שתף קטע נבחר

 

"סוריה לא תוותר. היא תבעיר את לבנון"

איש אופוזיציה סורי מגלה בראיון מיוחד ל-ynet כי לאחרונה שיגרה סוריה עשרות פלסטינים ללבנון בניסיון ללבות את הרוחות ולהפריע לפעילות האופוזיציה הלבנונית."הם מתכוונים לגרום לכאוס ומלחמת אזרחים". עוד הוא סיפר כי אנשיו מגייסים שבטים בצפון סוריה בניסיון להפעיל לחץ על משטר הבעת'. "הרבה אנשים בסוריה מתחילים לחשוב על שינוי. בסוף גם אנחנו נשפוט את המילושוביצ'ים שלנו"

בשבועיים האחרונים, במקביל למגעים הבינלאומיים ליציאת כוחותיה מלבנון ולצעדי הנסיגה המדודים שביצעה, שיגרה דמשק בחשאי ללבנון עשרות צעירים פלסטיניים שאומנו על-ידי שירותי הביטחון הסוריים, כדי ללבות את הרוחות ולשבש את מהלכי האופוזיציה הלבנונית. כך טוען פאריד גאדרי, איש אופוזיציה סורי היושב בוושינגטון, בראיון מיוחד שהעניק ל-ynet השבוע.

 

"הסורים לא חושבים לוותר על לבנון. זה קו ההגנה האחרון שלהם. הם מתכוונים לגרום לכאוס ומלחמת אזרחים", אומר גאדרי. "המקורות שלנו בסוריה גילו לנו שלפני שבועיים עזבו כ-70 עד 80 צעירים פלסטינים בני 18 עד 20 את מחנה הפליטים ניראב, שהוא המחנה הגדול בסוריה, בדרכם ללבנון. לקחו אותם לאימונים וסיפרו להם שהולכים לטבוח את אחיהם הפלסטינים בלבנון, ושהם צריכים לצאת ולעזור להם. אנו צופים שבעקבותיהם ישלחו הסורים עוד מאות פלסטינים נוספים, אחרי שיעברו אימונים בסוריה".

 

עוד מגלה גאדרי שהוא ואנשיו מקיימים מגעים עם מנהיגי שבטים בצפון סוריה, בניסיון לגייס אותם ולהפעיל בבוא העת לחץ כפול על המשטר הסורי - מבחוץ ומבפנים. "יש בסוריה 14 שבטים גדולים ואנחנו הגענו להסכם שיתוף פעולה עם שבט מחלביה, שבט כורדי בצפון מזרח המדינה, קרוב לגבול העיראקי. במקביל מתנהל משא ומתן עם שני שבטים ערבים אחרים בצפון המדינה", הוא אומר. "(זה נעשה דרך) אנשים שלנו שנכנסים לסוריה ויוצאים ממנה - רופאים, אינטלקטואלים וכ"ד, חלקם סורים שחיים בשבדיה ובמדינות אחרות והם עצמם בני השבטים הללו או בנים של משפחות גדולות ומוכרות".

 

קשה לאמת את המידע שמספק גאדרי, אולם אם לשפוט על פי הפורומים שבפניהם השמיע את דבריו לאחרונה, לא מדובר בחלומות או חזיונות שווא. הוא הופיע במספר מכוני מחקר יוקרתיים ובאוניברסיטות כמו הרווארד וג'ונס הופקינס, בפני הפרלמנט האירופי, הפרלמנט הצרפתי הסנאט הבלגי והקונגרס האמריקני, קהל מאזינים משמעותי בכל קנה מידה.

 

אנחנו נותנים להם תקווה

 

ב-9 בחודש הופיע גאדרי בשימוע בסנאט האמריקני בנושא הקשר הרוסי-סורי. בסיום דבריו הפתיע את הנוכחים באולם הדיונים כשאמר: "את המסר הבא שאני עומד למסור לכם, קיבלנו מסורים שוחרי דמוקרטיה בסוריה - 'בבקשה תמסרו לוועדה שהסורים מחכים בכיליון עיניים לעזרה שלהם'".

 

דיווח על הופעתו של בסנאט והמסר ששיגר הועבר תוך זמן קצר לאתר האינטרנט של מפלגתו. "גורמי אופוזיציה בסוריה מדפיסים את הדיווחים הללו ומפיצים אותם במחתרת", הוא מספר. "קיבלנו המון תגובות מסוריה על ההופעה הזו. יש בסוריה 50 אלף משתמשים באינטרנט. זה לא הרבה, אבל הם מפיצים את המידע עלינו ומעודדים את גורמי האופוזיציה בסוריה, שרואים שהם לא לבד, ויש מישהו בחוץ שפועל לקידום החופש והדמוקרטיה שלהם. זה נותן להם תקווה ולנו - פופולאריות", טוען גאדרי.

 

"אנחנו מקבלים אלפי הודעות דואר מקוראים מסוריה שנכנסים לאתר שלנו, שולחים לנו מכתבים וברכות על הפעילות שלנו. אלו מסרים אנונימיים בלי שמות, אבל אי אפשר להאשים אותם".

