דיווח: ישראל אישרה עקרונית תקיפה באיראן
ה"סאנדיי טיימס" מדווח כי בחודש שעבר התכנס הקבינט הביטחוני בחשאי בחוות השקמים והעניק אישור ראשוני לביצוע המתקפה. התקיפה תתבצע, לפי הדיווח, אם ייכשלו המאמצים הדיפלומטים של ארה"ב ומדינות אירופה למנוע את המשך תוכנית הגרעין של טהרן. עוד פורסם כי יחידות עלית של צה"ל וטייסות אף-15 כבר הספיקו להתאמן בנגב על המבצע הסבוך וגם האמריקנים בסוד העניין
האם ישראל מתכננת בחשאי מתקפה באיראן? העיתון הלונדוני "סאנדיי טיימס" דווח היום (יום א') כי תוכניות סודיות למתקפה קרקעית ואווירית משולבת נגד אתרים גרעיניים באיראן כבר שורטטו בישראל, למקרה שבו ייכשלו המאמצים הדיפלומטים להשעיית תוכניתה הגרעינית של טהרן.
על פי הדיווח, הקבינט הביטחוני כונס בחודש שעבר בחשאי בביתו של ראש הממשלה אריאל שרון בחוות שקמים, ודן בתוכניות המגירה למתקפה. בתום הדיון העניק הקבינט "אישור ראשוני" למתקפה.
כוחות צה"ל, כך על פי הדיווח, כבר החלו באימונים לקראת הפעולה הנועזת באתר בנגב. הכוחות ביימו מתקפה על דגם של מפעל העשרת האורניום האיראני בנתנז, מפעל המצוי ברובו במנהרות תת-קרקעיות, כאמצעי זהירות מפני תקיפות אוויר. הטקטיקה של המתקפה תכלול פשיטה של יחידות עלית עם ציוד אלקטרוני מתקדם ואז תקיפה של מטוסי אף-15 הנושאים פצצות לחדירת בונקרים תת-קרקעיים. ה"טיימס" אף מציין את מספר הטייסת שתבצע את התקיפה ואת שמה של היחידה המיוחדת שהופקדה על הסיוע הקרקעי.
עוד מדווח העיתון כי ישראל דנה על התוכנית להתקפה גם עם גורמים אמריקנים רשמיים. אלו הבהירו זה מכבר לישראל כי אם יעלו בתוהו המאמצים הדיפלומטיים, לא יעמדו בדרכה אם תחליט להוציא אל הפועל מתקפה מסוג זה.
אחר הצהריים הכחישה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, את הידיעה ב"סאנדיי טיימס" לפיה ארה"ב תאפשר לישראל לתקוף באיראן, אם המהלכים הדיפלומטיים ייכשלו. "אנחנו לא יכולים להורות על שום דבר", אמרה רייס בראיון לתוכנית הראיונות "השבוע" של רשת ABC.
מפקד חיל האוויר: אנחנו מוכנים
גורמים בישראל העריכו לאחרונה כי איראן רחוקה מרחק קטן מהנקודה בה תוכל לייצר בעצמה את כל המרכיבים הדרושים לצורך ייצור פצצה אטומית, והדגישו את הדחיפות בטיפול בנושא. כשנשאל מפקד חיל האוויר אלוף אליעזר שקדי על אפשרות של תקיפה ישראלית באיראן, אמר: "אם ישראל תחליט לפעול באיראן נדע לתת מענה... אני חייב להיות מוכן לכל דבר". גורם איראני בכיר אמר לאחרונה בתשובה לאפשרות של תקיפה ישראלית: "אם תתרחש תקיפה כזו, כמובן שנתקוף בחזרה, ונגביר את המאמצים להשלים את התוכנית לייצור דלק גרעיני".
האפשרות של תקיפה אמריקנית או ישראלית על מתקני הגרעין של איראן אינה חדשה. בינואר חשף המגזין "ניוזוויק" כי ארה"ב מבצעת בתוך איראן טיסות ביון לאיתור מדוייק של כשלושים יעדים שבהם מתקיימות על פי החשד פעולות הקשורות לייצור הפצצה האיראני. לאחרונה גם דווח כי כמה גנרלים אמריקנים גיבשו תוכניות לתקיפת איראן "תוך שבועיים".
