אחרי חתונת ההומוסקסואלים: המאבק על ההכרה
חבר מועצת עיריית תל-אביב, איתי פנקס, נישא בטורונטו לבן זוגו. שלושה זוגות ישראלים בני אותו מין נישאו אף הם בעיריה. כעת מתכוונים הזוגות לנסות לקבל הכרה בנישואים על-ידי משרד הפנים. אם יהיה צורך, הם אומרים, יעתרו לבג"ץ. פנקס: "יש לנו ציפיות משר הפנים פינס". ממשרד הפנים נמסר: אין בסמכותנו להכיר בנישואים
ארבעה זוגות הומואים ישראלים נישאו שלשום (יום ו') בקנדה, במטרה לקדם את ההכרה בנישואי בני אותו מין בישראל, אבל המאבק הם יודעים, נמצא רק בראשיתו וממשרד הפנים נמסר ל-ynet כי "אין בסמכותם להכיר בנישואים".
אחד מבני הזוג שנישאו הוא איתי פנקס, בן 31, חבר מועצת עיריית תל-אביב מטעם יחד, שאמר שהוא ובן זוגו יואב ארד מתכוונים להיאבק כדי לקבל הכרה רשמית מהמדינה כזוג נשוי, אפילו אם יצטרכו לפנות לשם כך לבג"ץ. ארד, בן 32, בן זוגו של פנקס בשש השנים האחרונות, אמר כי הוא אינו חושב שהסמכות להכיר בזוגיות שלהם אמורה להיות בידי המדינה.
במרכז: הזוג המאושר - איתי פנקס (מימין) ויואב ארד (צילום: איי.פי)
ארבעת הזוגות הגיעו לעיריית טורונטו יחד עם בני משפחה וחברים כדי לחגוג את הנישואים, שמוכרים בחוק בכמה מחוזות בקנדה. הם באו בעקבותיהם של הפרופ' עוזי אבן ובן זוגו, ד"ר עמית קמה, שנישאו גם הם בטורונטו לפני מספר חודשים.
בשיחה עם ynet מבית המלון שבו הוא שוהה בטורונטו, סיפר פנקס שגם בקנדה ההכרה בנישואים של זוגות בני אותו מין היתה כרוכה במאבק. "לפני שנתיים בערך התחילה להתגלגל בקנדה תביעה של זוגות שטענו שזה שלא מאפשרים נישואים של בני אותו מין, נוגד את עקרונות השוויון של החוקה הקנדית. הם זכו בתביעה בבית המשפט העליון. בעוד שבועיים תהיה גם הצבעה על החוק שייאפשר נישואים של בני זוג מאותו מין בכל קנדה. גם אם החוק ייפול, זה לא משנה. מדובר בעניין יותר סמלי, כי בתי משפט כבר קבעו שאפשר לקיים נישואים כאלה".
יש ציפיות מהשר פינס
פנקס סיפר שטקס החתונה האזרחי נערך על-ידי שופט והיה מכובד מאוד. "היתה החלפת טבעות והחלפת שבועות. הגיע גם הרב דוד לזר, רב קונסרבטיבי מתל אביב, היחיד בארץ שמחתן זוגות מאותו מין. הוא בא כחבר שלנו, בירך ונתן את הנוסח".
הזוגות מתכוונים ללכת למשרד הפנים, כדי לרשום את הנישואים כשיחזרו לארץ. "יש לנו ציפיות משר הפנים אופיר פינס, אני רוצה להאמין, לפי הרקע שלו וההתבטאויות שלו עד היום, שהוא ינהג אחרת מהשר הקודם, אברהם פורז, שלא פעל למען ישראלי שנישא לאזרח קנדי וביקש את עזרתו. אנחנו מצפים שמדינת ישראל תכבד מסמכים קנדיים, כמו שקנדה מכבדת מסמכים ישראלים. אם לא ירשמו אותנו - נעתור לבג"ץ, אבל אנחנו מקווים שלא נצטרך להגיע לזה".
פנקס הוסיף עוד שארגון משפחה חדשה והמועצה לזכויות הגייז כבר התחייבו לעתור לבג"ץ אם וכאשר יוחלט לעשות זאת.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "אין בסמכותו של משרד הפנים להכיר בנישואים. משרד הפנים רושם נישואים על פי חוק וכיום אין מוסד במדינה של נישואים של בני אותו מין. המשרד פועל על פי חוק ויפעל גם בעתיד. אי רישום הנישואים אינו משליך על זכויותיהם האחרות של בני הזוג, עם זאת ראוי להבהיר כי כאשר מדובר בבני זוג שאחד מהם אינו ישראלי, מופעל נוהל המכיר בחייהם המשותפים, גם אם מדובר בבני אותו מין".