 

אתם מדברים עם סוריה בטלפון?

 

"אני בקשר טלפוני יומיומי עם גורמים שונים בסוריה. מגזר הסוחרים למשל, או אינטלקטואלים ופעילים למען זכויות האדם, שאתם גם נפגשתי".

 

הם לא חוששים מהשלטונות?

 

"הם ישבו בכלא כבר כמה פעמים, אז בשבילם לשבת עוד כמה ימים בכלא זה כבר לא דבר מאיים. לא ביקשנו מהפעילים למען זכויות האדם בסוריה להצטרף אלינו, אבל אנחנו מדברים. הם מעבירים אלינו רשימות של עצורים ואנחנו מנסים לעזור להם בקונגרס האמריקני.

 

גאדרי מודה שהפצת המסר הדמוקרטי שלו אינה משימה פשוטה. "אנשים ביקשו מאתנו להפיץ בסוריה עלונים אבל אנחנו לא רוצים לסכן חיי אנשים. בעבר קיבלנו לא מעט זמן שידור בתחנת הטלוויזיה 'אל-ג'זירה' אבל עכשיו הם מחרימים אותנו כי אנו לא מסכימים עם האידיאולוגיה הקיצונית שלהם. אבל בסופו של דבר נצליח להחדיר את המסר שלנו לסוריה. זה רק שאלה של זמן עד שנצליח להגיע למסה הקריטית".

 

איבדו את הפחד

 

גאדרי, איש עסקים בן 51, הקים את "מפלגת הרפורמה של סוריה" בעקבות פיגועי ה-11 בספטמבר. זה נראה אז כמהלך נאיבי למדי. בתחילת דרכו הוא נהג להפגין לבדו מול בנין שגרירות סוריה בוושינגטון, וניסה לדחוף את המצע שלו באמצעות שאלות שהציג באירועים במכוני המחקר השונים.

 

הוא היה אז הסורי היחידי כמעט שלא פחד להזדהות בשמו. חברי המפלגה האחרים חששו, ובצדק, לשלום בני משפחותיהם שנותרו בסוריה. אט אט הצליח גאדרי לחדור למודעות האמריקנית על ידי הופעות בכלי התקשורת. בהמשך החלו גם רשתות הטלוויזיה והעיתונים הערביים לגלות עניין בתופעה. בראיונות ב"אל-ג'זירה" ו"אל-ערביה", יכלו צופים סורים לראות את גאדרי יושב באולפן ומדבר בחופשיות על מה שהוא וחבריו עושים מחוץ לסוריה כדי להפיל את שלטון הבעת'.

 

מאז צברה המפלגה כוח ואומץ. באתר הבית שלה רואים כיום את שמות חברי ההנהגה לצד מאמרים ורשימות אודות "הפושעים ממפלגת הבעת" ו"הנשיא הבלתי חוקי בשאר אל-אסד". "הרבה אנשים בתוך סוריה מתחילים לחשוב שיש סיכוי לשינוי המשטר. בסורים מדברים על האפשרות הזו באופן גלוי ויש המון פעילות. סקטור בולט שנמאס לו ממשטר הבעת' הם הסוחרים. אלו מוסלמים סונים שאין להם עניין בפוליטיקה", אומר גאדרי.

 

לדבריו, התחושות הללו התגברו בששת החודשים האחרונים, מאז הטילה ארצות הברית סנקציות כלכליות על סוריה במסגרת "חוק האחריות הסורית". "הסוחרים חושבים שהמשטר הזה צריך ללכת בגלל הסנקציות שמונעות מסחר עם ארצות הברית. עכשיו הם פוחדים מעוד סנקציות של האיחוד האירופי והאו"ם".

 

הם מייצגים את רוב הסורים?

 

"הסוחרים הם מקור כוח והם עצבניים עכשיו ורוצים שינוי של המשטר. זה לא היה המצב לפני חצי שנה. באנו גם במגע עם אנשים הקרובים לצבא הסורי, והם מאמינים שמשהו קורה גם שם. הם סיפרו שיש תנועות רבות של שיירות ואישים בין המשרדים הממשלתים השונים".

 

מה זה אומר?

 

"כשהחלה המלחמה בעיראק יכולת לראות תנועה של מסוקים בשמי וושינגטון. זה סימן מובהק של פעילות לא שיגרתית. אנחנו מאמינים שמשהו קורה בסוריה. אנחנו לא יודעים עדיין מה".

 

גאדרי חדור מוטיבציה לחולל שינוי בסוריה. כששומעים על הרקע האישי שלו, מקבלת הדמות שלו מימד נוסף, טראגי אפילו. הוא בנו של ניאד גאדרי, שהיה בשנות ה-60 דוברו של שליט מצרים גמאל עבד אל-נאצר בסוריה, בשנים שבהן היה איחוד מדיני של מצרים וסוריה (קע"מ). אך בסופו של דבר הפך ניאד גאדרי למתנגד האיחוד ונאלץ לברוח מסוריה.