החודש אמר מי ששימש כראש צוות הפקחים האו"ם בעיראק כי גורם רשמי אמר לו שארה"ב צפויה לתקוף את איראן בחודש יוני השנה. ואולם גם הנשיא בוש וגם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס אמרו לאחרונה כי התקפה שכזו "אינה עומדת על הפרק".
שר החוץ, סילבן שלום, אמר אתמול במהלך ביקור במקסיקו כי פצצת גרעין איראנית תהיה "סיוט" עבור ישראל ומדינות העולם. שלום ציין כי איראן קרובה מאוד להשלמת פצצה גרעינית וכי על אירופה וארה"ב ללחוץ על טהרן על מנת שתפסיק את קידום תוכנית הגרעין שלה.
חתאמי: מוכנים לשתף פעולה
מזה חודשים מנסים שלוש מדינות האיחוד האירופי - גרמניה, צרפת ובריטניה - להגיע עם טהרן להסכמות בנושא נטישת תוכניות הגרעין שלה כדי להפיג את חששות העולם. כל עוד נמשכים המאמצים הדיפלומטיים הסכימה איראן להקפיא את פעילות העשרת האורניום שלה, אך הבהירה כי מדובר בהקפאה זמנית בלבד.
נשיא איראן, מוחמד חתאמי, אמר הלילה במהלך ביקור בוונצואלה כי טהרן מוכנה לעבוד בשיתוף פעולה עם מדינות אירופה וארה"ב. "אנחנו לא מתכוונים לוותר על זכויותינו אך במקביל אנחנו מוכנים לעבוד עם העולם כדי לספק ערבויות לפיהן איראן לא תבנה נשק גרעיני", אמר חאתמי. הוא הזהיר, עם זאת, כי לא נותר זמן רב על מנת להגיע לסיכומים, וקרא לאירופים להגיע עמם להסכם מהיר. "זה לא יכול להתארך. ישנם עיכובים בעבודתם של האירופים שלא מאפשרים הגעה לתוצאות הולמות", ציין.
איראן טוענת שתוכניות הגרעין שלה מיועדות לייצור חשמל ולפיכך היא רשאית להמשיך בפיתוחן ומתעקשת לעשות כן. ארה"ב וישראל חוזרות ואומרות כי הטענות על "גרעין למטרות שלום או ייצור חשמל" הן סיפור כיסוי שנועד להסתיר את כוונותיה האמיתיות של איראן: חתירה לייצור נשק גרעיני.
אירופה מחזיקה בעמדה כי יש לתת לאיראנים "גזרים" כגון הטבות כלכליות שונות כדי שתסכים לסגת מעמדתה העיקשת, ושאיומים עם" מקלות" לא יניבו פיתרון.
ארה"ב לעומת זאת לא הייתה מוכנה עד כה להעניק לאיראנים מתנה על שיתוף פעולה, ואיימה להפנות את הסוגיה למועצת הביטחון של האו"ם, שם ניתן להטיל על טהרן סנקציות כלכליות.
ביום שישי האחרון חל שינוי בעמדת ארה"ב. גורמים בוושינגטון הודיעו כי ארה"ב הצטרפה לאירופה והציעה תמריצים כלכליים לאיראן על מנת לעודד אותה לזנוח את פעילות העשרת האורניום.
"נבהיר לטהרן כי נסיר את התנגדותנו להצטרפותה לארגון הסחר העולמי, וכי נהיה מוכנים להסיר את ההתנגדות לאישור מכירת חלפים עבור מטוסים אזרחיים איראניים", הבהירה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. לדבריה, "הנשיא בוש החליט על עשיית מאמץ לתמוך באופן מעשי במדינות המנהלות את המגעים עם איראן".
אולם איראן כבר הודיעה שהיא דוחה את היוזמה: "מה שהציעה ארה"ב הוא ממש חסר חשיבות", אמר גורם בכיר באיראן המעורב בשיחות עם האיחוד האירופי בנוגע לגרעין. "למעשה היא כה זעומה שאין טעם להגיב עליה", הוסיף.