד תומך. לכן עלינו להצביע היום בעד משאל עם".

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, מתומכי המשאל, אמר בכנס: "אני אומר לכם - לכו להצביע. הצביעו בעד התקציב והצביעו בעד משאל עם". נתניהו הזכיר לבאי הכנס את תקופתו כראש ממשלה, תקופת הסכם וואי: חשבתי אז שאצטרך להביא כל הסכם להחלטת העם ולמשאל עם. דובר אז על הסכם שמבוסס על עקרון ההדדיות בו נקבל תמורות מהצד השני. לא דובר על עקירת ישובים - אפילו לא נפש אחת - ובכל זאת חשבתי אז שגם את הדברים האלה חובה להביא להחלטה הדמוקרטית הרחבה ביותר".

 

"מה שנכון היה ב-98', נכון גם ב-2005 .צריך ללכת למשאל עם", ציין נתניהו.

 

מנהיג המורדים, ח"כ עוזי לנדאו, אמר מעל הבימה: "שרון הישן היה נלחם על משאל עם. אני מסרב להאמין שראש הממשלה שלנו לא יאשרר את מה שאריק שרון נלחם עבורו. אני פונה אליכם חברי המרכז - הדיון הוא לא בעד או נגד ההתנתקות, אלא בעוד צעד במאבק על הדמוקרטיה ועל אחדות הליכוד". לנדאו הוסיף: "עזבו את המחנאות. חשבו מה חשוב למדינה ולעם והאזינו לצו הלב. הצביעו בעד משאל".

 

לאחר אישור הקריאה לשמאל עם אמר לנדאו: "היום החליט מרכז הליכוד כי רק משאל עם ישמור על אחדות העם והליכוד. אני קורא לחברי הסיעה לקבל החלטה זו ולפעול ברוחה. אני מקוה שראש הממשלה יפעל לקידום משאל עם ויכבד את החלטת המרכז על מנת שהנאמנים (המורדים - א.ש) יוכלו לתמוך בתקציב".

  

ח"כ בני אלון, יו"ר האיחוד הלאומי, אמר בתגובה לנאום שרון: "מי ששיקר לעם ואמר שדין נצרים כדין תל אביב, ממשיך לשקר כאשר הוא אומר שימשיך לשמור על גושי ההתיישבות ועל ירושלים. שרת התקשורת, דליה איציק, ציינה כי "החלטת המרכז חסרת משמעות. לא יהיה משאל עם משום שאם שרון ייכנע לימין הקיצוני, מפלגת העבודה תעזוב את הממשלה ויהיו בחירות". עמי איילון ציין כי "מרכז הליכוד מוכן לגרור את העם לתוהו ובוהו מבית ומחוץ כדי לבטל החלטה דמוקרטית בדבר סיום הכיבוש בעזה והחזרת המתיישבים הביתה". 

 

עם הפנים לש"ס

 

משמעות אישור ההצעה אינה דרמטית, שכן לפי שעה אין רוב בכנסת להעברת חוק משאל עם. רוב כזה יכול להתגבש רק אם יהינו הסיעות החרדיות להצטרף לתומכים בליכוד, ה"מורדים", ולהצביע בעד. בש"ס לא מטילים בינתיים לאו מוחלט על קיום המשאל.

 

אתמול בבוקר, לראשונה, אמר ל-ynet בכיר בש"ס: "החלטה כה חשובה ותקדימית תתקבל אך ורק על ידי גדולי התורה שצריכים לשקול יחד האם 16 חברי הכנסת של ש"ס ויהדות התורה יתמכו בחוק משאל העם". מדובר ברב עובדיה יוסף, ברב יוסף שלום אלישיב והאדמו"ר מגור שצריכים להגיע להסכמה משותפת על קיום המשאל.

 

המערכת הפוליטית כולה מחכה להחלטה סופית של ש"ס, שתקבע האם משאל עם ייצא לפועל. יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מיכאל איתן, אמר כי לאחר אישור ועידת המרכז "צפויה נקודת הראות של ש"ס להשתנות והיא עלולה להביא לכך שהיא תבין שבידה הדבר, והיא זו שתקבע אם יתקיים משאל עם".

 

איתן, יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, אמר ל-ynet כי בכוונתו להגיש הצעת "חוק יסוד: משאל עם" בעתיד הקרוב. "אגיש את הצעת החוק להצבעה עקרונית בוועדת החוקה, כדי להכין את החוק לקריאה ראשונה", אמר.


פורסם לראשונה 03/03/2005 16:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
"צא מפה", צעקו המורדים לשרון
צילום: טל שחר
צילום: טל שחר
קרא לתמוך במשאל ובתקציב. נתניהו
צילום: טל שחר
צילום: טל שחר
עם סילבן שלום
צילום: טל שחר
מומלצים