 

תחילה הוא מצא מקלט במזרח אירופה ולאחר מכן השתקע בביירות. בשנות ה-70 הוא התמנה ליועץ מיוחד של המלך הסעודי פאהד ובשנת 1975 הוא היגר שוב, הפעם לוושינגטון, שם גדל פאריד והפך לאיש עסקים מצליח. "אבי כיום בן 76. הוא חי בביירות ותומך במשטר הבעת' הסורי ובהמשך הנוכחות בלבנון. יחסי עם אבי אינם טובים בגלל הפוליטיקה, אבל הוא אבי, ואני אוהב אותו ומכבד אותו".

 

גאדרי לא חוסך מילים כשהוא מדבר על הנשיא אסד ומשטרו. "אנחנו עוקבים אחרי אנשים שיש להם דם על הידיים. בסופו של דבר גם אנחנו נשפוט את המילושוביצ'ים שלנו. יש כמה מאות אנשים שצריך להביא אותם לדין על פשעים נגד העם הסורי".

 

כמה זמן יקח להפיל את משטר אסד?

 

"בהתחלה חשבתי שזה יקח חמש שנים. אני לא רוצה להתנבא, אבל אני חושב שזה ייקח בין כמה חודשים עד לא יותר משלוש שנים. אסד עושה יותר מדי שגיאות. המחוייבות שלו לשגר מורדים לעיראק וההגנה על הבעת'יסטים העיראקים בתוך סוריה, הסירוב שלו לצאת מלבנון, הטלת האימה על האזרחים הסורים וגרימת הפיגועים בתל-אביב - כל אלה זה יותר מדי עבור הממשל האמריקני וכל מי שמחפש יציבות במזרח התיכון".

 

אתה רואה את אמריקה מפעילה צבא בסוריה?

 

"אני יכול לדמיין כוחות מיוחדים אמריקניים פועלים בתוך סוריה נגד הבעת'יסטים העיראקים היושבים שם. אני יכול לראות הפצצת מטרות בסוריה, כאלה שלא יגרמו לדעת הקהל הסורית לפנות נגד ארצות הברית, אבל ישלחו מסר לסורים שאמריקה מאחוריהם, למשל מטה מפלגת הבעת' בדמשק. ברגע שזה יקרה, הכל יפול".

 

אתם מוכנים לפעול בסוריה ביום שאחרי נפילת משטר הבעת'?

 

"לא יהיה כאוס בסוריה. "אנחנו מצפים לממשלה זמנית לא צבאית, שתיטול את השלטון ותאפשר הקמת דמוקרטיה, כינון חוקה ועריכת בחירות, אבל בלי פיקוח אמריקני. זה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות, שנהיה עוד מדינה שארה"ב באה לכבוש. הסורים רוצים דמוקרטיה וחופש. אנחנו לא רוצים בסוריה נציב עליון אמריקני דוגמת פול ברמר (המושל האזרחי האמריקני בעיראק – י.ב.ח). אנחנו רוצים סיוע בינלאומי, אבל שסורים ינהלו את ענייניהם".

 

ומתי תיקח אתה מזוודה ותטוס לדמשק?

 

"הייתה לי תוכנית לחזור לסוריה אבל היא לא יצאה לפועל. ביום ששירותי הביטחון יאבדו את כוחם - מייד אארוז ואסע. אני מקווה שזה לא יקח יותר מדי זמן".

 

אתה רוצה להיות נשיא סוריה?

 

"לא. היעד שלי הוא להביא דמוקרטיה לסוריה. אם יקראו לי – אשרת; אם לא ירצו אותי וימצאו אדם יותר טוב יותר - זוהי דמוקרטיה. גם אם אקבל רק מאה קולות בבחירות דמוקרטיות אהיה מאושר".

 

למה חשוב לך לתת ראיון לתקשורת ישראלית?

 

"אני רוצה שהישראלים יידעו ששלום עם סוריה כדיקטטורה אינו שלום אמיתי. שלום אמיתי מושג בין שני עמים. אל תנהלו משא ומתן עם אסד. תנו לנו להביא דמוקרטיה לסוריה ואז תנהלו משא ומתן עם העם הסורי ולא עם דיקטטור", אומר גאדרי.

 

"יום אחד תהיה בסוריה דמוקרטיה ואז יבוא השלום, ויחסי מסחר וכלכלה בין שכנים. רמת הגולן יכולה להיות המקום שבו כולנו ניפגש. משהו כמו עיר אולימפית שבה צעירים מהעולם הערבי ומישראל נפגשים למשחקים אולימפים בכפר שנבנה עבורם. הרמה צריכה לחזור לשליטה סורית. זוהי אדמה סורית, אבל הרמה תהיה סמל של שלום ואחווה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תנהלו מו"מ עם אסד. פאריד גאדרי
צילום: איי פי
"סוריה לא תוותר". חיילים סורים יוצאים מלבנון השבוע
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפגנה אנטי-סורית בלבנון (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
הפגנה פרו-סורית בלבנון (ארכיון)
צילום: איי אף פי
אי פי
יום יבוא ונשפוט את המילושביצ'ים שלנו. בשאר אסד (ארכיון)
אי פי
מומלצים